Araştırmada Ankara’da sokakta satılan sütlerden toplanan 35 örnekte çeşitli testler yapılarak bu sütlerin niteliklerinin tesbitine çalışılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre: - Süt örneklerinin %54.2’sinde yağ oranı normalin altında bulunmuş yani yağ miktarını azaltacak şekilde hileli (su katılmış, yağı çekilmiş gibi) olduğu saptanmıştır. - Özgül ağırlık, süt örneklerinin %11.4 de normal sınırın altında tesbit edilmiştir. - Süt örneklerinin %31.4’ü yağsız kurumadde yönünden yine normalin altında değerler göstermiştir. - Donma noktası süt örneklerinin %83 de normal sınırın üzerinde bulunmuştur. - Donma noktasına dayanılarak yapılan hesaplamada süt örneklerinin %83’ünün su katkılı olduğu belirlenmiştir. -Asitlik süt örneklerinin %21’de normalin üstünde bulunmuş, yani uygun koşullarda üretilip, satılmadığı anlaşılmıştır. - Süt örneklerinin %26’sında karbonat katkısı saptanmıştır. %65’inde de okside edici maddelerin varlığı tesbit edilmiştir. %6’sında ise inhibitör madde belirlenmiştir. - Süt örneklerinin %57’sinde peroksidaz inaktif bulunmuş, böylece önceden 75-80 oC veya daha yukarı derecelerde ısıtıldığı tesbit edilmiştir. - Süt örneklerinin %40’ının brusellozlu hayvanlardan elde edildiği olasılığı ring testi sonucunda saptanmıştır.
Araştırmada Ankara’da sokakta satılan sütlerden toplanan 35 örnekte çeşitli testler yapılarak bu sütlerin niteliklerinin tesbitine çalışılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre: - Süt örneklerinin %54.2’sinde yağ oranı normalin altında bulunmuş yani yağ miktarını azaltacak şekilde hileli (su katılmış, yağı çekilmiş gibi) olduğu saptanmıştır. - Özgül ağırlık, süt örneklerinin %11.4 de normal sınırın altında tesbit edilmiştir. - Süt örneklerinin %31.4’ü yağsız kurumadde yönünden yine normalin altında değerler göstermiştir. - Donma noktası süt örneklerinin %83 de normal sınırın üzerinde bulunmuştur. - Donma noktasına dayanılarak yapılan hesaplamada süt örneklerinin %83’ünün su katkılı olduğu belirlenmiştir. -Asitlik süt örneklerinin %21’de normalin üstünde bulunmuş, yani uygun koşullarda üretilip, satılmadığı anlaşılmıştır. - Süt örneklerinin %26’sında karbonat katkısı saptanmıştır. %65’inde de okside edici maddelerin varlığı tesbit edilmiştir. %6’sında ise inhibitör madde belirlenmiştir. - Süt örneklerinin %57’sinde peroksidaz inaktif bulunmuş, böylece önceden 75-80 oC veya daha yukarı derecelerde ısıtıldığı tesbit edilmiştir. - Süt örneklerinin %40’ının brusellozlu hayvanlardan elde edildiği olasılığı ring testi sonucunda saptanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 1982 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1982 Cilt: 7 Sayı: 6 |