BibTex RIS Kaynak Göster

NURETTIN TOPCU AND THE PERSPECTIVE OF ANATOLIAN CIVILIZATION AS A EFFORT TO CREATE A NATIONALISTIC SPACE IN CIVILIZATION

Yıl 2011, Cilt: 13 Sayı: 2, 167 - 182, 01.12.2011

Öz

Nurettin Topcu who is one of the significant milestones of the Turkish
intellectual life with his works in a wide range from history to sociology, ethics,
religion to philosophy and literature attributes great importance to Anatolia which
is the only place he sees as the (re)implementation of the values that he fights for. It
has been observed that Topcu who integrates the Anatolian centered nationalism
understanding with the Islamic religious values at the same time with nationalist
paradigm, makes crucial evaluation on the Western civilization and the civilization
that he longs for. In the article, we analyze the Nurettin Topcu’s Anatolian centered
civilization approach which can be seen as an enthusiasm to create a nationalistic
space in civilization after noticing the important role of the “civilization” as a
concept and phenomenon that (must) take place in the human history by following
up the approaches from various scientists and intellectuals like Arnold Toynbee,
Fernand Braudel, Samuel P.Huntington, and İbn Haldun.

NURETTİN TOPÇU VE MEDENİYETE MİLLİ BİR ALAN AÇMA ÇABASI OLARAK ANADOLUCU MEDENİYET PERSPEKTİFİ

Yıl 2011, Cilt: 13 Sayı: 2, 167 - 182, 01.12.2011

Öz

Tarihten sosyolojiye, dinden felsefe, ahlak ve edebiyata kadar oldukça geniş bir yelpazede verdiği eserleriyle, Türk düşünce hayatının önemli kilometre taşlarından biri olan Nurettin Topçu, mücadelesini verdiği değerlerin -yeniden- hayata geçirileceği biricik mekân olarak gördüğü Anadolu’ya büyük bir değer atfetmektedir. Nurettin Topçu’nun Anadolu merkezli medeniyetçilik anlayışını, aynı zamanda milliyetçi bir bakış açısı ve İslâm dininin temel değerleriyle harmanladığı görülmektedir. Topçu, hem özlediği medeniyete ilişkin hem de Batı medeniyetine dair önemli tespit ve değerlendirmelerde bulunmanın yanı sıra bir aksiyon adamı olarak da bu anlayışını hayata geçirmenin kaygısı içerisinde olmuştur. Biz bu makalede, Arnold Toynbee, Fernand Braudel, Samuel P. Huntington ve İbn Haldun gibi, çeşitli bilim ve düşünce adamlarının yaklaşımlarından da faydalanarak, medeniyetin bir kavram ve olgu olarak insanlık tarihinde aldığı/alması gereken önemli role işaret ettikten sonra, Nurettin Topçu’nun medeniyete milli bir alan açma gayreti olarak görülebilecek Anadolu mahreçli medeniyet yaklaşımını ele alarak analiz etmeye çalışacağız.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA62BS98ZG
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Muhittin Bilge Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 13 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Bilge, M. (2011). NURETTİN TOPÇU VE MEDENİYETE MİLLİ BİR ALAN AÇMA ÇABASI OLARAK ANADOLUCU MEDENİYET PERSPEKTİFİ. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13(2), 167-182.
AMA Bilge M. NURETTİN TOPÇU VE MEDENİYETE MİLLİ BİR ALAN AÇMA ÇABASI OLARAK ANADOLUCU MEDENİYET PERSPEKTİFİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Aralık 2011;13(2):167-182.
Chicago Bilge, Muhittin. “NURETTİN TOPÇU VE MEDENİYETE MİLLİ BİR ALAN AÇMA ÇABASI OLARAK ANADOLUCU MEDENİYET PERSPEKTİFİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 13, sy. 2 (Aralık 2011): 167-82.
EndNote Bilge M (01 Aralık 2011) NURETTİN TOPÇU VE MEDENİYETE MİLLİ BİR ALAN AÇMA ÇABASI OLARAK ANADOLUCU MEDENİYET PERSPEKTİFİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 13 2 167–182.
IEEE M. Bilge, “NURETTİN TOPÇU VE MEDENİYETE MİLLİ BİR ALAN AÇMA ÇABASI OLARAK ANADOLUCU MEDENİYET PERSPEKTİFİ”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 13, sy. 2, ss. 167–182, 2011.
ISNAD Bilge, Muhittin. “NURETTİN TOPÇU VE MEDENİYETE MİLLİ BİR ALAN AÇMA ÇABASI OLARAK ANADOLUCU MEDENİYET PERSPEKTİFİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 13/2 (Aralık 2011), 167-182.
JAMA Bilge M. NURETTİN TOPÇU VE MEDENİYETE MİLLİ BİR ALAN AÇMA ÇABASI OLARAK ANADOLUCU MEDENİYET PERSPEKTİFİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2011;13:167–182.
MLA Bilge, Muhittin. “NURETTİN TOPÇU VE MEDENİYETE MİLLİ BİR ALAN AÇMA ÇABASI OLARAK ANADOLUCU MEDENİYET PERSPEKTİFİ”. Gazi Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 13, sy. 2, 2011, ss. 167-82.
Vancouver Bilge M. NURETTİN TOPÇU VE MEDENİYETE MİLLİ BİR ALAN AÇMA ÇABASI OLARAK ANADOLUCU MEDENİYET PERSPEKTİFİ. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2011;13(2):167-82.