Demans, bilişsel işlevlerde azalmayla karakterize, ilerleyici, dejeneratif bir durumdur ve yaşlılarda sık görülür. Bellek kaybı, düşünme sürecinde ve sorun çözmede bozulma gibi demans semptomları yemek yemeyi güçleştirir. Bu durum malnütrisyon ve dehidratasyona yol açar. Demans hastalarında yeme güçlüklerini azaltmak için çeşitli girişimler uygulanmaktadır. Yeme güçlüklerini önlemek için hastaların düzenli olarak değerlendirilmesi ve onlara en uygun nutrisyonel bakımın sağlanması çok önemlidir. Bu makale demans hastalarının sıklıkla yaşadığı yeme güçlüklerine genel bir bakış sunmayı amaçlamaktadır. Ayrıca malnütrisyonun nedenlerini belirlemek ve demans hastalarına en uygun nutrisyonel bakımı sağlamak için kişi merkezli girişimleri de ele almaktadır. Doğrudan beslenme desteği ve dolaylı girişimler, demanslı hastalarda kompulsif yeme davranışı ve bozulan oral alım üzerinde olumlu etki yaratabilir. Bu nedenle demans hastalarında yeme güçlüklerinin fark edilmesi ve erken müdahale yoluyla malnütrisyon ve dehidratasyon gibi olumsuz sonuçların önlenmesi sağlanabilir.
Dementia is a progressive, degenerative condition characterized by a decline in cognitive function and is most common in older people. Common symptoms of dementia, such as memory loss, impaired thinking and problem solving, make it difficult to eat. This leads to malnutrition and dehydration. Various interventions are implemented to reduce eating difficulties in patients with dementia. To prevent eating difficulties, it is crucial to assess patients regularly and provide them with optimal nutritional care. This article aims to provide an overview of the eating problems commonly experienced by dementia patients. It also discusses person-centered interventions to identify the causes of malnutrition and provide optimal nutritional care for dementia patients. Direct nutritional support and indirect interventions can have a positive impact on compulsive eating behavior and increased or decreased food intake in patients with dementia. Therefore, recognition of eating difficulties in dementia patients and early intervention can prevent negative consequences such as malnutrition and dehydration.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Geriatri ve Gerontoloji |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Ağustos 2024 |
Gönderilme Tarihi | 10 Temmuz 2024 |
Kabul Tarihi | 12 Ağustos 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 2 |
Bu dergide yayınlanan makaleler Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Geriatrik Bilimler Dergisi, Türkiye Atıf Dizini, Türk MEDLINE, Asos İndeks, Scilit, EuroPub ve Eylül 2022 tarihinden itibaren Index Copernicus International - Journals Master List ve 2023 sayıları itibariyle ULAKBİM TR-DİZİN'de indekslenmektedir.
| | |