In this study, a process of obtain fish protein concentrate from pelamys sarda was developed. Aqueous 0.6% NaOH solution was found to be the best solvent to extract protein from fresh fish. The process involves the following steps; alkali extraction of protein from fresh fish, separation of nonprotein materials, precipitation of protein in slightly acidic medium, extraction of fats with isopropyl alcohol and vacuum drying. With this process, the protein content of 20% in fresh fish was increased to about 90% in the fish protein concentrate. The yield of protein from a given amount of fresh fish sample was up to 70% in the concentrate.
Palamut balığından protein konsantresi elde edebilmek amacıyla bir proses geliştirilmeye çalışılmıştır. %6’lık NaOH çözeltisinin taze balıktan proteinin ekstraksiyonu için en iyi solvent olduğu sonucuna varılmıştır. Proses, alkali ekstraksiyonu ile taze proteinin alınması, protein olmayan maddelerin ayrıştırılması, proteinin asitle çöktürülmesi, izopropil alkolle yağın ayrılması ve vakum kurutma safhalarını içermektedir. Taze balıkta %20 olan protein oranının, bu prosesle elde edilen balık protein konsantresinde %90’a kadar çıktığı görülmüştür. İşlemler sırasındaki kayıp %30 civarında olmuş, protein açısından %70’e varan bir verim elde edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 1989 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1989 Cilt: 14 Sayı: 4 |