In this study, the prevalance of gram negative psychrotrophic of microorganisms and proteolytic activity in 53 raw minced meat samples of different supermarkets collected in Ankara was studied at two different position ( fresh, at 40C for 10 days.) 79 gram negative psychrotrophic of microorganisms were recovered from 53 samples of raw minced meat, with an isolation rate of 58.2% for fresh raw minced meat and 41.7% for stored at 40C for 10 days. Of the gram negative psychrotrophic of microorganisms, 14 P. putida was the most prevalent organism (30.4%) followed by 12 P.fluorescens biotype I (26 %) from fresh raw minced meat samples and 11 P. fluorescens biotype I (33.3%) ve 7 A. calcoaceticus.lwoffii ( 21.2 %) were the most common microorganisms in stored at refrigeration temperatures (40 C for 10 days). Of a total of 79 gram negative psychrotrophic of microorganisms, 58 were showed proteolytic activity. From t
Araştırmamızda Ankara\'daki çeşitli süper marketlerden toplanan 53 çiğ kıyma örneklerinin taze olarak ve buzdolabı sıcaklığı (4oC, 10 gün) bekletme süresi sonucunda gram negatif psikrofil mikroorganizma dağılımı ve proteolitik aktiviteleri incelenmiştir. 53 çiğ kıyma örneğinden 79 gram negatif psikrofil mikroorganizma (Pseudomonas, Acinetobacter ve Alcaligenes)\' nın, 46 (% 58.2 )\'sı taze kıyma, 33 (% 41.7)\'ü 4oC\'de 10 gün bekletme süresi sonunda izole edilmiştir. Gram negatif psikrofil mikroorganizma türlerinden en çok sıklıkta taze kıyma örneklerinde 14 P. putida (% 30.4) ve 12 P. fluorescens biyotip I (%26), buzdolabı sıcaklığında 11 P. fluorescens biyotip I ( % 33.3) ve 7 A. calcoaceticus.lwoffii (% 21.2) izolatı tanımlanarak tespit edilmiştir. Çiğ kıyma örneklerinden izole edilen 79 gram negatif psikrofil mikroorganizma izolatının 58
Çiğ kıyma gram negatif psikrofil mikroorganizma proteolitik aktivite.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 30 Sayı: 1 |