BibTex RIS Kaynak Göster

Basic Principles of Reverse Osmosis and Ultrafiltration and Their Use In Food Industry (in Turkish)

Yıl 1982, Cilt: 7 Sayı: 4, - , 01.08.1982

Öz

Gıda sanayiinde yeni yöntemlerin araştırılarak uygulamaya konulması, üretilen gıdaların kalitelerini düzeltmek yönünden olduğu kadar, söz konusu yöntemlerin optimizasyonu açısından da önem taşır. Son 20 yıl içerisinde ilk kez deniz  suyundan içme suyu eldesinde kullanılan ters ozmos yöntemi, gıda sanayiinde yaygın bir uygulama alanı bulmaya başlamıştır. Ters ozmos, bilinen ozmos olayının tersine yönlendirilerek uygulandığı bir yöntemdir. Bu nedenle konunun daha iyi aydınlanması bakımından, canlı metabolizmasında pek çok örnekler görülen ozmos olayının açıklanması gerekir. Bu olayın en basit örneği bir çözelti ile çözücünün yarı geçirgen bir membranla birbirinden ayrıldığı sistemde görülebilir. Bu sistemde şeker çözeltisi ile saf suyun yarı geçirgen bir membranla ayrıldığını düşünecek olursak; çözücüden yani suyun bulunduğu bölümden şeker çözeltisinin bulunduğu ortama doğru bir difüzyon olayı meydana gelecektir. Doğada çok rastlanan bu olaya ozmos olayı adı verilir.

Ters Ozmos ile Ultrafiltrasyonun Temel İlkeleri ve Gıda Sanayiinde Kullanım Alanları

Yıl 1982, Cilt: 7 Sayı: 4, - , 01.08.1982

Öz

Gıda sanayiinde yeni yöntemlerin araştırılarak uygulamaya konulması, üretilen gıdaların kalitelerini düzeltmek yönünden olduğu kadar, söz konusu yöntemlerin optimizasyonu açısından da önem taşır. Son 20 yıl içerisinde ilk kez deniz  suyundan içme suyu eldesinde kullanılan ters ozmos yöntemi, gıda sanayiinde yaygın bir uygulama alanı bulmaya başlamıştır. Ters ozmos, bilinen ozmos olayının tersine yönlendirilerek uygulandığı bir yöntemdir. Bu nedenle konunun daha iyi aydınlanması bakımından, canlı metabolizmasında pek çok örnekler görülen ozmos olayının açıklanması gerekir. Bu olayın en basit örneği bir çözelti ile çözücünün yarı geçirgen bir membranla birbirinden ayrıldığı sistemde görülebilir. Bu sistemde şeker çözeltisi ile saf suyun yarı geçirgen bir membranla ayrıldığını düşünecek olursak; çözücüden yani suyun bulunduğu bölümden şeker çözeltisinin bulunduğu ortama doğru bir difüzyon olayı meydana gelecektir. Doğada çok rastlanan bu olaya ozmos olayı adı verilir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Pala Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 1982
Yayımlandığı Sayı Yıl 1982 Cilt: 7 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Pala, M. . (1982). Ters Ozmos ile Ultrafiltrasyonun Temel İlkeleri ve Gıda Sanayiinde Kullanım Alanları. Gıda, 7(4).
AMA Pala M. Ters Ozmos ile Ultrafiltrasyonun Temel İlkeleri ve Gıda Sanayiinde Kullanım Alanları. GIDA. Ağustos 1982;7(4).
Chicago Pala, Mehmet. “Ters Ozmos Ile Ultrafiltrasyonun Temel İlkeleri Ve Gıda Sanayiinde Kullanım Alanları”. Gıda 7, sy. 4 (Ağustos 1982).
EndNote Pala M (01 Ağustos 1982) Ters Ozmos ile Ultrafiltrasyonun Temel İlkeleri ve Gıda Sanayiinde Kullanım Alanları. Gıda 7 4
IEEE M. . Pala, “Ters Ozmos ile Ultrafiltrasyonun Temel İlkeleri ve Gıda Sanayiinde Kullanım Alanları”, GIDA, c. 7, sy. 4, 1982.
ISNAD Pala, Mehmet. “Ters Ozmos Ile Ultrafiltrasyonun Temel İlkeleri Ve Gıda Sanayiinde Kullanım Alanları”. Gıda 7/4 (Ağustos 1982).
JAMA Pala M. Ters Ozmos ile Ultrafiltrasyonun Temel İlkeleri ve Gıda Sanayiinde Kullanım Alanları. GIDA. 1982;7.
MLA Pala, Mehmet. “Ters Ozmos Ile Ultrafiltrasyonun Temel İlkeleri Ve Gıda Sanayiinde Kullanım Alanları”. Gıda, c. 7, sy. 4, 1982.
Vancouver Pala M. Ters Ozmos ile Ultrafiltrasyonun Temel İlkeleri ve Gıda Sanayiinde Kullanım Alanları. GIDA. 1982;7(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/