BibTex RIS Kaynak Göster

FASCISM’S GROWING IN ITALY AND ANTONIO GRAMSCI’S ANTI- FASCISM STRATEGIES AND TACTICS

Yıl 2016, Cilt: 18 Sayı: 1, 103 - 127, 01.06.2016

Öz

Fascism first came to power at the end of World War I in history with the mobilization
of petit bourgeois amid social, economic and political crisis in Italy. Antonio Gramsci
as a socialist theoretician and politician proposed a fundamental strategy to struggle
against fascism and some practical-tactical policies in line with this strategy.
Gramsci’s proposals were not able to dominate over Italian Communist Party of which
he was a member. Because while the Communist Party defended an alliance with the
left-side against fascism, Gramsci, going beyond left-side parties, proposed to form an
a broadened alliance involving nationalists and liberals. In this regard, first of all we
can say that the strategies and the tactics proposed by Gramsci in struggle against
fascism are not dogmatic but pragmatic. Secondly, Gramsci’s proposal toward a
broadened alliance seemed functional in relation to struggle with fascism. Finally, we
may contend that there is some symmetry between the strategy and tactics defended by
Gramsci and politics of fascist movement while coming to power and at the first years
of fascist party’s rule.

İTALYA’DA FAŞİZMİN YÜKSELİŞİ VE ANTONİO GRAMSCİ’NİN FAŞİZM KARŞITI STRATEJİ VE TAKTİKLERİ

Yıl 2016, Cilt: 18 Sayı: 1, 103 - 127, 01.06.2016

Öz

Faşizm dünya tarihinde ilk defa I. Dünya Savaşı sonunda, İtalya’nın içinde bulunduğu toplumsal, ekonomik ve siyasal kriz ortamında, küçük burjuvaziyi seferber ederek iktidara gelmiştir. Antonio Gramsci sosyalist bir kuramcı ve siyasetçi olarak, faşizme karşı mücadele etmek için temel bir strateji ve bu strateji doğrultusunda bir takım pratik-taktik siyasalar önermiştir. Gramsci’nin söz konusu önerileri, üyesi bulunduğu İtalyan Komünist Partisi içerisinde hâkim bir konuma gelememiştir. Çünkü Komünist Parti sol cephe içerisinde faşizme karşı bir ittifakı savunurken; Gramsci sol cepheyi aşan ve milliyetçiler ile liberalleri de içeren daha geniş bir cephede ittifak kurulmasını önermiştir. Bu bağlamda ilk olarak Gramsci’nin faşizme karşı mücadelede önerdiği strateji ve taktiklerinin dogmatik değil, pragmatik olduğu söylenebilir. İkinci olarak Gramsci’nin geniş cephe ittifakı önerisi, faşizmle mücadele kapsamında işlevsel görünmektedir. Son olarak Gramsci’nin savunduğu strateji ve taktikle, faşist hareketin iktidara gelirken ve faşist partinin iktidarının ilk yıllarında uyguladığı siyasalar arasında belirli bir simetrinin var olduğu ileri sürülebilir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA53BK77CH
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Demirhan Fahri Erdem Bu kişi benim

Çiğdem Erdem Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 18 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Erdem, D. F., & Erdem, Ç. (2016). İTALYA’DA FAŞİZMİN YÜKSELİŞİ VE ANTONİO GRAMSCİ’NİN FAŞİZM KARŞITI STRATEJİ VE TAKTİKLERİ. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18(1), 103-127.
AMA Erdem DF, Erdem Ç. İTALYA’DA FAŞİZMİN YÜKSELİŞİ VE ANTONİO GRAMSCİ’NİN FAŞİZM KARŞITI STRATEJİ VE TAKTİKLERİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Haziran 2016;18(1):103-127.
Chicago Erdem, Demirhan Fahri, ve Çiğdem Erdem. “İTALYA’DA FAŞİZMİN YÜKSELİŞİ VE ANTONİO GRAMSCİ’NİN FAŞİZM KARŞITI STRATEJİ VE TAKTİKLERİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 18, sy. 1 (Haziran 2016): 103-27.
EndNote Erdem DF, Erdem Ç (01 Haziran 2016) İTALYA’DA FAŞİZMİN YÜKSELİŞİ VE ANTONİO GRAMSCİ’NİN FAŞİZM KARŞITI STRATEJİ VE TAKTİKLERİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 18 1 103–127.
IEEE D. F. Erdem ve Ç. Erdem, “İTALYA’DA FAŞİZMİN YÜKSELİŞİ VE ANTONİO GRAMSCİ’NİN FAŞİZM KARŞITI STRATEJİ VE TAKTİKLERİ”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 18, sy. 1, ss. 103–127, 2016.
ISNAD Erdem, Demirhan Fahri - Erdem, Çiğdem. “İTALYA’DA FAŞİZMİN YÜKSELİŞİ VE ANTONİO GRAMSCİ’NİN FAŞİZM KARŞITI STRATEJİ VE TAKTİKLERİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 18/1 (Haziran 2016), 103-127.
JAMA Erdem DF, Erdem Ç. İTALYA’DA FAŞİZMİN YÜKSELİŞİ VE ANTONİO GRAMSCİ’NİN FAŞİZM KARŞITI STRATEJİ VE TAKTİKLERİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016;18:103–127.
MLA Erdem, Demirhan Fahri ve Çiğdem Erdem. “İTALYA’DA FAŞİZMİN YÜKSELİŞİ VE ANTONİO GRAMSCİ’NİN FAŞİZM KARŞITI STRATEJİ VE TAKTİKLERİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 18, sy. 1, 2016, ss. 103-27.
Vancouver Erdem DF, Erdem Ç. İTALYA’DA FAŞİZMİN YÜKSELİŞİ VE ANTONİO GRAMSCİ’NİN FAŞİZM KARŞITI STRATEJİ VE TAKTİKLERİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2016;18(1):103-27.