Derleme

Türkiye’deki Bazı Yörelere Ait Traktör ve Tarım Makinaları Kullanımından Kaynaklanan İş Kazalarına Ait Sonuçların Değerlendirilmesi

Cilt: 6 Sayı: 1 10 Nisan 2017
PDF İndir
TR

Türkiye’deki Bazı Yörelere Ait Traktör ve Tarım Makinaları Kullanımından Kaynaklanan İş Kazalarına Ait Sonuçların Değerlendirilmesi

Öz

Bu çalışmada, Türkiye’nin bazı yöreleri (Isparta, Ankara, Ege Bölgesi, Karaman, Tokat, Erzurum gibi)’ne ait traktör ve tarım alet ve makinalarıyla gerçekleşmiş kazalara ait daha önceki yapılan çalışma verileri derlenmiştir. Çalışmada; kazazedelerin cinsiyeti, eğitim durumları, kazaya uğrama durumları (devrilme, takla atma, şarampole yuvarlanma vb. ölüm ve yaralanma) ile traktörlerin emniyet kabini bulundurma durumları incelenmiştir. Kazaların nedenleri (operatör dikkatsizliği, operatör haricindeki kişilerin emniyet kurallarına uymaması, traktör ve tarım alet-makinası bakımsızlığı ve operatörün kullanılan traktör/tarım alet-makinası ile ilgili bilgi eksikliği)’ne ait sonuçlar değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akbolat, D., Evren, N., Yılmaz, Ş., 2007. Isparta il sınırları içinde 1995-2003 yılları arasında meydana gelen traktör ve tarım iş makineleri kazalarının değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(1), 7-14.
  2. Bülbül, H., 2006. Ankara’nın Bazı İlçelerinde Tarım Alet ve makinaları ile Çalışmada Gerçekleşen İş Kazalarının İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara
  3. Gölbaşı, M., 2002. Tarım Alet-Makine Ve Traktörlerin Kullanımından Kaynaklanan İş Kazaları Nedenlerinin Ve Tahmini Kaza Maliyetleri İndeksinin Belirlenmesi. AÜ. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makineleri ABD, Doktora Tezi, Ankara
  4. Hard, D.. Myersand, L.J.R., Gerberich. S.G., 2002. Traumatic Injuries in Agriculture. Journal of Agricultural Safety and Health, 8 (1) : 51-65.
  5. McKnight, R.H., 1984. U.S. agricultural equipment fatalities, 1975-1981: Implications for injury control and heal the ducation. Doctoral dissertation, 301 pp.,The John Hopkins University, Baltimore, Maryland, USA
  6. Öz, E., 2005. Ege Bölgesi’nde meydana gelen traktör kazalarının tarımsal iş güvenliği açısından değerlendirilmesi, Ege Üniversitesi Ziraat Fak. Dergisi, 42(2), 191-202.
  7. Özçırpıcı, B., Ölmez, C., Sarı, D., Aydın, N., 2014. Gaziantep ili Oğuzeli İlçesi’nde tarım ilçe müdürlüğüne başvuran tarım çalışanlarında son bir yılda görülen kazalar, 17. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi, 20 – 24 Ekim 2014, Edirne.
  8. Özdeş, T., Berber, G., Çelik. S., 2010. Death Cases Related to Tractor Overturns (Traktör Devrilmeleri Sonucu Ölümler),Turkiye Klinikleri J MedSci., 31(1), 133-141.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Derleme

Yazarlar

Fatih Baydaş Bu kişi benim
GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ, FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ, BİYOLOJİ BÖLÜMÜ
Türkiye

Ebubekir Altuntaş
GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ
0000-0003-3835-1538
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

10 Nisan 2017

Gönderilme Tarihi

23 Kasım 2016

Kabul Tarihi

24 Mart 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Baydaş, F., & Altuntaş, E. (2017). Türkiye’deki Bazı Yörelere Ait Traktör ve Tarım Makinaları Kullanımından Kaynaklanan İş Kazalarına Ait Sonuçların Değerlendirilmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 6(1), 33-45. https://izlik.org/JA92EH55NY
AMA
1.Baydaş F, Altuntaş E. Türkiye’deki Bazı Yörelere Ait Traktör ve Tarım Makinaları Kullanımından Kaynaklanan İş Kazalarına Ait Sonuçların Değerlendirilmesi. GBAD. 2017;6(1):33-45. https://izlik.org/JA92EH55NY
Chicago
Baydaş, Fatih, ve Ebubekir Altuntaş. 2017. “Türkiye’deki Bazı Yörelere Ait Traktör ve Tarım Makinaları Kullanımından Kaynaklanan İş Kazalarına Ait Sonuçların Değerlendirilmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 6 (1): 33-45. https://izlik.org/JA92EH55NY.
EndNote
Baydaş F, Altuntaş E (01 Nisan 2017) Türkiye’deki Bazı Yörelere Ait Traktör ve Tarım Makinaları Kullanımından Kaynaklanan İş Kazalarına Ait Sonuçların Değerlendirilmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 6 1 33–45.
IEEE
[1]F. Baydaş ve E. Altuntaş, “Türkiye’deki Bazı Yörelere Ait Traktör ve Tarım Makinaları Kullanımından Kaynaklanan İş Kazalarına Ait Sonuçların Değerlendirilmesi”, GBAD, c. 6, sy 1, ss. 33–45, Nis. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92EH55NY
ISNAD
Baydaş, Fatih - Altuntaş, Ebubekir. “Türkiye’deki Bazı Yörelere Ait Traktör ve Tarım Makinaları Kullanımından Kaynaklanan İş Kazalarına Ait Sonuçların Değerlendirilmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 6/1 (01 Nisan 2017): 33-45. https://izlik.org/JA92EH55NY.
JAMA
1.Baydaş F, Altuntaş E. Türkiye’deki Bazı Yörelere Ait Traktör ve Tarım Makinaları Kullanımından Kaynaklanan İş Kazalarına Ait Sonuçların Değerlendirilmesi. GBAD. 2017;6:33–45.
MLA
Baydaş, Fatih, ve Ebubekir Altuntaş. “Türkiye’deki Bazı Yörelere Ait Traktör ve Tarım Makinaları Kullanımından Kaynaklanan İş Kazalarına Ait Sonuçların Değerlendirilmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, c. 6, sy 1, Nisan 2017, ss. 33-45, https://izlik.org/JA92EH55NY.
Vancouver
1.Fatih Baydaş, Ebubekir Altuntaş. Türkiye’deki Bazı Yörelere Ait Traktör ve Tarım Makinaları Kullanımından Kaynaklanan İş Kazalarına Ait Sonuçların Değerlendirilmesi. GBAD [Internet]. 01 Nisan 2017;6(1):33-45. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92EH55NY