The PCR method has become a crucial tool for the identification of meats of different animal species in recent years and came into prominence as an alternative method that can replace the existing methods. In this study, a specific PCR method has been developed for identification of horse, donkey and porcine meats in a traditional, dry-fermented Turkish sausage, sucuk. For this purpose, sucuk samples were prepared from binary meat mixtures which were obtained by adding different amounts (0.0, 0.1, 0.5, 1.0 and 5.0%) of horse, donkey and porcine meats into either cattle or sheep meats. Oligonucleotide primers (producing fragments at a base pair (bp) length of 153, 145 and 227 respectively) that are specific to horse, donkey and porcine species were designed on the mitochondrial DNA. The results showed that each meat species could be identified at all the levels studied in the range of 0.1% to 5%, in all sucuk samples. In conclusion, it was suggested that the specific PCR method developed within the scope of this study could be used as a routine control method in food control laboratories for the identification of horse, donkey and porcine meats in the meat products.
Et ürünlerinde farklı hayvan türlerine ait etleri tespit etmek amacıyla son yıllarda PCR tekniği oldukça önem kazanmış ve mevcut yöntemlerin yerini alabilecek alternatif bir yöntem olarak öne çıkmıştır. Bu çalışmada geleneksel bir et ürünümüz olan sucukta at, eşek ve domuz türlerine ait etlerin tespitinde kullanılmak üzere spesifik bir PCR metodu geliştirilmiştir. Bu amaçla, sığır ve koyun etlerine at, eşek ve domuz etlerinden her birisi, farklı seviyelerde (%0.0, 0.1, 0.5, 1.0 ve 5.0) ilave edilerek hazırlanan ikili et karışımlarından sucuk örnekleri üretilmiştir. Mitokondrial DNA üzerinde at, eşek ve domuz türlerine spesifik (sırasıyla 153, 145 ve 227 baz çifti uzunluğunda fragment üreten) oligonükleotid primerler dizayn edilmiş ve neticede sucuk örneklerinin hepsinde; her bir tür %0.1’den %5’kadar olan tüm seviyelerde tespit edilebilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma kapsamında geliştirilen spesifik PCR yönteminin, et ürünlerinde bulunabilecek at, eşek ve domuz etlerinin tespitinde ülkemiz gıda kontrol laboratuarlarının ihtiyacını giderecek, rutin bir kontrol metodu olabileceği ortaya konulmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 35 Sayı: 2 |