BibTex RIS Kaynak Göster

A Study on Canning of Plums “cv Stanley” Grown in the Vicinity of İnegöl (Turkish with English Abstract)

Yıl 1997, Cilt: 22 Sayı: 2, - , 01.04.1997

Öz

In this study, plume “cv. Stanley”, grown in İnegöl, Bursa, were used. The plums were carried as whole and halved fruits. As a liquid, syrup was used citric acid, ascorbic acid, CaCl2 and their combinations were added to the syrup. The syrup was filled in glass jars of 720 ml when it was hot. The carried plums were stored for 3 months. At the end of this period physical and chemical analyses and sensory evaluations were conducted on the samples. The results were given as follows, 1) Although the flesh of plums “cv. Stanley” were light in colour, they were suitable or canning, 2) Sensory evaluations showed that plums canned as whole were the most approved, 3) The canned plums of which ascorbic acid and citric acid were added to the filling liquid, maintained the original pulp colour and CaCl2 had the effect of the keeping the fruit in wholes as it hardened the texture.  

İnegöl Çevresinde Yetiştirilen Stanley Çeşidi Siyah Eriklerin Konserveye İşlenmesi Üzerine bir Araştırma

Yıl 1997, Cilt: 22 Sayı: 2, - , 01.04.1997

Öz

Bu çalışmada Bursa’nın İnegöl ilçesinde yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan Stanley çeşidi erik materyal olarak kullanılmıştır. Erikler, bütün ve yarım olmak üzere konserveye işlenmiştir. Dolgu sıvısı olarak şurup kullanılmıştır. Şuruba sitrik asit, askorbik asit CaCl2 ve bunların kombinasyonu ilave edilmiştir. Şurup 720 ml’lik kavanozlara sıcak olarak doldurulmuştur. Konserveler 3 ay süreyle depolanmıştır. Bu süre sonunda fiziksel, kimyasal ve duyusal analizleri yapılmıştır. Analizler sonucunda, 1) Stanley çeşidi eriklerin meyve etlerinin açık renkte olmasına rağmen, lezzetli tatları ve diğer kalite kriterleri açısından konserve yapımına uygun oldukları, 2) Duyusal değerlendirme sonucunda bütün olarak üretilen erik konservelerinin daha çok beğenildikler, 3) Dolgu sıvısına ilave edilen sitrik asit askorbik asidin konservelerin orijinal meyve eti renkleri önemli ölçüde koruduğu, CaCl2’ün meyve dokularını sertleştirerek dağılmayı önlediği gözlenmiştir. 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Gülçin Dönmez Bu kişi benim

Ö. Utku Çopur Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 1997
Yayımlandığı Sayı Yıl 1997 Cilt: 22 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Dönmez, G. ., & Çopur, Ö. U. . (1997). İnegöl Çevresinde Yetiştirilen Stanley Çeşidi Siyah Eriklerin Konserveye İşlenmesi Üzerine bir Araştırma. Gıda, 22(2).
AMA Dönmez G, Çopur ÖU. İnegöl Çevresinde Yetiştirilen Stanley Çeşidi Siyah Eriklerin Konserveye İşlenmesi Üzerine bir Araştırma. GIDA. Nisan 1997;22(2).
Chicago Dönmez, Gülçin, ve Ö. Utku Çopur. “İnegöl Çevresinde Yetiştirilen Stanley Çeşidi Siyah Eriklerin Konserveye İşlenmesi Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 22, sy. 2 (Nisan 1997).
EndNote Dönmez G, Çopur ÖU (01 Nisan 1997) İnegöl Çevresinde Yetiştirilen Stanley Çeşidi Siyah Eriklerin Konserveye İşlenmesi Üzerine bir Araştırma. Gıda 22 2
IEEE G. . Dönmez ve Ö. U. . Çopur, “İnegöl Çevresinde Yetiştirilen Stanley Çeşidi Siyah Eriklerin Konserveye İşlenmesi Üzerine bir Araştırma”, GIDA, c. 22, sy. 2, 1997.
ISNAD Dönmez, Gülçin - Çopur, Ö. Utku. “İnegöl Çevresinde Yetiştirilen Stanley Çeşidi Siyah Eriklerin Konserveye İşlenmesi Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 22/2 (Nisan 1997).
JAMA Dönmez G, Çopur ÖU. İnegöl Çevresinde Yetiştirilen Stanley Çeşidi Siyah Eriklerin Konserveye İşlenmesi Üzerine bir Araştırma. GIDA. 1997;22.
MLA Dönmez, Gülçin ve Ö. Utku Çopur. “İnegöl Çevresinde Yetiştirilen Stanley Çeşidi Siyah Eriklerin Konserveye İşlenmesi Üzerine Bir Araştırma”. Gıda, c. 22, sy. 2, 1997.
Vancouver Dönmez G, Çopur ÖU. İnegöl Çevresinde Yetiştirilen Stanley Çeşidi Siyah Eriklerin Konserveye İşlenmesi Üzerine bir Araştırma. GIDA. 1997;22(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/