Araştırma Makalesi

Molla Musa el-Celali’nin Mecmuatu’l-Ulum Eserinde Belağatta Bedii İlmi

Cilt: 4 Sayı: 4 24 Aralık 2023
PDF İndir
TR AR EN

Molla Musa el-Celali’nin Mecmuatu’l-Ulum Eserinde Belağatta Bedii İlmi

Öz

Şeyh Molla Musa El-Celali, İlimler Külliyatı adlı eserinde Bedi' ilmine değinmiştir. Belâgat ilmini dil ve terminolojik olarak tanımlamış, bu ilmin mucidini, ortaya çıkış tarihini, gümüş ve ahlâk bakımından bölümlerini açıklamıştır. Şeyh el-Celali, İlimler Külliyatı adlı kitabıyla, açıkladığı ilimleri okuyucuya ve acemi öğreniciye fayda sağlayacak şekilde sınırlamaya çalışmış, kendisini tanım ve türlerden bahsetmekle sınırlamış, konuya girmeden bazı açıklama örnekleri vermiştir. Uzatmayı önlemek ve okuyucuyu sıkılmaktan uzak tutmak için ayrıntılara ve uzun açıklamalara deginilmemiş. Materyalini toplarken en iyi kitaplarda çoğunlukla sınırlı ve açıklama ve açıklama gerektiren alanlarda uzatmalara güvendi. İki türü açıkladı. Kelime ve mana bakımından beyanı anlatmış ve Bedi'nin ahlâkî ilmi kapsamına giren bilgileri on dört bölümden zikretmiş, Badi'nin ilmi kapsamına giren bilgileri ise üç bölümden zikretmiştir. Şeyh el-Celâlî, malzemesini sunmayı başarmıştır. Araştırma, el-Celali'nin belirttiği gibi, belâgat âlimleri ile Bedi'nin karşılaştırılmasıyla ortaya çıkmış, materyalin sunumunda kendisi ile alimler arasında var olan farklılıklara değinmiştir. belagata bir giriş ve iki bölümle gerçekleşmiştir. Birinci bölümde şeyhin hayatından bazı tanımlar ve bilgiler yer almış, ikinci bölümde ise Şeyh El-Celali'nin bölümlerine göre araştırma materyalinin açıklanması yapılmış ve araştırma sonuçlandırılmıştır. Sonuç olarak en önemli sonuçlar verilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Belâgat, Bedi, Molla Musa el-Celali, İlimler Külliyatı.

Kaynakça

  1. الجرجاني، عبد القاهر بن عبد الرحمن بن محمد، أسرار البلاغة، تح محمود شاكر. ( جدة: دار المدني، 1991).
  2. الجلالي، ملا موسى، حاشية الواضح المسالك على تفسير المدارك، اعتنى بها الدكتور محمد صالح الجلالي والملا محمد فريد الجلالي.( إسطنبول: دار الروضة إسطنبول، 2017).
  3. الجلالي، ملا موسى، مجموعة العلوم. ( إسطنبول: دار الشفقة، 2011).
  4. السامرائي، مهدي صالح، تأثير الفكر الديني في البلاغة العربية. ( دمشق: المكتب الإسلامي،1977).
  5. السكاكي، يوسف بن أبي بكر بن محمد، مفتاح العلوم. ( بيروت: طبعة دار الكتب العالية،1983).
  6. الخطيب القزويني، جلال الدين محمد بن عبد الرحمن، التلخيص في علوم البلاغة، تح عبد الرحمان البرقوقي. ( بيروت: دار الفكر العربي، 1932).
  7. الخطيب القزويني، جلال الدين محمد بن عبد الرحمن، الإيضاح في علوم البلاغة. ( بيروت: دار الكتب العلمية، 2003).
  8. طبانة، بدوي، علم البيان.( القاهرة: مكتبة الأنجلو المصرية، 1967).
  9. ابن منظور، جمال الدين بن محمد بن مكرم، لسان العرب. ( بيروت: دار صادر، 1993).
  10. التفتازاني، عمربن مسعود، علم البديع. ( الأردن: مكتبة البشرى، 2010).

Kaynak Göster

APA
Yusufoğlu, A. (2023). Molla Musa el-Celali’nin Mecmuatu’l-Ulum Eserinde Belağatta Bedii İlmi. Genç Mütefekkirler Dergisi, 4(4), 172-188. https://izlik.org/JA45WF87HG
AMA
1.Yusufoğlu A. Molla Musa el-Celali’nin Mecmuatu’l-Ulum Eserinde Belağatta Bedii İlmi. GEMDER. 2023;4(4):172-188. https://izlik.org/JA45WF87HG
Chicago
Yusufoğlu, Adnan. 2023. “Molla Musa el-Celali’nin Mecmuatu’l-Ulum Eserinde Belağatta Bedii İlmi”. Genç Mütefekkirler Dergisi 4 (4): 172-88. https://izlik.org/JA45WF87HG.
EndNote
Yusufoğlu A (01 Aralık 2023) Molla Musa el-Celali’nin Mecmuatu’l-Ulum Eserinde Belağatta Bedii İlmi. Genç Mütefekkirler Dergisi 4 4 172–188.
IEEE
[1]A. Yusufoğlu, “Molla Musa el-Celali’nin Mecmuatu’l-Ulum Eserinde Belağatta Bedii İlmi”, GEMDER, c. 4, sy 4, ss. 172–188, Ara. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA45WF87HG
ISNAD
Yusufoğlu, Adnan. “Molla Musa el-Celali’nin Mecmuatu’l-Ulum Eserinde Belağatta Bedii İlmi”. Genç Mütefekkirler Dergisi 4/4 (01 Aralık 2023): 172-188. https://izlik.org/JA45WF87HG.
JAMA
1.Yusufoğlu A. Molla Musa el-Celali’nin Mecmuatu’l-Ulum Eserinde Belağatta Bedii İlmi. GEMDER. 2023;4:172–188.
MLA
Yusufoğlu, Adnan. “Molla Musa el-Celali’nin Mecmuatu’l-Ulum Eserinde Belağatta Bedii İlmi”. Genç Mütefekkirler Dergisi, c. 4, sy 4, Aralık 2023, ss. 172-88, https://izlik.org/JA45WF87HG.
Vancouver
1.Adnan Yusufoğlu. Molla Musa el-Celali’nin Mecmuatu’l-Ulum Eserinde Belağatta Bedii İlmi. GEMDER [Internet]. 01 Aralık 2023;4(4):172-88. Erişim adresi: https://izlik.org/JA45WF87HG