BibTex RIS Kaynak Göster

Investigaton of dyeing properties of cotton and woollen fabrics with extract obtained from Rosa canina fruits

Yıl 2012, Sayı: 1, 21 - 26, 01.03.2012

Öz

In this work, total 36 numbers of wool and cotton fabrics were dyed by using premordantation,
together mordantation and last mordantation methods at pH=4 and 7 with
extracts obtained from Rosa canina fruits in distilled water. CuSO4.5H2O,
AIK(SO4)2.12H2O and FeSO4.7H2O were also used as mordanting agents. Dyeing conditions
and other characteristics were determined. According to the fastness analyses results, having
high fastness colours were mostly obtained , and it was appeared that Rosa canina fruits
may probably be used as natural raw source in organic textile industry

Kuşburnu( Rosa canina) meyvelerinden elde edilen ekstrakt ile pamuklu ve yünlü kumaşların boyanma özelliklerinin incelenmesi

Yıl 2012, Sayı: 1, 21 - 26, 01.03.2012

Öz

Bu çalışmada, kuşburnu meyvelerinin saf (destile) suda kaynatılmasıyla elde edilen kuşburnu ekstraktı ile, pH=4 ve pH= 7 ’de pamuklu ve yünlü kumaşların ön, birlikte ve son mordanlama yöntemleriyle 36 adet kumaş boyandı. Mordan(sabitleyici) olarak bakır sülfat (CuSO4.5H2O), şap AIK(SO4)2.12H2O ve demir -II- sülfat (FeSO4.7H2O) kullanıldı. Boyama şartları ve karakteristikleri belirlendi. Haslık analizi sonuçlarına göre, çoğunlukla yüksek haslıkta renkler elde edildi ve buna göre, kuşburnu meyvelerinin organik tekstil endüstrisinde doğal ham madde kaynağı olarak kullanılabileceği anlaşıldı.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA83VZ84ZU
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Adem Önal Bu kişi benim

Şeyma Oruç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Önal, A., & Oruç, Ş. (2012). Kuşburnu( Rosa canina) meyvelerinden elde edilen ekstrakt ile pamuklu ve yünlü kumaşların boyanma özelliklerinin incelenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi(1), 21-26.
AMA Önal A, Oruç Ş. Kuşburnu( Rosa canina) meyvelerinden elde edilen ekstrakt ile pamuklu ve yünlü kumaşların boyanma özelliklerinin incelenmesi. GBAD. Mart 2012;(1):21-26.
Chicago Önal, Adem, ve Şeyma Oruç. “Kuşburnu( Rosa Canina) Meyvelerinden Elde Edilen Ekstrakt Ile Pamuklu Ve yünlü kumaşların Boyanma özelliklerinin Incelenmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, sy. 1 (Mart 2012): 21-26.
EndNote Önal A, Oruç Ş (01 Mart 2012) Kuşburnu( Rosa canina) meyvelerinden elde edilen ekstrakt ile pamuklu ve yünlü kumaşların boyanma özelliklerinin incelenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 1 21–26.
IEEE A. Önal ve Ş. Oruç, “Kuşburnu( Rosa canina) meyvelerinden elde edilen ekstrakt ile pamuklu ve yünlü kumaşların boyanma özelliklerinin incelenmesi”, GBAD, sy. 1, ss. 21–26, Mart 2012.
ISNAD Önal, Adem - Oruç, Şeyma. “Kuşburnu( Rosa Canina) Meyvelerinden Elde Edilen Ekstrakt Ile Pamuklu Ve yünlü kumaşların Boyanma özelliklerinin Incelenmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi 1 (Mart 2012), 21-26.
JAMA Önal A, Oruç Ş. Kuşburnu( Rosa canina) meyvelerinden elde edilen ekstrakt ile pamuklu ve yünlü kumaşların boyanma özelliklerinin incelenmesi. GBAD. 2012;:21–26.
MLA Önal, Adem ve Şeyma Oruç. “Kuşburnu( Rosa Canina) Meyvelerinden Elde Edilen Ekstrakt Ile Pamuklu Ve yünlü kumaşların Boyanma özelliklerinin Incelenmesi”. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, sy. 1, 2012, ss. 21-26.
Vancouver Önal A, Oruç Ş. Kuşburnu( Rosa canina) meyvelerinden elde edilen ekstrakt ile pamuklu ve yünlü kumaşların boyanma özelliklerinin incelenmesi. GBAD. 2012(1):21-6.