Yeniden Silolamanın Mısır Silajlarının Fermantasyon Kalitesi ve Yem Değeri Üzerine Etkileri
Öz
Bu çalışmada, yeniden silolamanın mısır silajlarının fermantasyon kalitesi ve yem değeri üzerine etkileri araştırılmıştır. Fermantasyon döneminin 150. gününde açılan mısır silajı 24 saat süre ile oksijene maruz bırakılmış ve sonrasında 60 gün süre ile yeniden silolanmıştır. Yeniden silolama öncesi ve sonrası silajlarda kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Ayrıca, silajların in vitro gaz üretim değerleri saptanmıştır. Araştırma sonucunda yeniden silolanan silajların pH, HP, HY, SÇK ve LA içeriğinin önemli düzeyde düştüğü KM, HK, NH3-N/TN, AA, PA, LAB ve maya içeriklerini ise önemli düzeyde arttığı tespit edilmiştir (P<0.000). Silajların yeniden silolanması sonrası HS, NDF, ADF, ADL, Hemi-SEL değerleri artmış (P<0.000), selüloz içeriği ise önemli düzeyde düşmüştür (P<0.036). Mısır silajlarının inkübasyonun 3. saatinden 96. saatine kadar in vitro gaz ve metan üretimleri, ME, NEL ve OMS değerleri yeniden silolama ile düşmüştür (P<0.000). Mısır silajlarının yeniden silolama öncesi KMS, KMT ve NYD değerleri sırası ile %2.70, %67.90 ve 141.96 iken yeniden silolama sonrası %2.37, %67.48 ve 123.77 olarak tespit edilmiş, yeniden silolama silajların KMS, KMT ve NYD değerlerinin önemli düzeyde düşmesine neden olmuştur (P<0.000). Araştırma sonucunda yeniden silolamanın mısır silajlarının besin madde içeriğinin önemli ölçüde düşmesine neden olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle özellikle saha şartlarında; hayvancılık işletmeleri besin madde kayıpları nedeniyle yeniden silolanmış mısır silajı satın almaktan kaçınmalıdır. Silaj satın almalarının zorunlu olduğu durumlarda ise, KM içeriği yüksek (>%30) mısır silajları tercih edilmelidir. Besin madde kayıplarını azaltmak için, siloyu açma ve yeniden silolama arasındaki süre mümkün olduğunca kısa olmalıdır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- 1 .Akyıldız, A. R. 1984. Yemler bilgisi laboratuvar kılavuzu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 895.
- 2. Anonim. 1986. The Analysis of Agricultural Material, Reference Book: pp. 427, 428, London.
- 3. Anonim. 2021. Yem bitkisi istatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr-(Erişim tarihi: 19.8.2022).
- 4. Ashbell, G., Weinberg, Z. G., Azriel, A., Hen, Y., Horev, B. 1991. A simple system to study the aerobic deterioration of silages. Can. Agric. Eng., 33, 391–393.
- 5. Blümmel, M., Ørskov, E. R. 1993. Comparison of in vitro gas production and nylon bag degradability of roughages in predicting of food intake in cattle. Anim Feed Sci Technol, 40,109-119.
- 6. Bolsen, K. K., Ashbell, G., & Wilkinson, J. M. 1995. Silage additives. Biotechnology in animal feeds and animal feeding., 33-54.
- 7. Canbolat, O., Karaman, Ş. 2009. Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması. Tarım Bilim Derg, 15 (2): 188-195.
- 8. Chen, J., Stokes, M. R., Wallace, C. R. 1994. Effects of enzyme-inoculant systems on preservationand nutritive value of haycrop and corn silages. Journal of Dairy Science, 77(2), 501-512.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm
Araştırma Makalesi
Erken Görünüm Tarihi
30 Eylül 2023
Yayımlanma Tarihi
17 Kasım 2023
Gönderilme Tarihi
19 Eylül 2022
Kabul Tarihi
12 Temmuz 2023
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2023 Cilt: 12 Sayı: 2
APA
Erten, K., & Koc, F. (2023). Yeniden Silolamanın Mısır Silajlarının Fermantasyon Kalitesi ve Yem Değeri Üzerine Etkileri. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 12(2), 1-10. https://izlik.org/JA79XC54DB
AMA
1.Erten K, Koc F. Yeniden Silolamanın Mısır Silajlarının Fermantasyon Kalitesi ve Yem Değeri Üzerine Etkileri. GBAD. 2023;12(2):1-10. https://izlik.org/JA79XC54DB
Chicago
Erten, Kadir, ve Fisun Koc. 2023. “Yeniden Silolamanın Mısır Silajlarının Fermantasyon Kalitesi ve Yem Değeri Üzerine Etkileri”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 12 (2): 1-10. https://izlik.org/JA79XC54DB.
EndNote
Erten K, Koc F (01 Kasım 2023) Yeniden Silolamanın Mısır Silajlarının Fermantasyon Kalitesi ve Yem Değeri Üzerine Etkileri. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 12 2 1–10.
IEEE
[1]K. Erten ve F. Koc, “Yeniden Silolamanın Mısır Silajlarının Fermantasyon Kalitesi ve Yem Değeri Üzerine Etkileri”, GBAD, c. 12, sy 2, ss. 1–10, Kas. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79XC54DB
ISNAD
Erten, Kadir - Koc, Fisun. “Yeniden Silolamanın Mısır Silajlarının Fermantasyon Kalitesi ve Yem Değeri Üzerine Etkileri”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 12/2 (01 Kasım 2023): 1-10. https://izlik.org/JA79XC54DB.
JAMA
1.Erten K, Koc F. Yeniden Silolamanın Mısır Silajlarının Fermantasyon Kalitesi ve Yem Değeri Üzerine Etkileri. GBAD. 2023;12:1–10.
MLA
Erten, Kadir, ve Fisun Koc. “Yeniden Silolamanın Mısır Silajlarının Fermantasyon Kalitesi ve Yem Değeri Üzerine Etkileri”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, c. 12, sy 2, Kasım 2023, ss. 1-10, https://izlik.org/JA79XC54DB.
Vancouver
1.Kadir Erten, Fisun Koc. Yeniden Silolamanın Mısır Silajlarının Fermantasyon Kalitesi ve Yem Değeri Üzerine Etkileri. GBAD [Internet]. 01 Kasım 2023;12(2):1-10. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79XC54DB