BibTex RIS Kaynak Göster

Quality Control of Milk Powders (in Turkish)

Yıl 1989, Cilt: 14 Sayı: 4, - , 01.08.1989

Öz

Sütün suyunun tamamına yakınının uçurulması, yani sütün kurutulması sonucu elde edilen ürüne süttozu denir. Farklı yöntemlerle (vals, sprey, liyofilizasyon) değişik tiplerde (yağlı, yağsız, instant süttozu) elde edilen süttozlarında su oranı %2-3 dolayındadır. Bu yöntemlerden vals tekniği ile kurutma artık geride kalmış bir teknolojidir. Günümüzde ise süttozu üretiminde sprey (püskürtme) tekniği uygulanmaktadır. Sütü liyofilizasyonla kurutma yöntemi ise henüz sanayii düzeyine geçmemiştir. Yukarıda anılanlardan sprey yöntemi ile elde edilen süttozları yüksek eriyebilme özelliği göstermekte ve duyusal yönden de kaliteli olmaktadır. Süttozlarında genel olarak iyi bir kalite için temel faktörler; hammaddenin özellikleri, imalat yöntemleri, kimyasal birleşim, rekonstitüsyon özellikleri ve mikrobiyolojik yapısıdır (Australien Society of Dairy Technology, 1975 ve Crossley, 1966).  

Süttozlarında Kalite Kontrolu

Yıl 1989, Cilt: 14 Sayı: 4, - , 01.08.1989

Öz

Sütün suyunun tamamına yakınının uçurulması, yani sütün kurutulması sonucu elde edilen ürüne süttozu denir. Farklı yöntemlerle (vals, sprey, liyofilizasyon) değişik tiplerde (yağlı, yağsız, instant süttozu) elde edilen süttozlarında su oranı %2-3 dolayındadır. Bu yöntemlerden vals tekniği ile kurutma artık geride kalmış bir teknolojidir. Günümüzde ise süttozu üretiminde sprey (püskürtme) tekniği uygulanmaktadır. Sütü liyofilizasyonla kurutma yöntemi ise henüz sanayii düzeyine geçmemiştir. Yukarıda anılanlardan sprey yöntemi ile elde edilen süttozları yüksek eriyebilme özelliği göstermekte ve duyusal yönden de kaliteli olmaktadır. Süttozlarında genel olarak iyi bir kalite için temel faktörler; hammaddenin özellikleri, imalat yöntemleri, kimyasal birleşim, rekonstitüsyon özellikleri ve mikrobiyolojik yapısıdır (Australien Society of Dairy Technology, 1975 ve Crossley, 1966).  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Atilla Yetişmeyen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 1989
Yayımlandığı Sayı Yıl 1989 Cilt: 14 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Yetişmeyen, A. . (1989). Süttozlarında Kalite Kontrolu. Gıda, 14(4).
AMA Yetişmeyen A. Süttozlarında Kalite Kontrolu. GIDA. Ağustos 1989;14(4).
Chicago Yetişmeyen, Atilla. “Süttozlarında Kalite Kontrolu”. Gıda 14, sy. 4 (Ağustos 1989).
EndNote Yetişmeyen A (01 Ağustos 1989) Süttozlarında Kalite Kontrolu. Gıda 14 4
IEEE A. . Yetişmeyen, “Süttozlarında Kalite Kontrolu”, GIDA, c. 14, sy. 4, 1989.
ISNAD Yetişmeyen, Atilla. “Süttozlarında Kalite Kontrolu”. Gıda 14/4 (Ağustos 1989).
JAMA Yetişmeyen A. Süttozlarında Kalite Kontrolu. GIDA. 1989;14.
MLA Yetişmeyen, Atilla. “Süttozlarında Kalite Kontrolu”. Gıda, c. 14, sy. 4, 1989.
Vancouver Yetişmeyen A. Süttozlarında Kalite Kontrolu. GIDA. 1989;14(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/