Gıda ürünlerinin güneş altında serilerek kurutulması
bilinen en eski ve en yaygın geleneksel gıda muhafaza yöntemlerindendir. Ancak
bu yöntemle ürünün kuruması fazla vakit almakta ve dışarıdan gelebilecek
safsızlıklarla ürün kalitesi düşmektedir. Bu sorunları gidermek için farklı
kurutucular geliştirilmiştir. Kurutucularla kurutma güneşte sererek kurutmaya
göre enerji giderlerinden dolayı ekonomik değildir. Ancak güneş enerjili
kurutucuların herhangi bir yakıta ya da elektriğe ihtiyaç olmadan yalnız güneş
enerjisini kullanması nedeniyle diğer kurutuculara göre daha ekonomiktir. Bu
çalışmada uzaklaştırılması gereken nem içeriği ve kuruma sıcaklığı yüksek olan
elma dilimleri doğal konveksiyonla çok raflı güneş enerjili kurutucuda
kurutulmuştur. Elma dilimleri, çok raflı güneş enerjili kurutucuyla, doğrudan
güneş altında ve gölgede kurutulmuştur. Kurutma koşulları, rafa yüklenen madde
miktarı, dilim kalınlığı, kuruma süresi, kurutma kabini içindeki havanın
koşulları ve raf konumu olarak seçilmiştir. Bu kurutma koşullarının elma
kurutması üzerine etkisi nem kaybı, kurutma hızı ve büzülme oranları ile
belirlenmiştir. Elma dilimlerinin çok raflı güneş enerjili kurutucu ile
kurutulması doğrudan güneşe serilerek ve gölgede kurutulmaya göre daha hızlı
olmuştur. Kurutucu içerisindeki hava sıcaklığının artması, elma dilim
kalınlığının azalması, kuruma süresinin artması ve yüklenen madde miktarının
artışıyla kuruma artmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Mayıs 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 9 Sayı: 1 |