Yazım Kuralları

YAZIM İLKELERİ
Genel Tıp Dergisi'ne (GTD) gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz. GTD, alandaki çok çeşitli konularda makaleler yayınlayan uluslararası, kar amacı gütmeyen, Açık Erişim (AE) bir dergidir. YAZIM DİLİ İNGİLİZCEDİR. DERGİMİZ; TIP VE SAĞLIK BİLİMLERİ ALANINDA ORJİNAL MAKALE, DAVETLİ DERLEME, EDİTÖRE MEKTUP VE OLGU SUNUMU TÜRÜNDE ÇALIŞMALARI KABUL ETMEKTEDİR.
Lütfen göndermeden önce telif hakkıyla ilgili bölüm de dahil olmak üzere tüm Yazar Yönergelerini dikkatlice okuyun. Hızlı akran değerlendirmesi ve yayımı sağlamak için, aşağıdaki talimatlara uymayan makaleler, akran değerlendirmesine tabi tutulmadan önce teknik revizyon için ilgili yazara iade edilecektir.
Bu dergi, International Committee of Medical Journal Editors (ICMJE). https://www.icmje.org/icmje-recommendations.pdf tarafından formüle edilen Tıp Dergilerinde Akademik Çalışmaların Yürütülmesi, Raporlanması, Düzenlenmesi ve Yayınlanmasına ilişkin Önerilere uymasını önerir. https://www.icmje.org/icmje-recommendations.pdf Çalışmayı gönderen/ilgili yazar, geçerli ve kalıcı bir e-posta adresi sağlamaktan sorumludur ve redaksiyon prosedürünü geciktirmemek için e-postayı düzenli olarak kontrol etmelidir.

MAKALE GÖNDERİM İLKELERİ
Gönderimin, içeriğin bilimsel bir toplantı veya sempozyumun bildiri kitaplarında kısa bir özet dışında başka bir yerde yayınlanmadığından veya yayınlanmak üzere gönderilmediğinden emin olun. Başvurunuzu Kılavuza uygun olarak hazırladıktan sonra, makaleler çevrimiçi olarak https://dergipark.org.tr/tr/journal/3567/submission/step/manuscript/new adresinden gönderilmelidir.
Başvurularda çalışmanın sorumlu yazarının hesabı kullanılmalıdır. Başvuru ile ilgili tüm yazışmalar dergi sistemi üzerinden gönderilen e-posta ile sorumlu yazara iletilir.

YAZIM KURALLARI
A-BAŞLIK SAYFASI

1.Tüm gönderilerle birlikte ayrı bir başlık sayfası sunulmalı ve bu sayfa şunları içermelidir (Başlık kısa ve bilgilendirici olmalı, içerikle ilgili önemli anahtar kelimeleri içermelidir. Başlık kısaltmalar içermemelidir): Türkçe ve İngilizce başlık, kısa başlık, tüm yazarların ad-soyad, nitelikleri (akademik derece), bağlı olduğu kurum, kurum adresleri, e-posta, ROR ID ve *Orcid ID .
2.Sorumlu yazarın adı, adresi, e-posta adresi ve telefon numarası başlık sayfasında ayrı ayrı açıkça belirtilmelidir.
3.Dergi, çift-kör hakemlik politikası uygular, bu nedenle lütfen kimlik bilgilerinin yalnızca başlık sayfası dosyasına dahil edildiğinden ve 'Ana Metin' dosyasının anonimleştirildiğinden emin olun.
4.Makale dosyasını yüklerken, çift-kör hakemlik süreci nedeniyle yazarın kimliğini deşifre edecek herhangi bir öğe (YAZAR ADI VE KURUM GİBİ) içermediğinden emin olun.
5.Yüklenmesi Gereken Dosyalar:

A. TAM METIN DOSYASI
B. BAŞLIK SAYFASI
C. ETİK KURUL DOSYASI
D. TABLO VE ŞEKİLLER
E. TELİF HAKKI BİLDİRİM METNİ
F. ÖN YAZI

6. Yazar Değişikliği: Yalnızca makale kabul edilmeden önce işlenir . Yazarların makalelerini göndermeden önce yazarların listesini ve sırasını dikkatlice gözden geçirmeleri ve orijinal gönderim sırasında kesin yazar listesini sağlamaları gerekmektedir.
7. ÇIKAR ÇATIŞMASI VE FİNANS bilgileri yer almalıdır.

B-ANA METİN
1.Özgün yazılar şu şekilde bölümlere ayrılmalıdır: TR ve ENG özet, Giriş, Gereç ve Yöntemler, Bulgular, Tartışma.
2.Makaleyi bir Microsoft Word dosyası olarak gönderin; 12 punto yazı tipi kullanılarak (Times New Roman); 1,5 aralık; ve altını çizmek yerine italik kullanır. MAKALE BİÇİMİ WORD OLMALIDIR. DOK. DOCX.
3.Sayfalar numaralandırılmalı ancak başka herhangi bir otomatik özellik (son notlar, üst bilgiler veya alt bilgiler gibi) veya bir yazının çeşitli taslaklarındaki değişiklikleri izlemek için herhangi bir mekanizma kullanılmamalıdır.
4. Birden ona kadar olan sayılar, ölçü birimi olarak kullanılmadıkça metin içinde kelime olarak yazılmalıdır; tablo ve şekillerde tüm sayılar rakam olarak yazılmalıdır.
5.Cümleyi başlatan tüm sayılar rakamla değil, yazıyla yazılmalıdır.
6.Kağıt içinde bölüm ve alt-bölüm başlıkları koyu olarak yazılmalıdır.
7.Kâğıt metninde tırnak veya girinti kullanmayın.
8.Yazı açık, basit ve doğrudan olmalıdır.
9.Tüm tablolar, kaynakçadan sonra makalenin sonunda yer alır.
10.TABLODA KULLANILAN KISALTMALAR TABLO ALTINDA AÇIKLANMALIDIR.
11.TABLO VE ŞEKİL BAŞLIKLARI, KAYNAKLARIN SONUNA TABLO VEYA ŞEKİL AÇIĞI OLARAK EKLENMELİDİR.
12.Fotoğraflar ve resimler ayrı JPG, JPEG veya TIFF dosyaları olarak (en az 300 dpi çözünürlükte) sunulur.
13.3-5 BU ÇALIŞMA SONUCU ELDE EDİLEN EN ÖNEMLİ BİLGİLER, MADDELERDE BELİRTİLMELİDİR.
14.YAZARLARIN ÇALIŞMAYA KATKILARI MAKALE SONUNDA ANA METİNE EKLENMESİ GEREKMEKTEDİR.
15.TEŞEKKÜRLER KAYNAKLARDAN ÖNCE OLMALIDIR.

C-ÖZET & ANAHTAR KELİMELER
1.GTD, tüm orijinal makaleler için yapılandırılmış özetler gerektirir.
2.Uygun yerlerde aşağıdaki başlıklar kullanılmalıdır: Amaç, Gereç ve Yöntem, Bulgular ve Sonuç.
3.Lütfen özetin çalışmanın amacına cevap verdiğinden ve toplam kelime sayısının 300'ü geçmediğinden emin olun.
4.Tıbbi Konu Başlıklarından (MeSH) 4-8 anahtar kelime veya terim listesi https://www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html indekslemeye uygun terimler özet sayfasının alt kısmına yazılmalıdır.

D-REFERANSLAR
1.Makaleler GENEL TIP DERGİSİ Atıf Sistemine göre hazırlanmalıdır.
2.Kaynaklar metinde ilk geçtiği sıraya göre ardışık olarak numaralandırılmalıdır.
3.Metin içindeki atıfları parantez içinde Arap rakamları ile şu şekilde belirtiniz: "Kara (5) ile gösterildiği gibi":... iki yazarlı ise; "Yılmaz & Ulusoy (6)";... ikiden fazla yazarlı ise; "Türk-Dağı ve diğerleri (7)".
4.İki veya daha fazla kaynağa aynı anda atıf yapılırken her biri için virgülle ayrılmış bir sayı yazılır, örneğin (1, 2) veya (6, 12) 5.Ardışık olarak numaralandırılan ikiden fazla kaynağa atıf yapılırken kısa çizgi yerine kısa çizgi kullanılır. virgül, örneğin (3-5)
6.Belirli bir eserden birden fazla alıntı yapmanız gerekiyorsa, her alıntı için aynı referans numarasını kullanabilirsiniz. iki nokta üst üste ve noktalı virgülden önce.
7.Kaynakların stili Vancouver sistemine uygun olmalıdır ve dergi başlıklarının kısaltmaları için lütfen https://www.ncbi.nlm.nih.gov/nlmcatalog/journals/ adresinde barındırılan Dergiler veritabanına başvurun
8.metinde atıfta bulunduğunuz kısa alıntının tüm ayrıntılarını verir ve makalenizin sonunda gösterilir.
9.Bir referans, yazarları, başlıkları, basımları, yayıncı ayrıntılarını ve dergi ayrıntılarını içerecektir Çalışmanın altı veya daha az yazarı varsa, hepsini listeleyin.
10.Altıdan fazla yazar varsa, ilk altı yazarı ve ardından et al.
11.Kaynakların stili Vancouver sistemine uygun olmalıdır ve dergi başlıklarının kısaltmaları için lütfen https://www.ncbi.nlm.nih.gov/nlmcatalog/journals/ adresinde barındırılan Dergiler veritabanına başvurun.
12.Örnek referans listesiExample list of references

Brown RG, Robinson PJ. The level of depression in Parkinson's disease. Am J Psychiatry 1987; 149:122‐129

Meakin CJ, King DA, White J, Scott JM, Handley H, Griffiths A, et al. Screening for depression in the medically ill. J Nerv Ment Dis 1991; 12: 45‐53

Guy J. The view across the river: Harriette Colenso and the Zulu struggle against imperialism. Charlottesville, Virginia: University Press of Virginia; 2001.

Sparkes V. Function of the spine. In Everett T, Kell C, editors. Human movement: an introductory text. 6th ed. Edinburgh: Churchill Livingston Elsevier; 2010. p. 191‐ 209.

(GTD EndNote çıktı stili için TIKLAYINIZ)

SON KONTROL LİSTESİ
Aşağıdaki öğelerin mevcut olduğundan emin olun:
1. Yazar bilgisi eklendi.
• E-posta adresi
• Orcid numarası
• Tam adres
• Telefon numarası
2. Gerekli tüm dosyalar yüklendi.
• Makale metni
• Telif Hakkı Bildirim metni
3. "Yazım denetimi" ve "gramer denetimi" tamamlandı.
4. Kaynaklar bölümünde belirtilen tüm kaynaklar metin içinde alıntılanmıştır VE DERGİ YAZIM KURALLARINA UYGUNDUR.
5. Etik Kurul Onayı: Tüm yazılara etik kurul onay belgesi eşlik etmelidir.

İNTİHAL
İntihal genellikle bir başkasının araştırmasını veya çalışmasını kendinizinmiş gibi “geçirmek” olarak anlaşılır. DERGİMİZE GÖNDERİLEN TÜM MAKALELER BENZERLİK VE ANORMALLİK AÇISINDAN TARANACAK VE KAYNAKLAR BÖLÜMÜ DIŞINDA BENZERLİĞİ %30'DAN FAZLA OLAN ÇALIŞMALAR KABUL EDİLMEYECEKTİR.

*ORCID
Tüm yazarların açık araştırmacı ve katılımcı kimliğinin (ORCID) verilmesini öneririz. ORCID için yazarlar https://orcid.org/register adresinde bulunan ORCID web sitesine kayıt yaptırmalıdır. Kayıt, dünyadaki her araştırmacı için ücretsizdir.

REVİZYON
Yazarlar makale revizyon dosyalarını gönderirken ana metinde yaptıkları değişiklikleri renkli olarak işaretlemelidirler. Hakemlere verilen cevaplar ayrı bir Word dosyasında belirtilmelidir.

YAZAR KILAVUZU
YAZARLARIN GÖREV VE SORUMLULUKLARI

YAZARLIK VE KATKI

Yazarlık, çalışmanın konseptine, tasarımına, yürütülmesine veya yorumlanmasına önemli katkılarda bulunan kişilerle sınırlandırılmalıdır. Tüm önemli katkıda bulunanlar ortak yazar olarak listelenmelidir. Çalışmaya dil düzenlemesi gibi küçük katkılar varsa, bunlar teşekkür bölümünde belirtilmelidir. İlgili yazar, tüm ortak yazarların nihai makaleyi görüp onayladığını ve yayınlanmak üzere göndermeyi kabul ettiğini sağlamalıdır. Yazarlardan, makalelerini göndermeden önce yazarların listesini ve sırasını dikkatlice gözden geçirmeleri ve orijinal gönderim sırasında kesin yazar listesini sağlamaları beklenir. Editör, yalnızca istisnai durumlarda makale gönderildikten sonra yazarları eklemeyi, silmeyi veya yeniden düzenlemeyi dikkate alacaktır. Tüm yazarlar bu tür ekleme, silme veya yeniden düzenlemeyi kabul etmelidir.

YAZAR DEĞİŞİKLİK İSTEKLERİ
Yazar listesine yazar adlarının eklenmesi, silinmesi veya yeniden düzenlenmesi ancak makale kabul edilmeden önce ve dergi Editörü tarafından onaylanması halinde yapılabilir.
Editör, böyle bir değişiklik talep edilmesi halinde sorumlu yazardan (a) yazar listesindeki değişikliğin gerekçesini ve (b) tüm yazarlardan değişikliği kabul ettiklerine dair yazılı onay (e-posta) ister. Editör, istisnai durumlarda, yalnızca makale kabul edildikten sonra yazarları eklemeyi, silmeyi veya yeniden düzenlemeyi düşünecektir.

MAKALE YAZIMI
Orijinal araştırma makalelerinin yazarları, konuyu otantik bir şekilde ve nesnel bir tartışma ile ele almalıdır. Makale, başkalarının çalışmayı tekrar etmesine izin verecek kadar yeterli ayrıntı ve referans içermelidir. Hileli veya bilerek yanlış ifadeler etik olmayan davranışlar oluşturur ve kabul edilemez.

ÖZGÜNLÜK
Yazar, makalenin orijinal olduğunu, daha önce başka bir yerde yayınlanmadığını ve başka bir yerde, başka bir dilde yayınlanmak üzere değerlendirilmediğini garanti etmelidir.

ORİJİNAL KAYNAK KULLANIMI VE ALINTI
Yazarlar, tamamen orijinal eserler yazdıklarından ve başkalarının eserlerini veya sözlerini kullanmışlarsa, uygun şekilde alıntı yaptıklarından emin olmalıdırlar. Üçüncü kişilerle yapılan görüşmeler, yazışmalar veya tartışmalar gibi durumlarda özel olarak elde edilen bilgiler, kaynağın açık ve yazılı izni olmadan kullanılmamalıdır.

VERİ ERİŞİMİ VE SAKLAMA
Yazarlardan, editoryal inceleme için makalelerini destekleyen araştırma verilerini sağlamaları ve/veya derginin açık veri gereksinimlerine uymaları istenebilir. Yazarlar, mümkün olduğunda, bu tür verilere halkın erişimini sağlamaya ve bu tür verileri yayınlandıktan sonra makul bir süre boyunca saklamaya hazırlıklı olmalıdır.

ÇOKLU VE EŞ ZAMANLI YAYIN
Bir yazar aynı araştırmayı içeren bir makaleyi birden fazla dergide yayınlamamalıdır. Aynı makaleyi aynı anda birden fazla dergiye göndermek etik dışı bir davranıştır. Bir yazar, özet olarak yayınlanmamışsa, daha önce yayınlanmış bir makaleyi başka bir dergide değerlendirilmek üzere göndermemelidir.

ANKET VE GÖRÜŞMEYE DAYALI ÇALIŞMALARIN YAYINLANMASI
Tüm disiplinlerde yapılan ve etik kurul izni gerektiren araştırmalar için (etik kurul onayı alınmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. Etik kurul onayı gerektiren araştırmalar için izne ilişkin bilgi (kurul adı, tarihi ve sayısı) numarası) makalenin yöntem bölümünde de yer almaktadır. İlk/son sayfalardan birinde olgu sunumlarında, aydınlatılmış onam formunun imzalandığına dair bilgi makalede yer almalıdır

ÇIKAR ÇATIŞMASI
Kişinin işiyle çatışabilecek, tarafsızlığı önemli ölçüde zedeleyebilecek veya herhangi bir kişi veya kuruluşa haksız bir avantaj sağlayabilecek herhangi bir mali veya diğer çıkar. Araştırmanın yürütülmesi ve makalenin hazırlanması sırasında tüm mali destek kaynakları ve sponsorların çalışmadaki rolü açıklanmalıdır. Finansman kaynağı yoksa bu da belirtilmelidir. Açıklanması gereken potansiyel çıkar çatışmalarına örnek olarak istişareler, işe alımlar, hibeler verilebilir. Potansiyel çıkar çatışmaları mümkün olan en erken aşamada açıklanmalıdır.

HATA RAPORLAMA
Bir yazar yayımladığı çalışmada önemli bir hata veya yanlışlık fark ettiğinde derhal dergiye haber vermelidir. Editör tarafından gerekli görüldüğü takdirde makaleyi geri çekmek veya düzeltmek için işbirliği yapmak da yazarın yükümlülüğündedir. Editör veya yayıncı, yayınlanan bir makalenin hatalar içerdiğini üçüncü bir kişiden öğrenirse, editöre haber vermek de dahil olmak üzere editörle işbirliği yapmak yazarın yükümlülüğündedir.

GÖRÜNTÜ BÜTÜNLÜĞÜ
Bir görüntüyü iyileştirmek, karartmak, taşımak, kaldırmak veya belirli bir özellik eklemek kabul edilemez. Yazarlar, dergi tarafından uygulanan grafik resimler politikasına uymalıdır.