BibTex RIS Kaynak Göster

ISTANBUL METROPOLITAN MUNICIPALITY DYNAMICS OF GOVERNANCE IN THE EUROPEAN UNION PERSPECTIVE

Yıl 2011, Cilt: 13 Sayı: 3, 25 - 56, 01.12.2011

Öz

The physical-space requirements and socio-economic development of cities as
well as the increasing diversity of social needs in parallel with population growth
led the local governments to gain importance. Globalization, establishment of
supranational organizations and unions such as The European Union, and
weakening of the nation-state powers put local governments forward, especially by
making them a critical element for the functionality of the democratic accession
process.
Local and metropolitan governments, which have the wide range in the
European Union acquis, have an important role in explaining and delivering
policies and services to the public. Also they are accepted as a key element to the
process of democratization of societies by The European Union.
Local and metropolitan governments, whether they are autonomous and
managed on the basis of subsidiarity with applicability of the principles of
governance in White Paper, are observed by the European Union. In the process of
integration into The European Union, The Istanbul Metropolitan Municipality to
develop policies and governance in line with the principles of subsidiarity and
autonomy within the framework of governance principles of new application areas
is required.
The purpose of this article, examining the dynamics of management to discuss
governance criteria in the context of Istanbul Metropolitan Municipality which
identified by The European Union, European Governance: White Paper (European
Governance: A White Paper).

AVRUPA BİRLİĞİ PERSPEKTİFİNDE İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN YÖNETİŞİM DİNAMİKLERİ

Yıl 2011, Cilt: 13 Sayı: 3, 25 - 56, 01.12.2011

Öz

Kentlerin gerek fizik-mekân gerekse sosyo-ekonomik olarak gelişmesi ve nüfus ile paralel gelişen toplumsal ihtiyaçların çeşitlenerek artması yerel yönetimlerin önem kazanmasına yol açmıştır.Avrupa Birliği müktesebatında geniş yer verilen yerel ve metropoliten yönetimler, Birlik politikalarının halka anlatılması ve hizmetlerinin ulaştırılmasında önemli bir role sahip olmakla birlikte toplumların demokratikleşme süreci için de temel unsur olarak kabul edilmektedirler.Yerel ve metropoliten yönetimlerin, özerk olmaları ve yerindenlik esasına göre yönetilmeleri ve Beyaz Kitap’ta yer alan yönetişim ilkelerinin yerel yönetimlerde uygulanabilirliği Avrupa Birliği tarafından izlenmektedir. Avrupa Birliği’ne entegrasyon süreci içerisinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin özerklik ve yerindenlik ile uyumlu politikalar geliştirmesi ve yönetişim ilkeleri çerçevesinde uygulama alanlarında yenilikler gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bugün gelinen noktada Avrupa Birliği kavramı çeşitli soru işaretleriyle birlikte anılsa da yönetişim dinamikleri kent yönetimleri için tartışmasız önde gelen bir kavram olarak kabul edilmiştir.Bu makalenin amacı Avrupa Birliği Avrupa Yönetişimi: Beyaz Kitap’ın tanımlamış olduğu yönetişim kriterleri bağlamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetim dinamiklerinin irdelenerek tartışılmasıdır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA24CY29KE
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hicran Çelikyay

Sırma R. Turgut Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 13 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Çelikyay, H., & Turgut, S. R. (2011). AVRUPA BİRLİĞİ PERSPEKTİFİNDE İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN YÖNETİŞİM DİNAMİKLERİ. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13(3), 25-56.
AMA Çelikyay H, Turgut SR. AVRUPA BİRLİĞİ PERSPEKTİFİNDE İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN YÖNETİŞİM DİNAMİKLERİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Aralık 2011;13(3):25-56.
Chicago Çelikyay, Hicran, ve Sırma R. Turgut. “AVRUPA BİRLİĞİ PERSPEKTİFİNDE İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN YÖNETİŞİM DİNAMİKLERİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 13, sy. 3 (Aralık 2011): 25-56.
EndNote Çelikyay H, Turgut SR (01 Aralık 2011) AVRUPA BİRLİĞİ PERSPEKTİFİNDE İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN YÖNETİŞİM DİNAMİKLERİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 13 3 25–56.
IEEE H. Çelikyay ve S. R. Turgut, “AVRUPA BİRLİĞİ PERSPEKTİFİNDE İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN YÖNETİŞİM DİNAMİKLERİ”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 13, sy. 3, ss. 25–56, 2011.
ISNAD Çelikyay, Hicran - Turgut, Sırma R. “AVRUPA BİRLİĞİ PERSPEKTİFİNDE İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN YÖNETİŞİM DİNAMİKLERİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 13/3 (Aralık 2011), 25-56.
JAMA Çelikyay H, Turgut SR. AVRUPA BİRLİĞİ PERSPEKTİFİNDE İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN YÖNETİŞİM DİNAMİKLERİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2011;13:25–56.
MLA Çelikyay, Hicran ve Sırma R. Turgut. “AVRUPA BİRLİĞİ PERSPEKTİFİNDE İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN YÖNETİŞİM DİNAMİKLERİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 13, sy. 3, 2011, ss. 25-56.
Vancouver Çelikyay H, Turgut SR. AVRUPA BİRLİĞİ PERSPEKTİFİNDE İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN YÖNETİŞİM DİNAMİKLERİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2011;13(3):25-56.