BibTex RIS Kaynak Göster

THE ANALYSIS OF WOMEN EMPLOYMENT IN PRIVATE SECTOR IN DİYARBAKIR PROVINCE

Yıl 2011, Cilt: 13 Sayı: 2, 1 - 24, 01.12.2011

Öz

Women incur discrimination in working environment in terms of employment,
charging and working status. Despite International Labour Organization (ILO)
standards and decrees expressed explicitly in national labour laws, discrimination
still subsists due to malfunctions in application of laws, reflections of societies’
prejudices, inured trends and applications to working life. The inconveniences in
women employment, which has got a critical importance for the countries’
development, lead to many negative economic and social results, particularly low
employment and wage levels.
This study is executed for determinatining women employees’ economic and
social problems working in private sector in Diyarbakır. Survey was applied to 361
women working in province’s center in private sector by talking face to face within
the screening model and results obtained were generalized and evaluated.
Concordantly, analysis fulfilled within framework of Kolmogorov–Simirnov test
exposes wage distribution is generally around minimum wages, illicit work is
around % 9 (p< 0.001), education level is in countenance of high school and
university graduates and employment participation rate increases paralel to the rise
in education level (p< 0.001). According to correlation analysis, it is seen that there
is a positive and significant correlation between education level and wage variables
(rs=0.554; p

DİYARBAKIR İLİNDE ÖZEL SEKTÖR BÜNYESİNDEKİ KADIN İSTİHDAMININ ANALİZİ

Yıl 2011, Cilt: 13 Sayı: 2, 1 - 24, 01.12.2011

Öz

Kadınlar çalışma ortamında istihdam, ücretlendirme ve çalışma statüsü bakımından ayrımcılığa maruz kalmaktadır. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) standartlarına ve ulusal çalışma yasalarında açıkça ifade edilen hükümlere rağmen, yasaların uygulanmasındaki aksaklıklar, toplumların önyargıları, kanıksanmış eğilimleri ve tatbikatlarının çalışma hayatına yansımaları nedeniyle söz konusu ayrımcılık halen varlığını sürdürmektedir. Ülkelerin kalkınmaları için kritik bir önemi haiz olan kadın istihdamında yaşanan sıkıntılar, düşük istihdam ve ücret düzeyleri başta olmak üzere çok sayıda olumsuz iktisadi ve sosyal sonuçlara yol açmaktadır.Bu çalışma, Diyarbakır’da özel sektörde çalışan kadınların ekonomi ve sosyal sorunlarını tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Hazırlanan anket tarama modeli dâhilinde il merkezinde özel sektörde çalışan 361 kadınla yüz yüze görüşülerek uygulanmış ve elde edilen sonuçlar değerlendirilerek genelleştirilmiştir.Bu meyanda, Kolmogorov–Simirnov testi çerçevesinde yapılan analiz, ücretin dağılımının çoğunlukla asgari ücret alındığını, kayıt dışı istihdamın % 9 civarında olduğu (p< 0.001), eğitim düzeyinin lise ve üniversite mezunlarının lehine çoğunluk gösterdiğini ve işgücüne katılma oranının eğitim düzeyindeki artışa paralel olarak yükseldiğini ortaya koymaktadır (p< 0.001). Korelasyon analizi sonuçlarına göre ise; ücret ve eğitim düzeyi değişkenleri arasında pozitif ve önemli bir korelasyon olduğu (rs=0.554; p< 0.001), çocuk sayısı ve eğitim düzeyi arasında hesaplanan korelasyon katsayısının ise negatif ve önemli bir korelasyon düzeyinde olduğu görülmektedir (rs=-0.252; p=0.03).

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA43BS63CB
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Bahar Burtan Doğan Bu kişi benim

M.Refik Korkusuz Bu kişi benim

M.Yusuf Çelik Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 13 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Burtan Doğan, B., Korkusuz, M., & Çelik, M. (2011). DİYARBAKIR İLİNDE ÖZEL SEKTÖR BÜNYESİNDEKİ KADIN İSTİHDAMININ ANALİZİ. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13(2), 1-24.
AMA Burtan Doğan B, Korkusuz M, Çelik M. DİYARBAKIR İLİNDE ÖZEL SEKTÖR BÜNYESİNDEKİ KADIN İSTİHDAMININ ANALİZİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Aralık 2011;13(2):1-24.
Chicago Burtan Doğan, Bahar, M.Refik Korkusuz, ve M.Yusuf Çelik. “DİYARBAKIR İLİNDE ÖZEL SEKTÖR BÜNYESİNDEKİ KADIN İSTİHDAMININ ANALİZİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 13, sy. 2 (Aralık 2011): 1-24.
EndNote Burtan Doğan B, Korkusuz M, Çelik M (01 Aralık 2011) DİYARBAKIR İLİNDE ÖZEL SEKTÖR BÜNYESİNDEKİ KADIN İSTİHDAMININ ANALİZİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 13 2 1–24.
IEEE B. Burtan Doğan, M. Korkusuz, ve M. Çelik, “DİYARBAKIR İLİNDE ÖZEL SEKTÖR BÜNYESİNDEKİ KADIN İSTİHDAMININ ANALİZİ”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 13, sy. 2, ss. 1–24, 2011.
ISNAD Burtan Doğan, Bahar vd. “DİYARBAKIR İLİNDE ÖZEL SEKTÖR BÜNYESİNDEKİ KADIN İSTİHDAMININ ANALİZİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 13/2 (Aralık 2011), 1-24.
JAMA Burtan Doğan B, Korkusuz M, Çelik M. DİYARBAKIR İLİNDE ÖZEL SEKTÖR BÜNYESİNDEKİ KADIN İSTİHDAMININ ANALİZİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2011;13:1–24.
MLA Burtan Doğan, Bahar vd. “DİYARBAKIR İLİNDE ÖZEL SEKTÖR BÜNYESİNDEKİ KADIN İSTİHDAMININ ANALİZİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 13, sy. 2, 2011, ss. 1-24.
Vancouver Burtan Doğan B, Korkusuz M, Çelik M. DİYARBAKIR İLİNDE ÖZEL SEKTÖR BÜNYESİNDEKİ KADIN İSTİHDAMININ ANALİZİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2011;13(2):1-24.