ORTAOKUL 7. VE 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÇEMBER KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARI VE HATALARI

Cilt: 3 Sayı: 1 1 Mart 2017
Gülşah Cantimer , Sare Şengül
PDF İndir
TR EN

ORTAOKUL 7. VE 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÇEMBER KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARI VE HATALARI

Öz

Matematik öğretiminde sadece işlemlere ve kurallara dayalı bilgi değil, bu bilginin temelini oluşturan kavramsal bilgi de oldukça önemlidir. Kavramları tam olarak öğrenemeyen bir öğrenci konuyu derinlemesine öğrenemeden, matematik işlemlerini ezberleyerek yapacak ve bu durumda eksik veya yanlış bir öğrenme gerçekleşecektir. Literatürde öğrencilerin karşılaştıkları kavramları anlamlandırmada yaşadıkları olumsuzlukların birçok hata ve beraberinde kavram yanılgılarına neden olduğu görülmektedir. Bu kavram yanılgıları ve hataların giderilebilmesi için öğrencilerden alınan geri dönütler incelenmelidir. Bu kapsamda çalışmanın amacı ortaokul 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin çember konusundaki mevcut kavram yanılgıları ve hatalarının incelenmesidir. Bu doğrultuda 7. sınıf 29 öğrenci ve 8. sınıf 33 öğrenci olmak üzere toplam 62 öğrenci çalışma grubu olarak belirlenmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Veriler araştırmacılar tarafından geliştirilen 10 tane açık uçlu soruyu içeren çember kavram testinden elde edilmiştir. Toplanan verilerin analizinde frekans tabloları oluşturulmuş ve betimsel analiz kullanılmıştır. Bulgular sonucunda; 7. sınıf öğrencileri kavramları tanımlamakta güçlük çekmekte, tanıma uygun çizim yapamamakta ve kavramları ilişkilendirme nedenlerini açıklayamamaktadır. 8. sınıf öğrencileri ise kavramlara uygun örnekler vermelerine rağmen kavramları tanımlamada zorlanmakta, sembolle gösterim hataları yapmakta ve kavramları ilişkilendirmede gerekçe sunamamaktadır. Bu nedenle konuların öğretiminde matematik kavramlarına dikkat çekilerek kavramlar arası geçişler yapılabilir ve öğrencilerin yaptıkları hatalar zamanında düzeltilerek kavram yanılgılarına dönüşmesine engel olunabilir.

Anahtar Kelimeler

Matematik öğretimi ,Çember,Kavram yanılgısı,Hatalar ,Ortaokul öğrencileri

Kaynakça

  1. Kaynakça Bulunmuyor

Kaynak Göster

APA
Cantimer, G., & Şengül, S. (2017). ORTAOKUL 7. VE 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÇEMBER KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARI VE HATALARI. Gazi Eğitim Bilimleri Dergisi, 3(1). https://izlik.org/JA24DK97NN
AMA
1.Cantimer G, Şengül S. ORTAOKUL 7. VE 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÇEMBER KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARI VE HATALARI. GEBD. 2017;3(1). https://izlik.org/JA24DK97NN
Chicago
Cantimer, Gülşah, ve Sare Şengül. 2017. “ORTAOKUL 7. VE 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÇEMBER KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARI VE HATALARI”. Gazi Eğitim Bilimleri Dergisi 3 (1). https://izlik.org/JA24DK97NN.
EndNote
Cantimer G, Şengül S (01 Mart 2017) ORTAOKUL 7. VE 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÇEMBER KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARI VE HATALARI. Gazi Eğitim Bilimleri Dergisi 3 1
IEEE
[1]G. Cantimer ve S. Şengül, “ORTAOKUL 7. VE 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÇEMBER KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARI VE HATALARI”, GEBD, c. 3, sy 1, Mar. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA24DK97NN
ISNAD
Cantimer, Gülşah - Şengül, Sare. “ORTAOKUL 7. VE 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÇEMBER KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARI VE HATALARI”. Gazi Eğitim Bilimleri Dergisi 3/1 (01 Mart 2017). https://izlik.org/JA24DK97NN.
JAMA
1.Cantimer G, Şengül S. ORTAOKUL 7. VE 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÇEMBER KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARI VE HATALARI. GEBD. 2017;3. Available at https://izlik.org/JA24DK97NN.
MLA
Cantimer, Gülşah, ve Sare Şengül. “ORTAOKUL 7. VE 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÇEMBER KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARI VE HATALARI”. Gazi Eğitim Bilimleri Dergisi, c. 3, sy 1, Mart 2017, https://izlik.org/JA24DK97NN.
Vancouver
1.Gülşah Cantimer, Sare Şengül. ORTAOKUL 7. VE 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÇEMBER KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARI VE HATALARI. GEBD [Internet]. 01 Mart 2017;3(1). Erişim adresi: https://izlik.org/JA24DK97NN