Araştırma Makalesi

İnternet (WEB) Tabanlı Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Uygulamalarının Ortaöğretim Coğrafya Öğretiminde Kullanımı

Cilt: 40 Sayı: 3 29 Kasım 2020
PDF İndir

İnternet (WEB) Tabanlı Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Uygulamalarının Ortaöğretim Coğrafya Öğretiminde Kullanımı

Öz

İnsan ve mekân arasındaki ilişkileri dağılış (yayılma), ilişki kurma (karşılıklı ilgi/bağlantı), nedensellik (sebep-sonuç) gibi temel prensiplerle inceleyen coğrafya bilimi, multidisipliner özelliği sayesinde birçok değer, beceri ve kazanımın öğrencilere aktarılması açısından önemli bir yere sahiptir. Özellikle kendi coğrafyasının önemini bilip, sahip çıkabilen bilinçli nesillerin yetişmesi için de coğrafya eğitimi önemlidir. Ancak, coğrafyasına sahip çıkabilmenin ön koşulu, yaşadığı coğrafyanın potansiyelini bilen bireyler yetiştirmekten geçmektedir. Dünyanın küresel bir köye dönüştüğü ve özellikle 21.Yüzyılda artık küresel bir köy olmaktan çıkıp küresel haneye dönüştüğü bu çağda coğrafya öğretimindeki birtakım değer ve kazanımların çeşitli materyallerle öğrencilere kazandırılması çok önemlidir. Coğrafya öğretiminde kullanılacak materyaller, yaşanılan coğrafyanın öneminin daha iyi anlaşılmasına ve eğitimin kalitesinin arttırılmasına da katkı sağlayarak, öğrenmeyi eğlenceli ve kalıcı hale getirecektir. Bu çalışmada bulut bilişim altyapısına sahip bir web CBS uygulaması olan ArcGIS Online teknolojisi ele alınmıştır. ArcGIS Online uygulaması ile oluşturulan örnek Web uygulamaları ortaöğretim coğrafya dersi öğretim programında (CDÖP) yer alan beceri, değer ve kazanımlarla ilişkilendirilmiştir. CBS’nin coğrafya öğretiminde önemli kazanım ve başarılar sağlanması bu konuda hazırlanan çeşitli araştırmalarda da tespit edilmiştir. Bu durum web CBS’nin basit, kolay ve uygulanabilir altyapısıyla çok daha hızlı gerçekleşebilir. Web CBS’nin coğrafya öğretiminde kullanılmasıyla coğrafya dersi öğrencilerin ilgi ve merakını arttırıp daha zevkli hale gelerek analitik, eleştirel ve mekânsal düşünebilen bireylerin yetişmesine imkân tanıyarak, CDÖP’te belirtilen birçok beceri, değer ve kazanımların öğrencilere aktarılmasını da sağlayarak anlamlı ve kalıcı öğrenmeyi sağlanabilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Açıkgöz, K. Ü. (2014). Aktif öğrenme. İzmir: Biliş Özel Eğitim, Danışmanlık, Araştırma Hizmetleri ve Yayın-Yazılım.
  2. Ağaçsapan, B. (2017). “Coğrafi bilgi sistemleri (CBS) web uygulaması story map'in öğretim süreçlerinde kullanımı”. A. Yakıcı (Ed.). I. Uluslararası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Sempozyumu Tam Metin Kitabı. 3-5 Kasım 2017, (ss. 282-289). Ankara: Resscongress.
  3. Aladağ, E. (2007). İlköğretim 7. Sınıf sosyal bilgiler dersinde coğrafi bilgi sistemleri kullanımının öğrencilerin akademik başarı ve derse karşı motivasyonlarına etkisi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara.
  4. Alaz, A. (2007). Coğrafya öğretiminde çoklu zekâ uygulamaları. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Ankara.
  5. Alibrandi, M. & Sarnoff, H. (2006). Using GIS to answer the ‘whys’ of ‘where’ in social studies. Social Education, 70(3): 138–143.
  6. Ardıç, B. ve Gökürk, M. (2009). Kullanılabilir uygulama programlama arayüzleri, 4. Ulusal Yazılım Mühendisliği Sempozyumu, 8-10 Ekim 2009, (ss:91-97). İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi.
  7. Artvinli, E. (2009). Coğrafya öğretmenlerinin coğrafi bilgi sistemleri (CBS)’ne ilişkin yaklaşımları. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(22), 40-57.
  8. Audet, R. & Ludwig, G. (2000). GIS in schools. Redlands, CA.: Esri Press.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

29 Kasım 2020

Gönderilme Tarihi

18 Ağustos 2020

Kabul Tarihi

7 Aralık 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 40 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
İrcan, M. R., & Duman, N. (2020). İnternet (WEB) Tabanlı Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Uygulamalarının Ortaöğretim Coğrafya Öğretiminde Kullanımı. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 40(3), 1051-1085. https://doi.org/10.17152/gefad.782037
AMA
1.İrcan MR, Duman N. İnternet (WEB) Tabanlı Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Uygulamalarının Ortaöğretim Coğrafya Öğretiminde Kullanımı. GEFAD. 2020;40(3):1051-1085. doi:10.17152/gefad.782037
Chicago
İrcan, Mustafa Recep, ve Neşe Duman. 2020. “İnternet (WEB) Tabanlı Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Uygulamalarının Ortaöğretim Coğrafya Öğretiminde Kullanımı”. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi 40 (3): 1051-85. https://doi.org/10.17152/gefad.782037.
EndNote
İrcan MR, Duman N (01 Kasım 2020) İnternet (WEB) Tabanlı Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Uygulamalarının Ortaöğretim Coğrafya Öğretiminde Kullanımı. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi 40 3 1051–1085.
IEEE
[1]M. R. İrcan ve N. Duman, “İnternet (WEB) Tabanlı Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Uygulamalarının Ortaöğretim Coğrafya Öğretiminde Kullanımı”, GEFAD, c. 40, sy 3, ss. 1051–1085, Kas. 2020, doi: 10.17152/gefad.782037.
ISNAD
İrcan, Mustafa Recep - Duman, Neşe. “İnternet (WEB) Tabanlı Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Uygulamalarının Ortaöğretim Coğrafya Öğretiminde Kullanımı”. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi 40/3 (01 Kasım 2020): 1051-1085. https://doi.org/10.17152/gefad.782037.
JAMA
1.İrcan MR, Duman N. İnternet (WEB) Tabanlı Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Uygulamalarının Ortaöğretim Coğrafya Öğretiminde Kullanımı. GEFAD. 2020;40:1051–1085.
MLA
İrcan, Mustafa Recep, ve Neşe Duman. “İnternet (WEB) Tabanlı Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Uygulamalarının Ortaöğretim Coğrafya Öğretiminde Kullanımı”. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 40, sy 3, Kasım 2020, ss. 1051-85, doi:10.17152/gefad.782037.
Vancouver
1.Mustafa Recep İrcan, Neşe Duman. İnternet (WEB) Tabanlı Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Uygulamalarının Ortaöğretim Coğrafya Öğretiminde Kullanımı. GEFAD. 01 Kasım 2020;40(3):1051-85. doi:10.17152/gefad.782037

Cited By