BibTex RIS Kaynak Göster

Main Storage Fungi and Their Effects on Biochemical, Functional and Quality Properties of Stored Cereals (in Turkish)

Yıl 1989, Cilt: 14 Sayı: 5, - , 01.10.1989

Öz

Birçok yabancı ülkede olduğu gibi ülkemizde de gerek bilgisizlik ve gerekse dikkatsizlik nedeni ile üretilen hububatın önemli bir kısmı tüketimden önce kaybedilmektedir. FAO verilerine göre üretilen tahılın hasat depolama ve işleme sırasında yaklaşık %5’i ziyan olmaktadır. Kaybın boyutu ülkeden ülkeye ve seneden seneye değişse de özellikle Hindistan, bazı Afrika ülkeleri ve Güney Amerika ülkeleri gibi ülkelerde tüketimden önceki tahıl kaybının %30’ları bulduğu tahmin edilmektedir. Bugün dünya ortalaması olarak %5 sınırı bile kabul edilse, kaybın yılda 25 milyon tondan fazla pirinç ve buğdaya tekabül ettiği hesaplanmaktadır. Bu miktar açlık sorununun gündemde olduğu dünyamızda pek de küçümsenecek bir rakam değildir. Tüketim öncesi hububat kaybı, hasat, depolama, işleme ve tüketim aşamalarında söz konusu ise de bunların içinde en önemlisi özellikle modern depolama imkanlarına sahip olmayan ülkeler için depolama aşamasındaki kayıplardır.  

Önemli Depo Fungusları ve Depolanmış Hububatın Biyokimyasal, Fonksiyonel ve Kalite Özellikleri Üzerindeki Önemleri

Yıl 1989, Cilt: 14 Sayı: 5, - , 01.10.1989

Öz

Birçok yabancı ülkede olduğu gibi ülkemizde de gerek bilgisizlik ve gerekse dikkatsizlik nedeni ile üretilen hububatın önemli bir kısmı tüketimden önce kaybedilmektedir. FAO verilerine göre üretilen tahılın hasat depolama ve işleme sırasında yaklaşık %5’i ziyan olmaktadır. Kaybın boyutu ülkeden ülkeye ve seneden seneye değişse de özellikle Hindistan, bazı Afrika ülkeleri ve Güney Amerika ülkeleri gibi ülkelerde tüketimden önceki tahıl kaybının %30’ları bulduğu tahmin edilmektedir. Bugün dünya ortalaması olarak %5 sınırı bile kabul edilse, kaybın yılda 25 milyon tondan fazla pirinç ve buğdaya tekabül ettiği hesaplanmaktadır. Bu miktar açlık sorununun gündemde olduğu dünyamızda pek de küçümsenecek bir rakam değildir. Tüketim öncesi hububat kaybı, hasat, depolama, işleme ve tüketim aşamalarında söz konusu ise de bunların içinde en önemlisi özellikle modern depolama imkanlarına sahip olmayan ülkeler için depolama aşamasındaki kayıplardır.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hazım Özkaya Bu kişi benim

Berrin Kahveci Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 1989
Yayımlandığı Sayı Yıl 1989 Cilt: 14 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Özkaya, H. ., & Kahveci, B. . (1989). Önemli Depo Fungusları ve Depolanmış Hububatın Biyokimyasal, Fonksiyonel ve Kalite Özellikleri Üzerindeki Önemleri. Gıda, 14(5).
AMA Özkaya H, Kahveci B. Önemli Depo Fungusları ve Depolanmış Hububatın Biyokimyasal, Fonksiyonel ve Kalite Özellikleri Üzerindeki Önemleri. GIDA. Ekim 1989;14(5).
Chicago Özkaya, Hazım, ve Berrin Kahveci. “Önemli Depo Fungusları Ve Depolanmış Hububatın Biyokimyasal, Fonksiyonel Ve Kalite Özellikleri Üzerindeki Önemleri”. Gıda 14, sy. 5 (Ekim 1989).
EndNote Özkaya H, Kahveci B (01 Ekim 1989) Önemli Depo Fungusları ve Depolanmış Hububatın Biyokimyasal, Fonksiyonel ve Kalite Özellikleri Üzerindeki Önemleri. Gıda 14 5
IEEE H. . Özkaya ve B. . Kahveci, “Önemli Depo Fungusları ve Depolanmış Hububatın Biyokimyasal, Fonksiyonel ve Kalite Özellikleri Üzerindeki Önemleri”, GIDA, c. 14, sy. 5, 1989.
ISNAD Özkaya, Hazım - Kahveci, Berrin. “Önemli Depo Fungusları Ve Depolanmış Hububatın Biyokimyasal, Fonksiyonel Ve Kalite Özellikleri Üzerindeki Önemleri”. Gıda 14/5 (Ekim 1989).
JAMA Özkaya H, Kahveci B. Önemli Depo Fungusları ve Depolanmış Hububatın Biyokimyasal, Fonksiyonel ve Kalite Özellikleri Üzerindeki Önemleri. GIDA. 1989;14.
MLA Özkaya, Hazım ve Berrin Kahveci. “Önemli Depo Fungusları Ve Depolanmış Hububatın Biyokimyasal, Fonksiyonel Ve Kalite Özellikleri Üzerindeki Önemleri”. Gıda, c. 14, sy. 5, 1989.
Vancouver Özkaya H, Kahveci B. Önemli Depo Fungusları ve Depolanmış Hububatın Biyokimyasal, Fonksiyonel ve Kalite Özellikleri Üzerindeki Önemleri. GIDA. 1989;14(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/