Halofilik
laktik asit bakterileri (HLAB), tuz konsantrasyonu yüksek olan ortamlarda
gelişen mikroorganizmalardır. Bu mikroorganizmaların tuzlu ortamlarda
gelişebilmesi biyoteknolojinin çeşitli alanlarında kullanılma potansiyellerini
arttırmaktadır. Enzimler endüstrinin hemen her alanında kullanılmaktadır ve
genellikle mikroorganizmalardan elde edilmektedir. Mikrobiyel enzimlerin
endüstride kullanılmalarının bitkisel veya hayvansal kaynaklı enzimlere göre
avantajları vardır. Bunlar; katalitik aktivitelerinin çok yüksek olmaları,
istenmeyen yan ürün oluşturmamaları, daha stabil ve ucuz olmaları, fazla
miktarda elde edilebilmeleridir. Enzim teknolojisinin giderek gelişmesi,
ürünlerin kullanım alanlarının çeşitliliği ve ekonomik değerinin çok yüksek
olması nedeniyle biyoteknolojinin endüstriyel enzimler ile ilgili alanında
yapılan çeşitli araştırmalar daha da önem kazanmaktadır. HLAB tarafından
üretilen enzimler farklı sektörlerde kullanım alanına sahiptir. Bu makalede
endüstriyel alanda yaygın olarak kullanılan HLAB’tan elde edilen proteaz,
amilaz, selülaz, ksilanaz, lipaz gibi enzimler hakkında bilgi verilmiş ve
yapılan araştırmalardan örnekler sunulmuştur.
Halophilic lactic acid bacteria (HLAB)
are microorganisms that grow in environments with high salt concentration. The
survivability of these microorganisms under salty environments increases their
usage potential in various fields of biotechnology. Enzymes are used in almost in every field of industry and
usually obtained from microorganisms. The use of the microbial enzymes in
industrial process has several distinct advantages compared to the plant or
animal derived enzymes. These advantages are; high catalytic activity, no formation of undesirable side products,
more stability, less production cost and high enzyme production yield. Biotechnological
research in the field of industrial enzymes is gaining more importance due to
the development of enzyme technology, the diversity in the fields of product
usage and high economical value. The enzymes which are produced by HLAB have
many application areas in different industrial sectors. In this review article,
information about enzymes such as lipases, xylanase, cellulase, amylase and
protease obtained from HLAB is provided and the results of research in this
area is presented and it has been presented some examples.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 42 Sayı: 3 |