EN
TR
Bazı Üzüm Çeşitlerinin Dondurularak Muhafazası Üzerinde bir Araştırma
Öz
Bu araştırma ile bölgemiz için önemli görülen sofralık üzüm çeşitlerinden Müşküle, Sultani çekirdeksiz ve İrikara üzüm çeşitlerinin dondurularak muhafaza olanakları belirlenmeye çalışılmıştır. Materyal olarak seçilen 3 üzüm çeşidi 3’er paralelli olarak 3 antioksidan, 2 antioksidan ve antimikrobiyal etkili, 1 antimikrobiyal ve yarıca bir de antitranspirant madde ile muamele edilerek –25 oC’de şoklanmış ve ortalama –18 oC’ta 6 ay muhafaza edilmiştir. Üç üzüm çeşidindeki donma hızları Müşküle’de 4.61 mm/saat, İrikara’da 4.46 mm/saat, Çekirdeksiz’de ise 10.9 mm/saat olarak hesaplanmıştır. Üzümlerde dondurulmadan önce ve 6 ay muhafaza edildikten sonra renk, ağırlık kaybı, şeker, asit, şırada çözünebilir kuru madde analizleri yapılmıştır. Ayrıca 6 aylık muhafaza süresi sonunda, meyve su sızdırması ve fizyolojik nedenli bozulmalar saptanmış ve bir tadım kurulu tarafından tad analizleri yapılmıştır. Müşküle çeşidinde çözünmeden ortalama 4 saat sonra, çekirdeksizde ise 3 saat sonra polifenoloksidaz enziminin etkisi sonucu renkte gözle görülür bir enzimatik esmerleşme belirlenmiştir. Bu durum sözkonusu üzümlerin belirtilen süreler içerisinde tüketilmelerinin uygun olacağı sonucunu vermektedir. İrikara çeşidinde ise renk stabilitesi mükemmel bulunmuştur. Kullanılan antioksidan maddelerin, şahit örneklere nazaran renk üzerindeki etkileri önemli bulunmamıştır. Antimikrobiyal kimyasal koruyucu sodyum benzoat’ın belirgin bir etkisi saptanamamıştır. Antitranspirant madde ile mumlama yapılan örnekler diğer muamelelere göre en az ağırlık kaybetmişlerdir. En fazla çatlama İrikara çeşidinde, en az ise Çekirdeksizde belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Aralık 1986
Gönderilme Tarihi
13 Şubat 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 1986 Cilt: 11 Sayı: 6
APA
Türk, R., Çopur, Ö. U., & Kılıç, O. (1986). Bazı Üzüm Çeşitlerinin Dondurularak Muhafazası Üzerinde bir Araştırma. Gıda, 11(6). https://izlik.org/JA89KF59ZT
AMA
1.Türk R, Çopur ÖU, Kılıç O. Bazı Üzüm Çeşitlerinin Dondurularak Muhafazası Üzerinde bir Araştırma. GIDA. 1986;11(6). https://izlik.org/JA89KF59ZT
Chicago
Türk, Rahmi, Ö. Utku Çopur, ve Oğuz Kılıç. 1986. “Bazı Üzüm Çeşitlerinin Dondurularak Muhafazası Üzerinde bir Araştırma”. Gıda 11 (6). https://izlik.org/JA89KF59ZT.
EndNote
Türk R, Çopur ÖU, Kılıç O (01 Aralık 1986) Bazı Üzüm Çeşitlerinin Dondurularak Muhafazası Üzerinde bir Araştırma. Gıda 11 6
IEEE
[1]R. Türk, Ö. U. Çopur, ve O. Kılıç, “Bazı Üzüm Çeşitlerinin Dondurularak Muhafazası Üzerinde bir Araştırma”, GIDA, c. 11, sy 6, Ara. 1986, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA89KF59ZT
ISNAD
Türk, Rahmi - Çopur, Ö. Utku - Kılıç, Oğuz. “Bazı Üzüm Çeşitlerinin Dondurularak Muhafazası Üzerinde bir Araştırma”. Gıda 11/6 (01 Aralık 1986). https://izlik.org/JA89KF59ZT.
JAMA
1.Türk R, Çopur ÖU, Kılıç O. Bazı Üzüm Çeşitlerinin Dondurularak Muhafazası Üzerinde bir Araştırma. GIDA. 1986;11. Available at https://izlik.org/JA89KF59ZT.
MLA
Türk, Rahmi, vd. “Bazı Üzüm Çeşitlerinin Dondurularak Muhafazası Üzerinde bir Araştırma”. Gıda, c. 11, sy 6, Aralık 1986, https://izlik.org/JA89KF59ZT.
Vancouver
1.Rahmi Türk, Ö. Utku Çopur, Oğuz Kılıç. Bazı Üzüm Çeşitlerinin Dondurularak Muhafazası Üzerinde bir Araştırma. GIDA [Internet]. 01 Aralık 1986;11(6). Erişim adresi: https://izlik.org/JA89KF59ZT
GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.