Araştırma Makalesi

Beyhakî’nin (öl. 458/1066) el-Hilâfîyyât Adlı Eserin’de Cerh ve Ta’dil Metodu

Cilt: 3 Sayı: 1 4 Haziran 2022
PDF İndir
TR EN

Beyhakî’nin (öl. 458/1066) el-Hilâfîyyât Adlı Eserin’de Cerh ve Ta’dil Metodu

Öz

İslam dinindeki önemine binaen hadisler her zaman İslam âlimlerinin ilgi alanı olmuştur. Hz. Peygamber’in (s.a.v.) sözlerinin sahih olarak aktarılması için çok dikkatli davranan hadisçiler, hadislerin korunması için bir ilim dalı geliştirmişlerdir. Bu ilim dalına başka isimlendirilmelerle birlikte ricâl ilmi denilmektedir. Ricâl ilmi sayesinde hadislerin senedinde geçen râvilerin güvenilir kişiler olup olmadıkları tespit edilebilmektedir. Bu sayede hadislerin Hz. Peygamber’e (s.a.v.) aidiyeti, sahih olup olmadıkları ve netice itibariyle delil olarak kabul edilip edilmeyeceği hususunda bir malumata sahip olunmaktadır. Çalışmada sözü edilen ricâl ilmiyle ilgili ciddi bir birikime sahip olan ve hadis alanında tanınmış âlimlerden olan Ahmed b. Hüseyin’in el-Beyhakî’nin el-Hilâfîyyât adlı eserinde cerh ve ta’dîle yönelik yaptığı açıklamalar konu edinilecektir. Beyhakî hadis alanıyla ilgili olarak birçok eser telif etmiş bir hadisçidir. Yazdığı es-Sünenü’l-kübrâ adlı çalışması hadis edebiyatında telif edilen meşhur sünenlerden biridir. Nitekim Beyhakî hadisçi olmanın yanında ayrıca fıkıh, itikât ve ahlâk gibi birçok farklı alanda eserler telif ederek muhtelif alanlara katkı sunan bir âlimdir. Beyhakî’nin telif ettiği el-Hilâfîyyât adlı çalışması ise Şâfiîler ve Hanefîler arasındaki fıkhî ihtilaflardan söz eden bir eserdir. Bu çalışmanın hadis alanıyla ilgili olan yönü bulunmaktadır. Zira söz konusu çalışmada ihtilaflı konular ale’l-ebvâb sistemiyle tasnif edilerek tarafların hadis delillerine yer verilmiştir. Daha sonra nakledilen birçok rivâyet cerh ve tadîl açısından ele alınarak tartışılmış, hadislerin sahih ve zayıf olma yönü irdelenmiştir. Çalışmamızda, el-Hilâfîyyât adlı eserde Beyhakî’nin cerh ve ta’dil nitelikli yaptığı açıklamaları incelenecektir. Böylece Beyhakî’nin mezkûr eseri özelinde cerh ve tadîl metodu, etkilendiği ricâl âlimleri vb. hususlar hakkında bilgi elde edilmiş olunacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Accâc Hatîb, Muhammed. es-Sünnetu Kable Tedvîn. Kâhire: Mektebetu Vehb, 2. Basım. 1408/1988.
  2. Aşıkkutlu, Emin. “Cerh ve Ta‘dîl”, Türkiye Diyânet Vakfı İslam Ansiklopedisi. 7/394-401. İstanbul: TDV. Yayınları, 1993.
  3. Beğâvî, Hüseyin b. Mes’ûd b. Muhammed. Şerhu’s-Sünne. 15 Cilt. thk. Şuayb el-Arnâûd. Dimaşk: el-Mektebetü’l-İslâmî. 2. Basım. 1403/1983.
  4. Beyhakî, Ebû Bekr Ahmed b. el-Hüseyn b. Alî. el-Hilâfiyyât beyne’l-imâmeyn eş-Şâfiî ve Ebî Hanîfe ve Ashâbih 8 Cilt. thk. Heyet. Mısır: er-Ravda li’n-Neşr ve’t-Tavzî’. 1436/2010.
  5. Buhârî, Ebû Abdullah Muhammed b. İsmaîl el-Buhârî. el-Câmiu‘s-sahîh. 6 Cilt. thrc. Mustafâ ed-Dîb el-Buğâ. Beyrut: Dâru’l-İbni’l-Kesîr/el-Yemâme, 3. Basım, 1993/1407.
  6. Coşkun, Şule Ukaylî’nin Kitabu’d-Dua‘fâi’l-Kebîr ve Cerh ve Ta’dîl Metodu. Bursa: Bursa Üniversitesi, Sosyal Bilimler Ensttüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2002.
  7. Dârimî, Ebû Muhammed, Abdullah b. Abdurrahman. Sünenü’d- Dârimî. 4 Cilt. thk. Hüseyin Selîm ed-Dârânî. Riyâd: Dâru’l-Muğnî, 1421/2000.
  8. Hattâbî, Hamd b. Muhammed b. İbrahim. Me‘âlimü’s-Sünen Şerhu Ebî Dâvûd. 4 Cilt. Haleb: el-Metbeatü’l-İlmîyye, 1351/1932.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Din Araştırmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

4 Haziran 2022

Gönderilme Tarihi

29 Mart 2022

Kabul Tarihi

5 Mayıs 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Yıldırım, S. (2022). Beyhakî’nin (öl. 458/1066) el-Hilâfîyyât Adlı Eserin’de Cerh ve Ta’dil Metodu. Genç Mütefekkirler Dergisi, 3(1), 1-19. https://izlik.org/JA54TG99UT
AMA
1.Yıldırım S. Beyhakî’nin (öl. 458/1066) el-Hilâfîyyât Adlı Eserin’de Cerh ve Ta’dil Metodu. GEMDER. 2022;3(1):1-19. https://izlik.org/JA54TG99UT
Chicago
Yıldırım, Sedat. 2022. “Beyhakî’nin (öl. 458/1066) el-Hilâfîyyât Adlı Eserin’de Cerh ve Ta’dil Metodu”. Genç Mütefekkirler Dergisi 3 (1): 1-19. https://izlik.org/JA54TG99UT.
EndNote
Yıldırım S (01 Haziran 2022) Beyhakî’nin (öl. 458/1066) el-Hilâfîyyât Adlı Eserin’de Cerh ve Ta’dil Metodu. Genç Mütefekkirler Dergisi 3 1 1–19.
IEEE
[1]S. Yıldırım, “Beyhakî’nin (öl. 458/1066) el-Hilâfîyyât Adlı Eserin’de Cerh ve Ta’dil Metodu”, GEMDER, c. 3, sy 1, ss. 1–19, Haz. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54TG99UT
ISNAD
Yıldırım, Sedat. “Beyhakî’nin (öl. 458/1066) el-Hilâfîyyât Adlı Eserin’de Cerh ve Ta’dil Metodu”. Genç Mütefekkirler Dergisi 3/1 (01 Haziran 2022): 1-19. https://izlik.org/JA54TG99UT.
JAMA
1.Yıldırım S. Beyhakî’nin (öl. 458/1066) el-Hilâfîyyât Adlı Eserin’de Cerh ve Ta’dil Metodu. GEMDER. 2022;3:1–19.
MLA
Yıldırım, Sedat. “Beyhakî’nin (öl. 458/1066) el-Hilâfîyyât Adlı Eserin’de Cerh ve Ta’dil Metodu”. Genç Mütefekkirler Dergisi, c. 3, sy 1, Haziran 2022, ss. 1-19, https://izlik.org/JA54TG99UT.
Vancouver
1.Sedat Yıldırım. Beyhakî’nin (öl. 458/1066) el-Hilâfîyyât Adlı Eserin’de Cerh ve Ta’dil Metodu. GEMDER [Internet]. 01 Haziran 2022;3(1):1-19. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54TG99UT