EN
TR
Farklı Pancar Çeşitlerindeki Polifenoloksidaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi
Öz
Bu çalışmada Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş., Şeker Enstitüsü (Ankara) deneme tarlalarında yetiştirilen Evita, TŞ. Poly. Gisela, Adonis ve Agra adlı şeker pancarı çeşitlerindeki polifenoloksidaz (PPO) aktivitesi incelenmiştir. PPO enzim aktivitesi substrat olarak kateşolün kullanıldığı dolaylı bir yöntemle ölçülmüştür. Absorbans-zaman grafiğinin eğimi toplam enzim aktivitesi olarak değerlendirilmiştir. Bazı şeker pancarı çeşitlerinde (Evita, T.Ş. Poly) ortalama PPO aktivitesinin yüksek olduğu ve aynı çeşit örneklerdeki enzim aktivitesi değerlerinin çok geniş sınırları arasında değiştiği belirlenmiştir. Fakat Adonis çeşidi için ortalama PPO aktivitesi ve standart sapma değerleri oldukça düşük bulunmuştur. Tam doğal şeker (Whole Sugar) üretiminde pancardaki polifenoloksidazlar ürün rengini olumsuz etkilemekte ve bu nedenle üretimin ilk aşamasında PPO buharla inaktive edilmektedir. Bu tür düşük PPO aktivitesine sahip çeşitlerin kullanımı ile proseste ve ürün kalitesinde iyileştirme sağlanabilecektir.
Anahtar Kelimeler
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Haziran 1998
Gönderilme Tarihi
13 Şubat 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 1998 Cilt: 23 Sayı: 3
APA
Saygılı, N., Leblebici, F., & Köksel, H. (1998). Farklı Pancar Çeşitlerindeki Polifenoloksidaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi. Gıda, 23(3). https://izlik.org/JA22NS35MH
AMA
1.Saygılı N, Leblebici F, Köksel H. Farklı Pancar Çeşitlerindeki Polifenoloksidaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi. GIDA. 1998;23(3). https://izlik.org/JA22NS35MH
Chicago
Saygılı, Nezire, Ferit Leblebici, ve Hamit Köksel. 1998. “Farklı Pancar Çeşitlerindeki Polifenoloksidaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi”. Gıda 23 (3). https://izlik.org/JA22NS35MH.
EndNote
Saygılı N, Leblebici F, Köksel H (01 Haziran 1998) Farklı Pancar Çeşitlerindeki Polifenoloksidaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi. Gıda 23 3
IEEE
[1]N. Saygılı, F. Leblebici, ve H. Köksel, “Farklı Pancar Çeşitlerindeki Polifenoloksidaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi”, GIDA, c. 23, sy 3, Haz. 1998, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA22NS35MH
ISNAD
Saygılı, Nezire - Leblebici, Ferit - Köksel, Hamit. “Farklı Pancar Çeşitlerindeki Polifenoloksidaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi”. Gıda 23/3 (01 Haziran 1998). https://izlik.org/JA22NS35MH.
JAMA
1.Saygılı N, Leblebici F, Köksel H. Farklı Pancar Çeşitlerindeki Polifenoloksidaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi. GIDA. 1998;23. Available at https://izlik.org/JA22NS35MH.
MLA
Saygılı, Nezire, vd. “Farklı Pancar Çeşitlerindeki Polifenoloksidaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi”. Gıda, c. 23, sy 3, Haziran 1998, https://izlik.org/JA22NS35MH.
Vancouver
1.Nezire Saygılı, Ferit Leblebici, Hamit Köksel. Farklı Pancar Çeşitlerindeki Polifenoloksidaz Enzim Aktivitesinin Belirlenmesi. GIDA [Internet]. 01 Haziran 1998;23(3). Erişim adresi: https://izlik.org/JA22NS35MH
GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.