BibTex RIS Kaynak Göster

ANALYTICAL NETWORK PROCESS APPLICATION IN THE SUPPLIER SELECTION DECISION

Yıl 2013, Cilt: 15 Sayı: 1, 163 - 195, 01.06.2013

Öz

Supply chain management, is a process which includes the actions from
purchasing raw materials and producing until the end of delivering products to the
last user. The most important problem in a supply chain management is the
supplier selection decision and this problem becomes more difficult because of the
growing competition. Supplier selection problem is a multi-criteria decision
making problem which includes both tangible and intangible factors. Decision
makers’ most common issue is to evaluate both quantitative and qualitative
elements within the same method. Analytical Network Process is a multi-criteria
decision making model developed by Saaty. The decision makers can see both
quantitative and qualitative, concrete and discrete factors at the same time by
doing pairwise comparisons and obtain more realistic results with the help of
Analytical Network Process.This study focuses on the supplier selection problem in
supply chain management. The problem includes so many criteria and
dependencies between the criteria so the Analytical Network Process is selected as
the most appropriate method for the study. In this study, the application of
selection of the most appropriate supplier is made in a special Automobile firm.
Analytical Network Process and Goal Programming methods were used with the
help of softwares in this application.

TEDARİKÇİ SEÇİM KARARINDA ANALİTİK AĞ SÜRECİ UYGULAMASI

Yıl 2013, Cilt: 15 Sayı: 1, 163 - 195, 01.06.2013

Öz

Tedarik zinciri yönetimi, hammadde alımından, ürünün üretilmesi ve son kullanıcıya ulaştırılmasına kadar olan süreci kapsar. Tedarik zinciri yönetim sisteminde ilk aşamada karşılaşılan en önemli problem tedarikçi seçimidir. Rekabetin iyice arttığı bir ortamda tedarikçi seçim problemi her geçen gün daha da zorlaşmaktadır.Tedarikçi seçim problemi, içerisinde sayısallaştırılabilecek ve sayısallaştırılması zor bir çok faktör barındıran çok kriterli bir karar verme problemidir. Bu önemli karar noktasında karar vericileri zorlayan genel sorun ise sayısal ve sayısal olmayan elemanların hepsini aynı pota içinde birlikte değerlendirebilmektir.Analitik Ağ Süreci yöntemleri Saaty tarafından geliştirilen bir çok kriterli karar alma modelidir. Analitik Ağ Süreci yöntemi yardımıyla karar vericiler, niceliksel ve niteliksel, somut ve soyut faktörleri, bir ağ içerisinde ikili karşılaştımalar yaparak, bir arada değelendirebilir ve daha gerçekçi sonuçlara ulaşabilirler. Bu çalışma, tedarik zincirinde tedarikçi seçimi problemi üzerine odaklanmıştır. Bu problemin çok fazla kriter ve kriterler arası bağımlılıklar içermesi nedeni ile en uygun yöntemin Analitik Ağ Süreci yöntemi olduğu düşünülmüştür. Çalışmada, en uygun tedarikçinin seçimi uygulama denemesi bir firmada gerçekleştirilmiştir. Bu uygulamada paket programlar yardımı ile Analitik Ağ Süreci ve Hedef Programlama yöntemlerinden yararlanılmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA94ZP47ES
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Özlem Akçay Kasapoğlu Bu kişi benim

Yiğit Yurder Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 15 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Akçay Kasapoğlu, Ö., & Yurder, Y. (2013). TEDARİKÇİ SEÇİM KARARINDA ANALİTİK AĞ SÜRECİ UYGULAMASI. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15(1), 163-195.
AMA Akçay Kasapoğlu Ö, Yurder Y. TEDARİKÇİ SEÇİM KARARINDA ANALİTİK AĞ SÜRECİ UYGULAMASI. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Haziran 2013;15(1):163-195.
Chicago Akçay Kasapoğlu, Özlem, ve Yiğit Yurder. “TEDARİKÇİ SEÇİM KARARINDA ANALİTİK AĞ SÜRECİ UYGULAMASI”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 15, sy. 1 (Haziran 2013): 163-95.
EndNote Akçay Kasapoğlu Ö, Yurder Y (01 Haziran 2013) TEDARİKÇİ SEÇİM KARARINDA ANALİTİK AĞ SÜRECİ UYGULAMASI. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 15 1 163–195.
IEEE Ö. Akçay Kasapoğlu ve Y. Yurder, “TEDARİKÇİ SEÇİM KARARINDA ANALİTİK AĞ SÜRECİ UYGULAMASI”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 15, sy. 1, ss. 163–195, 2013.
ISNAD Akçay Kasapoğlu, Özlem - Yurder, Yiğit. “TEDARİKÇİ SEÇİM KARARINDA ANALİTİK AĞ SÜRECİ UYGULAMASI”. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 15/1 (Haziran 2013), 163-195.
JAMA Akçay Kasapoğlu Ö, Yurder Y. TEDARİKÇİ SEÇİM KARARINDA ANALİTİK AĞ SÜRECİ UYGULAMASI. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2013;15:163–195.
MLA Akçay Kasapoğlu, Özlem ve Yiğit Yurder. “TEDARİKÇİ SEÇİM KARARINDA ANALİTİK AĞ SÜRECİ UYGULAMASI”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 15, sy. 1, 2013, ss. 163-95.
Vancouver Akçay Kasapoğlu Ö, Yurder Y. TEDARİKÇİ SEÇİM KARARINDA ANALİTİK AĞ SÜRECİ UYGULAMASI. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2013;15(1):163-95.