Cyclodextrins are cyclic maltooligosaccharides composed of glucose units linked by α(1-4) glucosidic bonds. There are mainly three types of cyclodextrins named according to the number of glucose units that are α-CD, β-CD, and γ-CD having 6, 7 and 8 glucose units, respectively. They are geometrically conical cylinders with a hydrophobic internal cavity and hydrophilic outer surface. Due to this structure, they are able to form inclusion complexes with a variety of hydrophobic molecules by changing their physical and chemical properties. Thus, they are extensively used in food, pharmaceutical, cosmetics, chemical, agricultural and textile industries.
Cyclodextrin cyclodextrin glycosyltransferase inclusion complex.
Siklodekstrinler (SD) α(1-4) glikozidik bağlı glikoz ünitelerinden oluşan siklik maltooligosakkaritlerdir. Glikoz ünitesinin sayısına göre isimlendirilen siklodekstrinlerin en çok kullanılan ve bilinenleri, sırası ile, 6, 7 ve 8 glikoz ünitesinden oluşan α-SD, β-SD ve γ-SD’ lerdir. Geometrik olarak 3 boyutlu konik silindir biçiminde olan siklodekstrinlerin kavite denen iç kısımları hidrofobik, dış yüzeyleri ise hidrofilik özellik gösterir. Bu yapısal özellikleri nedeni ile çok çeşitli katı, sıvı ve gazlarla konakçı-konuk tipinde inklüzyon kompleksi oluşturarak konuk molekülün fiziksel ve kimyasal özelliklerini değiştirmektedirler. Siklodekstrinler gıda, eczacılık, kozmetik, kimya, tarım ve tekstil gibi pek çok endüstriyel alanda kullanılabilmektedir.
Siklodekstrin siklodekstrin glikoziltransferaz inklüzyon kompleksi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2010 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 35 Sayı: 4 |