Arı poleni, beslenme ve sağlık yararları açısından tanınmış, hem bilimsel toplum hem de tüketiciler tarafından doğal bir fonksiyonel gıda olarak dikkat çekmektedir. Bu çalışmada, R programının bibliyometrik analiz paketi ve VOS görüntüleyici kullanılarak arı poleni üzerine yapılan bilimsel araştırmaları incelemek amacıyla bibliyometrik analiz uygulanmıştır. 'Arı poleni' anahtar kelimesini kullanarak Web of Science veri tabanlarında yapılan arama sonucunda, 2011-2022 yılları arasında yayımlanan 921 makale değerlendirmeye alınmıştır. Bu makalelerin %90.45'i araştırma makalesi, %6.73'ü derleme, %2.06'sı toplantı özetleri ve %0.76'sı kitap bölümleri olarak belirlenmiştir. Çin, 562 makale ile ilk sırayı alırken, onu Brezilya (330), Türkiye (295), İtalya (190), Portekiz (189), ABD (175) ve İspanya (158) izlemiştir. En sık kullanılan anahtar kelimeler arasında arı poleni, polen, propolis ve bal bulunmaktadır. Bu çalışma, sadece arı poleni üzerine yapılan araştırmaları değerlendiren ilk bibliyometrik çalışmadır ve bu konuda yapılacak bilimsel çalışmaların düzenlenmesi açısından önemli görülmektedir.
Bee pollen is recognized for its nutritional and health benefits, drawing attention from both the scientific community and consumers as a natural functional food. This study employed bibliometric analysis, using the R program bibliometrix package and VOS viewer, to examine scientific research on bee pollen. We were evaluated 921 articles in the Web of Science databases using the keyword 'bee pollen' published between 2011-2022. Among these, 90.45% were research articles, 6.73% were reviews, 2.06% were meeting abstracts, and 0.76% were book chapters. China led with 562 articles, followed by Brazil (330), Turkey (295), Italy (190), Portugal (189), the USA (175), and Spain (158). Bee pollen was the most used keyword, followed by pollen, propolis, and honey. This is the first bibliometric study to evaluate the researchs on bee pollen, and it is considered important in terms of organizing the scientific studies to be conducted on this subject.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 9 Ekim 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 |