Bitki kaynaklı gıdalarda yaygın olarak bulunan fenolik bileşikler doğal renklendirici ve koruyucu olarakgıda endüstrisinde geniş çaplı kullanılmaktadır. Ayrıca, serbest radikal temizleme yeteneklerine bağlıolarak kalp damar hastalıkları ve kanser gibi kronik dejeneratif hastalıkların gelişimini önlemektedir.Günümüzde biyoaktif fonksiyonlarına bağlı olarak fenolik bileşiklerin tüketimine yönelik ciddi bir eğilimsöz konusudur. Bu durum güçlü antioksidan özellik gösteren polifenollerin çeşitli bitkisel materyallerdeneldesi amacıyla yeni tekniklerin araştırılmasına sebep olmuştur. Geleneksel ekstraksiyonun uzunzaman alması ve çok fazla çözücüye ihtiyaç duyulması nedeniyle ultrasonik dalga destekli ekstraksiyonuygulaması son yıllarda geniş çaplı olarak araştırılmaktadır. Yapılan çalışmalarda bitkisel materyal ileetkileşime giren ses ötesi dalgaların materyalin fiziksel ve kimyasal özelliklerini değiştirerek ektraksiyonveriminde ve ekstrakt kalitesinde artış sağladığı ortaya konmuştur. Bu çalışmada basit, hızlı, ucuz veçevre dostu bir teknik olan ultrasonik dalga uygulaması ile fenolik bileşiklerin çeşitli bitkisel ürünlerdenekstraksiyonunun incelendiği araştırmalar derlenmiştir
Phenolic compounds which are broadly distributed in plant-derived foods have been widely used asnatural colorants and preservatives in food industry. They also prevent the development of chronicdegenerative diseases such as cardiovascular disease and cancer depending on the free radical scavengingability. Nowadays, there is a serious tendency towards the consumption of phenolic compounds due totheir bioactive functions. This trend provided the investigation of new techniques to extract polyphenolswhich have strong antioxidant properties obtained from plant materials. Recently, ultrasound assistedextraction has been widely reported since the conventional extraction is time consuming and requireslarge amount of solvent. The literature demonstrates that ultrasound provides increased yield extractionand quality of extracts with changing physical and chemical properties of plant material. This paperreviewed the studies on the extraction of phenolic compounds from various plant products withultrasound which is simple, quick, inexpensive and environment friendly technique
Diğer ID | JA22HK74DP |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 41 Sayı: 1 |