BibTex RIS Kaynak Göster

Yoghurt and its Production Around the World (in Turkish)

Yıl 1980, Cilt: 5 Sayı: 6, - , 01.10.1980

Öz

Bu konserve edilmiş ürünlerin “Yoğurt” genel başlığı altına alınması “normal” perakende madde karşısında iki önemli sorun doğurur. Bunlardan birincisi mikroorganizma ile ilgilidir. Böylece, FAO/WHO tarafından tarif olunan “Mikroorganizma” (muhtemelen, L.bulgaricus ve S. Thermophilus) en son üründe canlı ve bol miktarda bulunmalıdır. L. bulgaricus’un kesin tanımı konusundaki problem zaten daha öncede ileri sürülmüş idi. Fakat aynı derecede önemli bir diğer sorunda, perakende satılan malda canlı organizmanın bulunması gerekliliği konusunda ve geçerli nedenlerin olup olmadığıdır. Bu sonuncu sorun ise, iki belirgin meseleye indirgenir. Biri ürünün kalitesi ve tüketicinin ümit ettiği ile ilgili, diğeri ise uygulamada arzulanan canlı ve bol miktarda mikroorganizmayı sağlayabilecek olan ve uygulaması yapılan yöntem ile ilgilidir. Kalite sorununun saptanması kolay değildir, fakat şimdilik pastörize (UHT dahil) yoğurdun, canlı bakteriyi içeren diğer bir yoğurttan farklı olduğunu gösterecek bir delil yoktur. Ayrıca tüketicinin de yoğurtta canlı bakteri bulunmasını umduğu hususunda da herhangi bir belirti bulunmamaktadır.   

Dünya’da Yoğurt ve Üretimi

Yıl 1980, Cilt: 5 Sayı: 6, - , 01.10.1980

Öz

Bu konserve edilmiş ürünlerin “Yoğurt” genel başlığı altına alınması “normal” perakende madde karşısında iki önemli sorun doğurur. Bunlardan birincisi mikroorganizma ile ilgilidir. Böylece, FAO/WHO tarafından tarif olunan “Mikroorganizma” (muhtemelen, L.bulgaricus ve S. Thermophilus) en son üründe canlı ve bol miktarda bulunmalıdır. L. bulgaricus’un kesin tanımı konusundaki problem zaten daha öncede ileri sürülmüş idi. Fakat aynı derecede önemli bir diğer sorunda, perakende satılan malda canlı organizmanın bulunması gerekliliği konusunda ve geçerli nedenlerin olup olmadığıdır. Bu sonuncu sorun ise, iki belirgin meseleye indirgenir. Biri ürünün kalitesi ve tüketicinin ümit ettiği ile ilgili, diğeri ise uygulamada arzulanan canlı ve bol miktarda mikroorganizmayı sağlayabilecek olan ve uygulaması yapılan yöntem ile ilgilidir. Kalite sorununun saptanması kolay değildir, fakat şimdilik pastörize (UHT dahil) yoğurdun, canlı bakteriyi içeren diğer bir yoğurttan farklı olduğunu gösterecek bir delil yoktur. Ayrıca tüketicinin de yoğurtta canlı bakteri bulunmasını umduğu hususunda da herhangi bir belirti bulunmamaktadır.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Atilla Konar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 1980
Yayımlandığı Sayı Yıl 1980 Cilt: 5 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA Konar, A. . (1980). Dünya’da Yoğurt ve Üretimi. Gıda, 5(6).
AMA Konar A. Dünya’da Yoğurt ve Üretimi. GIDA. Ekim 1980;5(6).
Chicago Konar, Atilla. “Dünya’da Yoğurt Ve Üretimi”. Gıda 5, sy. 6 (Ekim 1980).
EndNote Konar A (01 Ekim 1980) Dünya’da Yoğurt ve Üretimi. Gıda 5 6
IEEE A. . Konar, “Dünya’da Yoğurt ve Üretimi”, GIDA, c. 5, sy. 6, 1980.
ISNAD Konar, Atilla. “Dünya’da Yoğurt Ve Üretimi”. Gıda 5/6 (Ekim 1980).
JAMA Konar A. Dünya’da Yoğurt ve Üretimi. GIDA. 1980;5.
MLA Konar, Atilla. “Dünya’da Yoğurt Ve Üretimi”. Gıda, c. 5, sy. 6, 1980.
Vancouver Konar A. Dünya’da Yoğurt ve Üretimi. GIDA. 1980;5(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/