Araştırma Makalesi

Najib Al-Kilani'nin Dağın Prensesi Romanı Üzerine Eleştirel Bir Çalışma

Cilt: 5 Sayı: 1 17 Mart 2024
PDF İndir
TR AR EN

Najib Al-Kilani'nin Dağın Prensesi Romanı Üzerine Eleştirel Bir Çalışma

Öz

Necib el-Kilani'nin sosyal romanlardan biri olan Dağ Prensesi romanı, gelenek ve göreneklere başkaldıran bir köylü kızının biyografisi üzerinden bize kırsaldaki yaşamı gösterdi. Akranlarının geleneklerine uymadığı için anıları ve ailesi de dâhil olmak üzere toplumunu terk etti. Araştırma, romanı kalıplaşmış karakterler ve karaktere sahip olma sevgisi ve içgüdüsü, katılık ve dar görüşlülük damgasını vuran tek ortam açısından eleştirel bir çalışmayla ele aldı. Modernliğe ayak uydurmayı reddeden, köhnemiş gelenekleri aşmayı reddeden sert bir yaşam yaratmak ve bunun sonucu isyan ve ayrılık yaratmaktı. İnanç ve gelenekleri ihlal etmeye ve aşmaya alışkın olmayan bir toplumda araştırma, Romanda olayların bölündüğü on altı istasyonda yapılan araştırma, kalıplaşmış karakterlerin davranışlarını ortaya çıkarmış ve bu davranışların arkasında yatan güdüleri betimsel bir çalışmayla ortaya koymuştur. Romanın olayları sıradan bir hayatın tasviri ve kalıplaşmış bir kalıplaşma etrafında şekillenmektedir. O durağanlık bir anda hızlanır ve olaylar çarpışır, olaylar patlayan bir yanardağmışçasına isyanla stereotip yıkılır. Sahne ve zaman uzadıkça sahneler sakinliğe döner, kalıp yargıların değiştiği, buna karşı isyan ettikten sonra değişimi kabul ettiği, romanın demirleme noktasına yaklaştığı ve araştırma sonucuna varıldığı, çalışma ve analizlerden ortaya çıkan en önemli sonuçlar.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ابن منظور، لسان العرب، دار صادر، بيروت.
  2. الرازي محمد بن أبي بكر، مختار الصحاح، مكتبة لبنان بيروت، ط1، .
  3. فتحي إبراهيم،معجم المصطلحات الأدبية، مؤسسة العربية للناشرين المتحدي،تونس، ط1، 1986.
  4. مردين عزيزة، القصة والرواية، منشورات دار الشروق الجديدة،ط1، 1971.
  5. نجیب الكیلاني: أمیرة الجبل، دار الحزم، بیروت، ط1 ،1998م.
  6. الفراهيدي الخليل بن أحمد، العين، تحقيق عبد الحميد الهنداوي، دار الكتب العلمية، بيروت، ط1، 2003.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İslam Araştırmaları (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

14 Mart 2024

Yayımlanma Tarihi

17 Mart 2024

Gönderilme Tarihi

12 Ocak 2024

Kabul Tarihi

11 Şubat 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Youssef, A. (2024). Najib Al-Kilani’nin Dağın Prensesi Romanı Üzerine Eleştirel Bir Çalışma. Genç Mütefekkirler Dergisi, 5(1), 209-218. https://izlik.org/JA94RL79CC
AMA
1.Youssef A. Najib Al-Kilani’nin Dağın Prensesi Romanı Üzerine Eleştirel Bir Çalışma. GEMDER. 2024;5(1):209-218. https://izlik.org/JA94RL79CC
Chicago
Youssef, Adnan. 2024. “Najib Al-Kilani’nin Dağın Prensesi Romanı Üzerine Eleştirel Bir Çalışma”. Genç Mütefekkirler Dergisi 5 (1): 209-18. https://izlik.org/JA94RL79CC.
EndNote
Youssef A (01 Mart 2024) Najib Al-Kilani’nin Dağın Prensesi Romanı Üzerine Eleştirel Bir Çalışma. Genç Mütefekkirler Dergisi 5 1 209–218.
IEEE
[1]A. Youssef, “Najib Al-Kilani’nin Dağın Prensesi Romanı Üzerine Eleştirel Bir Çalışma”, GEMDER, c. 5, sy 1, ss. 209–218, Mar. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA94RL79CC
ISNAD
Youssef, Adnan. “Najib Al-Kilani’nin Dağın Prensesi Romanı Üzerine Eleştirel Bir Çalışma”. Genç Mütefekkirler Dergisi 5/1 (01 Mart 2024): 209-218. https://izlik.org/JA94RL79CC.
JAMA
1.Youssef A. Najib Al-Kilani’nin Dağın Prensesi Romanı Üzerine Eleştirel Bir Çalışma. GEMDER. 2024;5:209–218.
MLA
Youssef, Adnan. “Najib Al-Kilani’nin Dağın Prensesi Romanı Üzerine Eleştirel Bir Çalışma”. Genç Mütefekkirler Dergisi, c. 5, sy 1, Mart 2024, ss. 209-18, https://izlik.org/JA94RL79CC.
Vancouver
1.Adnan Youssef. Najib Al-Kilani’nin Dağın Prensesi Romanı Üzerine Eleştirel Bir Çalışma. GEMDER [Internet]. 01 Mart 2024;5(1):209-18. Erişim adresi: https://izlik.org/JA94RL79CC