BibTex RIS Kaynak Göster

Investigations on Some Qualities of the Milk Sold in the Streets of Ankara (in Turkish)

Yıl 1982, Cilt: 7 Sayı: 6, - , 01.12.1982

Öz

Araştırmada Ankara’da sokakta satılan sütlerden toplanan 35 örnekte çeşitli testler yapılarak bu sütlerin niteliklerinin tesbitine çalışılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre: - Süt örneklerinin %54.2’sinde yağ oranı normalin altında bulunmuş yani yağ miktarını azaltacak şekilde hileli (su katılmış, yağı çekilmiş gibi) olduğu saptanmıştır. - Özgül ağırlık, süt örneklerinin %11.4 de normal sınırın altında tesbit edilmiştir. - Süt örneklerinin %31.4’ü yağsız kurumadde yönünden yine normalin altında değerler göstermiştir. - Donma noktası süt örneklerinin %83 de normal sınırın üzerinde bulunmuştur. - Donma noktasına dayanılarak yapılan hesaplamada süt örneklerinin %83’ünün su katkılı olduğu belirlenmiştir. -Asitlik süt örneklerinin %21’de normalin üstünde bulunmuş, yani uygun koşullarda üretilip, satılmadığı anlaşılmıştır. - Süt örneklerinin %26’sında karbonat katkısı saptanmıştır. %65’inde de okside edici maddelerin varlığı tesbit edilmiştir. %6’sında ise inhibitör madde belirlenmiştir. - Süt örneklerinin %57’sinde peroksidaz inaktif bulunmuş, böylece önceden 75-80 oC veya daha yukarı derecelerde ısıtıldığı tesbit edilmiştir. - Süt örneklerinin %40’ının brusellozlu hayvanlardan elde edildiği olasılığı ring testi sonucunda saptanmıştır.   

Ankara’da Satılan Sokak Sütlerinin Bazı Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar

Yıl 1982, Cilt: 7 Sayı: 6, - , 01.12.1982

Öz

Araştırmada Ankara’da sokakta satılan sütlerden toplanan 35 örnekte çeşitli testler yapılarak bu sütlerin niteliklerinin tesbitine çalışılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre: - Süt örneklerinin %54.2’sinde yağ oranı normalin altında bulunmuş yani yağ miktarını azaltacak şekilde hileli (su katılmış, yağı çekilmiş gibi) olduğu saptanmıştır. - Özgül ağırlık, süt örneklerinin %11.4 de normal sınırın altında tesbit edilmiştir. - Süt örneklerinin %31.4’ü yağsız kurumadde yönünden yine normalin altında değerler göstermiştir. - Donma noktası süt örneklerinin %83 de normal sınırın üzerinde bulunmuştur. - Donma noktasına dayanılarak yapılan hesaplamada süt örneklerinin %83’ünün su katkılı olduğu belirlenmiştir. -Asitlik süt örneklerinin %21’de normalin üstünde bulunmuş, yani uygun koşullarda üretilip, satılmadığı anlaşılmıştır. - Süt örneklerinin %26’sında karbonat katkısı saptanmıştır. %65’inde de okside edici maddelerin varlığı tesbit edilmiştir. %6’sında ise inhibitör madde belirlenmiştir. - Süt örneklerinin %57’sinde peroksidaz inaktif bulunmuş, böylece önceden 75-80 oC veya daha yukarı derecelerde ısıtıldığı tesbit edilmiştir. - Süt örneklerinin %40’ının brusellozlu hayvanlardan elde edildiği olasılığı ring testi sonucunda saptanmıştır.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Emel Sezgin Bu kişi benim

Celalettin Koçak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1982
Yayımlandığı Sayı Yıl 1982 Cilt: 7 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA Sezgin, E. ., & Koçak, C. . (1982). Ankara’da Satılan Sokak Sütlerinin Bazı Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar. Gıda, 7(6).
AMA Sezgin E, Koçak C. Ankara’da Satılan Sokak Sütlerinin Bazı Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar. GIDA. Aralık 1982;7(6).
Chicago Sezgin, Emel, ve Celalettin Koçak. “Ankara’da Satılan Sokak Sütlerinin Bazı Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar”. Gıda 7, sy. 6 (Aralık 1982).
EndNote Sezgin E, Koçak C (01 Aralık 1982) Ankara’da Satılan Sokak Sütlerinin Bazı Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar. Gıda 7 6
IEEE E. . Sezgin ve C. . Koçak, “Ankara’da Satılan Sokak Sütlerinin Bazı Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar”, GIDA, c. 7, sy. 6, 1982.
ISNAD Sezgin, Emel - Koçak, Celalettin. “Ankara’da Satılan Sokak Sütlerinin Bazı Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar”. Gıda 7/6 (Aralık 1982).
JAMA Sezgin E, Koçak C. Ankara’da Satılan Sokak Sütlerinin Bazı Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar. GIDA. 1982;7.
MLA Sezgin, Emel ve Celalettin Koçak. “Ankara’da Satılan Sokak Sütlerinin Bazı Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar”. Gıda, c. 7, sy. 6, 1982.
Vancouver Sezgin E, Koçak C. Ankara’da Satılan Sokak Sütlerinin Bazı Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar. GIDA. 1982;7(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/