Araştırma Makalesi

Semantik Web Teknolojileri Yardımıyla Bir Üniversitenin Veriye Dayalı Modellemesi

Cilt: 15 Sayı: 2 30 Eylül 2026
PDF İndir
TR EN

Semantik Web Teknolojileri Yardımıyla Bir Üniversitenin Veriye Dayalı Modellemesi

Öz

Dünyayı değiştiren önemli gelişmelerden birisi İnternet ise diğeri web uygulamalarıdır. İnternet bugün yaygın olarak kullanılıyorsa bunun birinci derecede nedeni web uygulamalarıdır. Bugün oldukça yetenekli olan Internet ilk başlarda düşük yetenekli ve etkileşimi olmayan bir yapıya sahipti. Devamında kullanıcılarla etkileşime geçen ve içerik zenginleştirmeye kullanıcıyı da dâhil eden web 2.0 dönemi gerçekleşti. Buna rağmen web hala sadece insanlar tarafından okunabilen bir yapıdaydı. Makineler tarafından da anlamlandırılabilecek bir yapı ihtiyacından dolayı adına web 3.0’da diyebileceğimiz semantik web güncel bir konu haline geldi. Semantik web, web sitelerinin birbirleriyle iletişim kurmasını daha kolay ve otomatik hale getirdi. Bu sayede bağlantılı veriler oluşturulabildi. Bu çalışma, semantik web konusundaki ilgiliyi artırmaya yöneliktir. Çalışmamızda semantik web imkânları ile üniversiteler için bir model ortaya konmuştur. Önerilen modeli oluşturmak için Resource Description Framework yapısı kullanılmıştır. Sayfa sınırlamasından dolayı Üniversitelerin pilot bir birimi seçilerek ilgili çalışma gösterilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. [1] Adamski, J., & Finnegan, K. (2007). New perspectives on Microsoft Office Access 2007. Cengage Learning.
  2. [2] Bruwer, H. J. (2014). An investigation of developments in Web 3.0: opportunities, risks, safeguards and governance (Doktora tezi). Stellenbosch University.
  3. [3] DBpedia Association. (t.y.). DBpedia Project. https://www.dbpedia.org/ adresinden 10.04.2026 tarihinde erişildi.
  4. [4] Fernández-López, M., Gómez-Pérez, A., & Juristo, N. (1997). METHONTOLOGY: from ontological art towards ontological engineering. Proceedings of the AAAI-97 Spring Symposium on Ontological Engineering, 33-40.
  5. [5] Hitzler, P. (2021). A review of the semantic web field. Communications of the ACM, 64(2), 76-83.
  6. [6] Jacobsen, A., vd. (2020). FAIR principles: interpretability and implementation in institutional repositories. Data Science Journal, 19(1), 1-12.
  7. [7] McPherson, S., Sammartino, T., Berners-Lee, T., 2009. Inventor of the World Wide Web. Twenty-First Century Books.
  8. [8] Lal, M. (2011). Web 3.0 in education & research. BVICAM’s International Journal of Information Technology, 3(2).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Bilgi Modelleme, Yönetim ve Ontolojiler

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Eylül 2026

Gönderilme Tarihi

24 Nisan 2026

Kabul Tarihi

24 Ağustos 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 15 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Beğdaş, S., & Takcı, H. (2026). Semantik Web Teknolojileri Yardımıyla Bir Üniversitenin Veriye Dayalı Modellemesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 15(2), 55-64. https://izlik.org/JA39BL93EK
AMA
1.Beğdaş S, Takcı H. Semantik Web Teknolojileri Yardımıyla Bir Üniversitenin Veriye Dayalı Modellemesi. GBAD. 2026;15(2):55-64. https://izlik.org/JA39BL93EK
Chicago
Beğdaş, Serap, ve Hidayet Takcı. 2026. “Semantik Web Teknolojileri Yardımıyla Bir Üniversitenin Veriye Dayalı Modellemesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 15 (2): 55-64. https://izlik.org/JA39BL93EK.
EndNote
Beğdaş S, Takcı H (01 Eylül 2026) Semantik Web Teknolojileri Yardımıyla Bir Üniversitenin Veriye Dayalı Modellemesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 15 2 55–64.
IEEE
[1]S. Beğdaş ve H. Takcı, “Semantik Web Teknolojileri Yardımıyla Bir Üniversitenin Veriye Dayalı Modellemesi”, GBAD, c. 15, sy 2, ss. 55–64, Eyl. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA39BL93EK
ISNAD
Beğdaş, Serap - Takcı, Hidayet. “Semantik Web Teknolojileri Yardımıyla Bir Üniversitenin Veriye Dayalı Modellemesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 15/2 (01 Eylül 2026): 55-64. https://izlik.org/JA39BL93EK.
JAMA
1.Beğdaş S, Takcı H. Semantik Web Teknolojileri Yardımıyla Bir Üniversitenin Veriye Dayalı Modellemesi. GBAD. 2026;15:55–64.
MLA
Beğdaş, Serap, ve Hidayet Takcı. “Semantik Web Teknolojileri Yardımıyla Bir Üniversitenin Veriye Dayalı Modellemesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, c. 15, sy 2, Eylül 2026, ss. 55-64, https://izlik.org/JA39BL93EK.
Vancouver
1.Serap Beğdaş, Hidayet Takcı. Semantik Web Teknolojileri Yardımıyla Bir Üniversitenin Veriye Dayalı Modellemesi. GBAD [Internet]. 01 Eylül 2026;15(2):55-64. Erişim adresi: https://izlik.org/JA39BL93EK