BibTex RIS Kaynak Göster

Recent Developments in Canned Fish Technology (in Turkish)

Yıl 1976, Cilt: 1 Sayı: 2, - , 01.04.1976

Öz

Dünyamızda halen tüketim amacı ile avlanan balık miktarı yılda ortalama olarak 50-60 milyon ton civarında bulunmaktadır. Buna karşılık denizlerin yıllık balık üretim kapasitesi 200-240 milyon ton arasında olup günümüzde yakalanan balık miktarının en az dört katıdır. Bu kuvvetli potansiyel, dünyamızın gelecekte karşılaşacağı mutlak açlığın önlenmesinde ümit bağlanan bir kaynaktır. Dünya nüfusu 2000 yılında bu günkü nüfusun iki katı düzeye ulaşabilecektir. Bu korkunç artışın beslenmesinde şüphesiz en çok sıkıntısı çekilen gıdalar hayvansal orijinli olanlar olacaktır. Zira, artan insan topluluğu gerek yerleşim ve gerekse tüketim alanlarında hayvanların aleyhine girişimlerde bulunmaktadır. Bunun bir sonucu olarak hayvan otlama alanları ile hayvan populasyonunda gerileme olmakta ve hayvansal ürünler gitgide azalmaktadır. Nitekim, bir çok az gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de beslenme sorunu et, süt, yumurta ve yoğurt gibi hayvansal protein kaynağı olan gıdaların yetersizliğinden orijin almaktadır. Bu gıda maddelerinin yerini tutabilecek ucuz, bol, ekonomik gıda kaynağı hiç şüphesiz balıktır. Balık etlerinin protein kalitesi yüksek, enerjisi bol, vitamini ve mineral maddeleri zengindir. Ayrıca bu tür et, kalp ve damar hastalarının beslenmesi bakımından son derece uygun diyetetik bir gıdadır.   

Konserve Balık Teknolojisinde Son Gelişmeler

Yıl 1976, Cilt: 1 Sayı: 2, - , 01.04.1976

Öz

Dünyamızda halen tüketim amacı ile avlanan balık miktarı yılda ortalama olarak 50-60 milyon ton civarında bulunmaktadır. Buna karşılık denizlerin yıllık balık üretim kapasitesi 200-240 milyon ton arasında olup günümüzde yakalanan balık miktarının en az dört katıdır. Bu kuvvetli potansiyel, dünyamızın gelecekte karşılaşacağı mutlak açlığın önlenmesinde ümit bağlanan bir kaynaktır. Dünya nüfusu 2000 yılında bu günkü nüfusun iki katı düzeye ulaşabilecektir. Bu korkunç artışın beslenmesinde şüphesiz en çok sıkıntısı çekilen gıdalar hayvansal orijinli olanlar olacaktır. Zira, artan insan topluluğu gerek yerleşim ve gerekse tüketim alanlarında hayvanların aleyhine girişimlerde bulunmaktadır. Bunun bir sonucu olarak hayvan otlama alanları ile hayvan populasyonunda gerileme olmakta ve hayvansal ürünler gitgide azalmaktadır. Nitekim, bir çok az gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de beslenme sorunu et, süt, yumurta ve yoğurt gibi hayvansal protein kaynağı olan gıdaların yetersizliğinden orijin almaktadır. Bu gıda maddelerinin yerini tutabilecek ucuz, bol, ekonomik gıda kaynağı hiç şüphesiz balıktır. Balık etlerinin protein kalitesi yüksek, enerjisi bol, vitamini ve mineral maddeleri zengindir. Ayrıca bu tür et, kalp ve damar hastalarının beslenmesi bakımından son derece uygun diyetetik bir gıdadır.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

A. Kemal Göğüş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 1976
Yayımlandığı Sayı Yıl 1976 Cilt: 1 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Göğüş, A. K. . (1976). Konserve Balık Teknolojisinde Son Gelişmeler. Gıda, 1(2).
AMA Göğüş AK. Konserve Balık Teknolojisinde Son Gelişmeler. GIDA. Nisan 1976;1(2).
Chicago Göğüş, A. Kemal. “Konserve Balık Teknolojisinde Son Gelişmeler”. Gıda 1, sy. 2 (Nisan 1976).
EndNote Göğüş AK (01 Nisan 1976) Konserve Balık Teknolojisinde Son Gelişmeler. Gıda 1 2
IEEE A. K. . Göğüş, “Konserve Balık Teknolojisinde Son Gelişmeler”, GIDA, c. 1, sy. 2, 1976.
ISNAD Göğüş, A. Kemal. “Konserve Balık Teknolojisinde Son Gelişmeler”. Gıda 1/2 (Nisan 1976).
JAMA Göğüş AK. Konserve Balık Teknolojisinde Son Gelişmeler. GIDA. 1976;1.
MLA Göğüş, A. Kemal. “Konserve Balık Teknolojisinde Son Gelişmeler”. Gıda, c. 1, sy. 2, 1976.
Vancouver Göğüş AK. Konserve Balık Teknolojisinde Son Gelişmeler. GIDA. 1976;1(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/