BibTex RIS Kaynak Göster

PHYSICAL, HUMAN AND SOCIAL CAPITAL INVESTMENTS FOR SOCIO-ECONOMIC DEVELOPMENT: THE CASE OF GENERAL DIRECTORATE OF PIOUS FOUNDATIONS IN TURKEY

Yıl 2015, Cilt: 17 Sayı: 3, 100 - 121, 01.12.2015

Öz

Until the 1960s although the term ‘capital’ has qualified the physical values as
machine and equipment, today it has been characterized by the interaction of human
development, relationships, living standards with the dynamic social and human factors,
forming the institutional structure in which the human being lives. The development of the
notion of capital has also increased the role of public bodies on strengthening different types
of capital. Directorate General of Foundations is one of the public bodies which has been
established to operate the goods of the foundation, to maintain and reconstruct ancient art
that had architectural and historical value and to carry on the entities of the foundation
according to their intention. The aim of this study is to evaluate the role of Directorate
General of Foundations (DGF) in shaping the physical, human and social capital formation
in Turkey.
In this study, to evaluate the physical, human and social capital investments of DGF, the data
source of DGF is used for physical and human capital and in addition to the quantitative data
set, considering the difficulties of measuring the social capital, interviews with the
representatives of the foundations and with the beneficiaries of the foundations have been
realized. The results show that by its physical, human and social capital investments, DGF
acts as a supporting institution for the socio-economic development of the country.

SOSYO-EKONOMİK KALKINMADA FİZİKİ, BEŞERİ VE SOSYAL SERMAYE YATIRIMLARI: VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖRNEĞİ

Yıl 2015, Cilt: 17 Sayı: 3, 100 - 121, 01.12.2015

Öz

1960’lı yıllara kadar ‘sermaye’, üretime katılan makine ve teçhizat gibi fiziksel değerleri nitelemekte iken, bugün bunlara ek olarak üretime pozitif katkısı olan insan gelişiminin, ilişkilerinin ve yaşam kalitesinin, bireyin yaşadığı kurumsal yapıyı oluşturan sosyal ve beşeri tüm dinamik faktörlerin etkileşimini nitelendirmektedir. Gelişen ve değişen sermaye kavramı ile birlikte gelişmekte olan ülkelerde kalkınmanın sağlanmasında kamu kurum ve kuruluşların sermaye türlerini güçlendirmesindeki rolü de giderek önem kazanmıştır. Bu çalışmanın amacı; vakıf mallarını işletmek, vakfa ait müesseseleri gayelerine göre yaşatmak, mimari ve tarihi değere sahip vakıf eski eserlerini muhafaza ve imar etmek için kurulan merkezi yönetime bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü (VGM)’nün, Türkiye’nin fiziki, beşeri ve sosyal sermaye biçimlenişi üzerindeki etkisini ortaya koymaktır.Çalışma kapsamında VGM’nin gerçekleştirdiği, fiziki, beşeri ve sosyal sermaye yatırımlarını değerlendirmek üzere; fiziki ve beşeri sermaye konusunda VGM’nin veri tabanından yararlanılmış, sosyal sermayenin ölçülmesindeki zorluklar göz önü alındığında niceliksel verilerin yanı sıra vakıf temsilcileri ve vakıf hizmetlerinden yararlananlar ile görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar VGM’nin fiziki, beşeri ve sosyal sermaye yatırımları ile ülkenin sosyo-ekonomik kalkınmasına destek sağlayan kurumlardan biri olduğunu ortaya koymaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA73NK74EN
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Habib Karaçay Bu kişi benim

Çiğdem Varol Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 17 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Karaçay, H., & Varol, Ç. (2015). SOSYO-EKONOMİK KALKINMADA FİZİKİ, BEŞERİ VE SOSYAL SERMAYE YATIRIMLARI: VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖRNEĞİ. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17(3), 100-121.
AMA Karaçay H, Varol Ç. SOSYO-EKONOMİK KALKINMADA FİZİKİ, BEŞERİ VE SOSYAL SERMAYE YATIRIMLARI: VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖRNEĞİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Aralık 2015;17(3):100-121.
Chicago Karaçay, Habib, ve Çiğdem Varol. “SOSYO-EKONOMİK KALKINMADA FİZİKİ, BEŞERİ VE SOSYAL SERMAYE YATIRIMLARI: VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖRNEĞİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 17, sy. 3 (Aralık 2015): 100-121.
EndNote Karaçay H, Varol Ç (01 Aralık 2015) SOSYO-EKONOMİK KALKINMADA FİZİKİ, BEŞERİ VE SOSYAL SERMAYE YATIRIMLARI: VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖRNEĞİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 17 3 100–121.
IEEE H. Karaçay ve Ç. Varol, “SOSYO-EKONOMİK KALKINMADA FİZİKİ, BEŞERİ VE SOSYAL SERMAYE YATIRIMLARI: VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖRNEĞİ”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 17, sy. 3, ss. 100–121, 2015.
ISNAD Karaçay, Habib - Varol, Çiğdem. “SOSYO-EKONOMİK KALKINMADA FİZİKİ, BEŞERİ VE SOSYAL SERMAYE YATIRIMLARI: VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖRNEĞİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 17/3 (Aralık 2015), 100-121.
JAMA Karaçay H, Varol Ç. SOSYO-EKONOMİK KALKINMADA FİZİKİ, BEŞERİ VE SOSYAL SERMAYE YATIRIMLARI: VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖRNEĞİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2015;17:100–121.
MLA Karaçay, Habib ve Çiğdem Varol. “SOSYO-EKONOMİK KALKINMADA FİZİKİ, BEŞERİ VE SOSYAL SERMAYE YATIRIMLARI: VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖRNEĞİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 17, sy. 3, 2015, ss. 100-21.
Vancouver Karaçay H, Varol Ç. SOSYO-EKONOMİK KALKINMADA FİZİKİ, BEŞERİ VE SOSYAL SERMAYE YATIRIMLARI: VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖRNEĞİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2015;17(3):100-21.