BibTex RIS Kaynak Göster

Gıdaların İyonize Radyasyonla Muhafazasında Radyasyonun Mikroorganizmalar Üzerine Etkileri

Yıl 1988, Cilt: 13 Sayı: 1, - , 01.02.1988

Öz

Gıdalarda bulunabilen mikroorganizmalar iyonlaştırıcı radyasyonla öldürülmekte veya gelişmeleri durdurulmaktadır. Bu da iyonlaştırıcı radyasyonun direkt veya indirekt etkisiyle gerçekleşmektedir. Mikroorganizmanın cinsi, vejetatif veya spor formda oluşu, ortamın bileşimi ve sıcaklık gibi faktörler ışınlara karşı duyarlılığı etkilemektedir. Mikroorganizmalar arasında bakteriler, küf ve mayalara kıyasla ışınlara daha dirençli olup, sporlu bakteriler ve özellikle C. botulinum’ un ışınlara karşı direnci diğer bakterilerden daha fazladır. Ayrıca, radyasyonun küflerin mikotoksin oluşturmaları üzerine de etkisi vardır. Bu etki küf türü ve ışınlama dozuna göre değişebilmektedir.   

Effect of Radiation on Microorganisms during Preservation of Food by Ionizing Radiation (Turkish with English Abstract)

Yıl 1988, Cilt: 13 Sayı: 1, - , 01.02.1988

Öz

Ionizing radiations can be used to destroy or to inhibit the growth of microorganism in founds. This can be done by either direct or indirect effects of ionizing radiations. The radiation sensitivity of any particular microorganisms is influence by such factors as species or strain of microorganism, stage of development (e.g. vegetative or spore), chemical composition of medium and temperature. Among the microorganism, bacteria are the most resistant to effect of radiation than yeast and mold. Furthermore, spore forming bacteria, and especially C. botulinum have found to have greater resistance to radiation than other bacteria. Also, radiation have found to have effect on mycotoxin production of molds. This effect can be change related to the species and irradiation dose applied.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Seher Özbilgin Bu kişi benim

Jale Acar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 1988
Yayımlandığı Sayı Yıl 1988 Cilt: 13 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Özbilgin, S. ., & Acar, J. . (1988). Gıdaların İyonize Radyasyonla Muhafazasında Radyasyonun Mikroorganizmalar Üzerine Etkileri. Gıda, 13(1).
AMA Özbilgin S, Acar J. Gıdaların İyonize Radyasyonla Muhafazasında Radyasyonun Mikroorganizmalar Üzerine Etkileri. GIDA. Şubat 1988;13(1).
Chicago Özbilgin, Seher, ve Jale Acar. “Gıdaların İyonize Radyasyonla Muhafazasında Radyasyonun Mikroorganizmalar Üzerine Etkileri”. Gıda 13, sy. 1 (Şubat 1988).
EndNote Özbilgin S, Acar J (01 Şubat 1988) Gıdaların İyonize Radyasyonla Muhafazasında Radyasyonun Mikroorganizmalar Üzerine Etkileri. Gıda 13 1
IEEE S. . Özbilgin ve J. . Acar, “Gıdaların İyonize Radyasyonla Muhafazasında Radyasyonun Mikroorganizmalar Üzerine Etkileri”, GIDA, c. 13, sy. 1, 1988.
ISNAD Özbilgin, Seher - Acar, Jale. “Gıdaların İyonize Radyasyonla Muhafazasında Radyasyonun Mikroorganizmalar Üzerine Etkileri”. Gıda 13/1 (Şubat 1988).
JAMA Özbilgin S, Acar J. Gıdaların İyonize Radyasyonla Muhafazasında Radyasyonun Mikroorganizmalar Üzerine Etkileri. GIDA. 1988;13.
MLA Özbilgin, Seher ve Jale Acar. “Gıdaların İyonize Radyasyonla Muhafazasında Radyasyonun Mikroorganizmalar Üzerine Etkileri”. Gıda, c. 13, sy. 1, 1988.
Vancouver Özbilgin S, Acar J. Gıdaların İyonize Radyasyonla Muhafazasında Radyasyonun Mikroorganizmalar Üzerine Etkileri. GIDA. 1988;13(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/