1) Ege bölgesinde yetiştirilen pomolojik ve morfolojik özellikleri araştırılmış yerli ve yabancı bezelye çeşitlerin teneke kutu konserveciliğine yarayışlılığı üzerinde durulmuştur. 2) Konserve yapılacak bezelyeler 6.5 mm’lik eleğin üzerinde kalan taneler olup bu taneler 100 oC sıcaklıkta 1.5 dakika haşlanmışlardır. Haşlanmış bezelyeler ½’lik teneke kutulara 250 gram doldurulmuş üzerlerine salamurası katılmış ve kapatılmışlardır. Kutular 115 oC sıcaklıkta 25 dakika sterilize edilmişler ve ticari ambarda 3 ay bekletilmişlerdir. 3) Araştırma örneklerine teknik, fiziksel ve kimyasal analizler uygulanmıştır. 4) Araştırma sonucu elde edilen verilerin yabancı ve yerli norm ve tüzüklere uygunluğu kıyaslanarak puanlanmıştır. 5) Bu araştırma sonucu sırası ile Perfection (40), Wando (34), Delikates (23), Safir tofto (21), Senatör (13), Porto (30) ve Unica (27) en iyi puan almışlardır.
1) Ege bölgesinde yetiştirilen pomolojik ve morfolojik özellikleri araştırılmış yerli ve yabancı bezelye çeşitlerin teneke kutu konserveciliğine yarayışlılığı üzerinde durulmuştur. 2) Konserve yapılacak bezelyeler 6.5 mm’lik eleğin üzerinde kalan taneler olup bu taneler 100 oC sıcaklıkta 1.5 dakika haşlanmışlardır. Haşlanmış bezelyeler ½’lik teneke kutulara 250 gram doldurulmuş üzerlerine salamurası katılmış ve kapatılmışlardır. Kutular 115 oC sıcaklıkta 25 dakika sterilize edilmişler ve ticari ambarda 3 ay bekletilmişlerdir. 3) Araştırma örneklerine teknik, fiziksel ve kimyasal analizler uygulanmıştır. 4) Araştırma sonucu elde edilen verilerin yabancı ve yerli norm ve tüzüklere uygunluğu kıyaslanarak puanlanmıştır. 5) Bu araştırma sonucu sırası ile Perfection (40), Wando (34), Delikates (23), Safir tofto (21), Senatör (13), Porto (30) ve Unica (27) en iyi puan almışlardır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 1978 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1978 Cilt: 3 Sayı: 2 |