Genel olarak, gıdalar aşağıdaki sebeplerden dolayı ticari olarak işlenmektedir; 1) gıdaların dayanma müddetini artırmak, 2) ürünün özelliklerini değiştirmek, 3) kompleks biyokimyasal karışımlardan bir veya birkaç komponenti ayırmak, 4) işlenmiş gıdaların besin değerini daha iyileştirmek. Bu gayelerden bir veya birkaçını gerçekleştirmek için proseslerde ünit operasyonların nasıl kullanılacağı Farkas (1977) tarafından sınıflandırılmıştır. Açıkça anlaşıldığına göre, istenen gaye için çeşitli ünit operasyonlar farklı metodlarla birleştirilerek kullanılabilir. Gıda sanayicisinin sorumluluğu, proses için en uygun ünit operasyonlar kombinasyonunu seçmektir.
Genel olarak, gıdalar aşağıdaki sebeplerden dolayı ticari olarak işlenmektedir; 1) gıdaların dayanma müddetini artırmak, 2) ürünün özelliklerini değiştirmek, 3) kompleks biyokimyasal karışımlardan bir veya birkaç komponenti ayırmak, 4) işlenmiş gıdaların besin değerini daha iyileştirmek. Bu gayelerden bir veya birkaçını gerçekleştirmek için proseslerde ünit operasyonların nasıl kullanılacağı Farkas (1977) tarafından sınıflandırılmıştır. Açıkça anlaşıldığına göre, istenen gaye için çeşitli ünit operasyonlar farklı metodlarla birleştirilerek kullanılabilir. Gıda sanayicisinin sorumluluğu, proses için en uygun ünit operasyonlar kombinasyonunu seçmektir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ekim 1981 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1981 Cilt: 6 Sayı: 5 |