BibTex RIS Kaynak Göster

Water activity of Bread and Its Role in Packaging (in Turkish)

Yıl 1988, Cilt: 13 Sayı: 5, - , 01.10.1988

Öz

Yurdumuzda ekmek en çok tüketilen gıda maddesi olmasına rağmen, raf ömrü en kısa olan ürünlerden biridir. Birçok batı ülkesinin aksine, Türkiye’de ekmek günlük olarak üretilir, dağıtılır ve tüketilir. Bu taze tüketim alışkanlığı yurdumuzdaki yapım tekniklerin özelliği neden ile çabuk bayatlama niteliğinde olan ekmeğin muhafazası yönünde birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Bu sorunlardan biri de ekmeğin ambalajlanmasında karşılaşılan güçlüklerdir. Yakın geçmişteki dönemlerde ekmeğin ambalajlı olarak satılması hususunda bazı kararlar alınmış olmasına ve uygulamalar yapılmış olmasına karşın, başarısızlıkla karşı karşıya kalınmıştır. Bunda en büyük etken kullanılan ambalaj malzemeleri ve tekniğinden daha çok, ekmek teknolojisindeki su aktivitesi olayları ve dengeleridir. Bu nedenle ekmeklerimizin gerek çabuk bozulma, gerek ambalajlanması yönünden su aktivitesi ilişkileri ve değerlerinin çok iyi bilinmesi gereklidir.   

Ekmeğin Su Aktivitesi ve Ambalajlamadaki Rolü

Yıl 1988, Cilt: 13 Sayı: 5, - , 01.10.1988

Öz

Yurdumuzda ekmek en çok tüketilen gıda maddesi olmasına rağmen, raf ömrü en kısa olan ürünlerden biridir. Birçok batı ülkesinin aksine, Türkiye’de ekmek günlük olarak üretilir, dağıtılır ve tüketilir. Bu taze tüketim alışkanlığı yurdumuzdaki yapım tekniklerin özelliği neden ile çabuk bayatlama niteliğinde olan ekmeğin muhafazası yönünde birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Bu sorunlardan biri de ekmeğin ambalajlanmasında karşılaşılan güçlüklerdir. Yakın geçmişteki dönemlerde ekmeğin ambalajlı olarak satılması hususunda bazı kararlar alınmış olmasına ve uygulamalar yapılmış olmasına karşın, başarısızlıkla karşı karşıya kalınmıştır. Bunda en büyük etken kullanılan ambalaj malzemeleri ve tekniğinden daha çok, ekmek teknolojisindeki su aktivitesi olayları ve dengeleridir. Bu nedenle ekmeklerimizin gerek çabuk bozulma, gerek ambalajlanması yönünden su aktivitesi ilişkileri ve değerlerinin çok iyi bilinmesi gereklidir.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Vural Yiğit Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 1988
Yayımlandığı Sayı Yıl 1988 Cilt: 13 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Yiğit, V. . (1988). Ekmeğin Su Aktivitesi ve Ambalajlamadaki Rolü. Gıda, 13(5).
AMA Yiğit V. Ekmeğin Su Aktivitesi ve Ambalajlamadaki Rolü. GIDA. Ekim 1988;13(5).
Chicago Yiğit, Vural. “Ekmeğin Su Aktivitesi Ve Ambalajlamadaki Rolü”. Gıda 13, sy. 5 (Ekim 1988).
EndNote Yiğit V (01 Ekim 1988) Ekmeğin Su Aktivitesi ve Ambalajlamadaki Rolü. Gıda 13 5
IEEE V. . Yiğit, “Ekmeğin Su Aktivitesi ve Ambalajlamadaki Rolü”, GIDA, c. 13, sy. 5, 1988.
ISNAD Yiğit, Vural. “Ekmeğin Su Aktivitesi Ve Ambalajlamadaki Rolü”. Gıda 13/5 (Ekim 1988).
JAMA Yiğit V. Ekmeğin Su Aktivitesi ve Ambalajlamadaki Rolü. GIDA. 1988;13.
MLA Yiğit, Vural. “Ekmeğin Su Aktivitesi Ve Ambalajlamadaki Rolü”. Gıda, c. 13, sy. 5, 1988.
Vancouver Yiğit V. Ekmeğin Su Aktivitesi ve Ambalajlamadaki Rolü. GIDA. 1988;13(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/