Energy and nutrients intakes of 320 female students from Gazi University were estimated, and effect of lunch provided by the university on the consumption was studied. Some of the main findings were as follows: (1) Daily mean intakes of energy and most of the nutrients were nearly ¾ of the allowances. (2) Especially intakes of iron, vitamin A, calcium, riboflavin, and energy were below the allowances. (3) Average intakes of energy, total and animal protein, thiamine, riboflavin and niacin were higher in the group consumed lunch at the university than the group did not; the differences in the intakes of two groups were significant (p<0.01, p<0.05). (4) Low quality of some dishes decreased the consumption of the lunch as many students were not eager to eat it, or denied it altogether. Although university provided lunch seemed to have a significant effect on nutritional status of the students, it was not considered enough to meet nutritional needs of them. Thus, measures should be taken to improve the quality of lunch, and to encourage more students to have it.
Gazi Üniversitesinden 320 kız öğrencinin enerji ve besin öğeleri tüketim düzeyleri belirlenmiş, üniversitede verilen öğle yemeğinden (ÜÖY) yiyenlerle bu yemekten yemeyenlerin tüketimleri karşılaştırılmıştır. Bulguların başlıcaları şunlardır: (1) Besin öğelerinin çoğunun ve enerjinin günlük ortalama tüketimi alınması önerilen miktarların yaklaşık ¾’ünü karşılamaktadır. (2) En yetersiz tüketilenler sırasıyla demir, A vitamini, kalsiyum, riboflavin ve enerjidir. (3) Enerji, besin kaynaklarından dengeli karşılanmaktadır. (4) ÜÖY yiyen grubun enerji, hayvansal ve toplam protein, tiamin, riboflavin ve niasin tüketim ortalamaları ÜÖY yemeyen grubunkinden yüksektir; iki grubun ortalamaları arasındaki farklar önemlidir (p<0.01, p<0.05). (5) Bazı yemeklerdeki kalite düşüklüğü, ÜÖY yararlanmayı azaltmaktadır. Bulgular, öğrencilerin iyi beslenemediği, üniversitede verilen öğle yemeğinin öğrencilerin beslenmesine önemli katkısı olduğu, bu katkının beslenme servisinde alınacak etkili önlemlerle artırılabileceği sonucuna varılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 1987 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1987 Cilt: 12 Sayı: 4 |