BibTex RIS Kaynak Göster

Formation of Nitrites and Nitrosamines in Some Foodstuffs and Their Adverse Effects on Health (in Turkish)

Yıl 1982, Cilt: 7 Sayı: 4, - , 01.08.1982

Öz

Nitrat biriktiren kırmızı pancar, turp, ıspanak, havuç, maydanoz, kereviz, marul v.b. sebzelerde, uygun olmayan depolama şartlarında, işleme ve tüketim sırasında bakteriyel metabolizma sonucu nitrat’dan zehirli nitrit üretilmektedir. Nitrit, özellikle süt çocuklarının kanında methemoglobin oluşturarak “methemoglobinemi” adı verilen zehirlenmeye sebep olmaktadır. Muhafaza ve olgunlaştırma amacıyla nitrat ve nitrit katılan et, balık, peynir, süt tozu v.b. hayvansal gıdalarda; bakteri, sıcaklık ve kimyasal reaksiyonların etkisiyle “nitrozaminler” oluşmaktadır. Nitrozaminlerin zehirli ve kanserojen etkisi 1956’dan beri bilinmektedir.   

Bazı Gıdalarda Nitrit ve Nitrozaminlerin Oluşumu ve Sağlığa Zararlı Etkileri

Yıl 1982, Cilt: 7 Sayı: 4, - , 01.08.1982

Öz

Nitrat biriktiren kırmızı pancar, turp, ıspanak, havuç, maydanoz, kereviz, marul v.b. sebzelerde, uygun olmayan depolama şartlarında, işleme ve tüketim sırasında bakteriyel metabolizma sonucu nitrat’dan zehirli nitrit üretilmektedir. Nitrit, özellikle süt çocuklarının kanında methemoglobin oluşturarak “methemoglobinemi” adı verilen zehirlenmeye sebep olmaktadır. Muhafaza ve olgunlaştırma amacıyla nitrat ve nitrit katılan et, balık, peynir, süt tozu v.b. hayvansal gıdalarda; bakteri, sıcaklık ve kimyasal reaksiyonların etkisiyle “nitrozaminler” oluşmaktadır. Nitrozaminlerin zehirli ve kanserojen etkisi 1956’dan beri bilinmektedir.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sami Özçelik Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 1982
Yayımlandığı Sayı Yıl 1982 Cilt: 7 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Özçelik, S. . (1982). Bazı Gıdalarda Nitrit ve Nitrozaminlerin Oluşumu ve Sağlığa Zararlı Etkileri. Gıda, 7(4).
AMA Özçelik S. Bazı Gıdalarda Nitrit ve Nitrozaminlerin Oluşumu ve Sağlığa Zararlı Etkileri. GIDA. Ağustos 1982;7(4).
Chicago Özçelik, Sami. “Bazı Gıdalarda Nitrit Ve Nitrozaminlerin Oluşumu Ve Sağlığa Zararlı Etkileri”. Gıda 7, sy. 4 (Ağustos 1982).
EndNote Özçelik S (01 Ağustos 1982) Bazı Gıdalarda Nitrit ve Nitrozaminlerin Oluşumu ve Sağlığa Zararlı Etkileri. Gıda 7 4
IEEE S. . Özçelik, “Bazı Gıdalarda Nitrit ve Nitrozaminlerin Oluşumu ve Sağlığa Zararlı Etkileri”, GIDA, c. 7, sy. 4, 1982.
ISNAD Özçelik, Sami. “Bazı Gıdalarda Nitrit Ve Nitrozaminlerin Oluşumu Ve Sağlığa Zararlı Etkileri”. Gıda 7/4 (Ağustos 1982).
JAMA Özçelik S. Bazı Gıdalarda Nitrit ve Nitrozaminlerin Oluşumu ve Sağlığa Zararlı Etkileri. GIDA. 1982;7.
MLA Özçelik, Sami. “Bazı Gıdalarda Nitrit Ve Nitrozaminlerin Oluşumu Ve Sağlığa Zararlı Etkileri”. Gıda, c. 7, sy. 4, 1982.
Vancouver Özçelik S. Bazı Gıdalarda Nitrit ve Nitrozaminlerin Oluşumu ve Sağlığa Zararlı Etkileri. GIDA. 1982;7(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/