BibTex RIS Kaynak Göster

Affects of Pesticide Usage on Residue Levels in Milk (in Turkish)

Yıl 1983, Cilt: 8 Sayı: 3, - , 01.06.1983

Öz

Bu çalışmada Çukurova’da yoğun tarımsal mücadele ilaçları yani pestisit kullanımı olan Toroslardaki Feke bölgesinde üretilen sütlerde klorlu pestisit kalıntı çeşit ve miktarları saptanmıştır. Böylece pestisit kullanımları birbirinden farklı bölgelerde, gıdalardaki pestisit kalıntılarında çeşit ve miktar açısından bir farklılık olup olmadığının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu nedenle Çukurova’da bölgenin çeşitli yerlerinden 1975 ve 1976 yıllarında alınan süt örnekleri ile, Toroslarda bulunan “Feke” bölgesinden 1976 yılında alınan süt örneklerinde pestisit kalıntı analizleri yapılmıştır. Örneklerin ECD (Electron Capture Dedector)’li Gaz Kromatografi’de yapılan analizleri sonucu sütlerde, önem sırasında göre lindan, dieldrin, BHC, heptachlor, aldrin, DDT ve endosulfan kalıntılarına rastlanmıştır. Ova bölgesinden alınan süt örneklerinde pestisit kalıntı miktarları tolerans değerlerinin çok üzerinde iken, Toroslardaki Feke bölgesi sütlerinde kalıntılara daha az çeşit ve miktarda rastlanmıştır. Feke’den alınan bu sütlerdeki kalıntı düzeyleri toleranslar civarında ve altında bulunmuştur. Araştırma yıllarında 6 ila 8 aylık süreleri kapsayacak şekilde periyodik olarak alınan süt örneklerinin kalıntı analizleri sonuçları şekil ve çizelgeler halinde verilmiştir.   

Tarımsal Mücadele İlaç Kullanımının Sütlerde Pestisit Kalıntılarına Etkisi

Yıl 1983, Cilt: 8 Sayı: 3, - , 01.06.1983

Öz

Bu çalışmada Çukurova’da yoğun tarımsal mücadele ilaçları yani pestisit kullanımı olan Toroslardaki Feke bölgesinde üretilen sütlerde klorlu pestisit kalıntı çeşit ve miktarları saptanmıştır. Böylece pestisit kullanımları birbirinden farklı bölgelerde, gıdalardaki pestisit kalıntılarında çeşit ve miktar açısından bir farklılık olup olmadığının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu nedenle Çukurova’da bölgenin çeşitli yerlerinden 1975 ve 1976 yıllarında alınan süt örnekleri ile, Toroslarda bulunan “Feke” bölgesinden 1976 yılında alınan süt örneklerinde pestisit kalıntı analizleri yapılmıştır. Örneklerin ECD (Electron Capture Dedector)’li Gaz Kromatografi’de yapılan analizleri sonucu sütlerde, önem sırasında göre lindan, dieldrin, BHC, heptachlor, aldrin, DDT ve endosulfan kalıntılarına rastlanmıştır. Ova bölgesinden alınan süt örneklerinde pestisit kalıntı miktarları tolerans değerlerinin çok üzerinde iken, Toroslardaki Feke bölgesi sütlerinde kalıntılara daha az çeşit ve miktarda rastlanmıştır. Feke’den alınan bu sütlerdeki kalıntı düzeyleri toleranslar civarında ve altında bulunmuştur. Araştırma yıllarında 6 ila 8 aylık süreleri kapsayacak şekilde periyodik olarak alınan süt örneklerinin kalıntı analizleri sonuçları şekil ve çizelgeler halinde verilmiştir.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Atillâ Konar Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1983
Yayımlandığı Sayı Yıl 1983 Cilt: 8 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Konar, A. . (1983). Tarımsal Mücadele İlaç Kullanımının Sütlerde Pestisit Kalıntılarına Etkisi. Gıda, 8(3).
AMA Konar A. Tarımsal Mücadele İlaç Kullanımının Sütlerde Pestisit Kalıntılarına Etkisi. GIDA. Haziran 1983;8(3).
Chicago Konar, Atillâ. “Tarımsal Mücadele İlaç Kullanımının Sütlerde Pestisit Kalıntılarına Etkisi”. Gıda 8, sy. 3 (Haziran 1983).
EndNote Konar A (01 Haziran 1983) Tarımsal Mücadele İlaç Kullanımının Sütlerde Pestisit Kalıntılarına Etkisi. Gıda 8 3
IEEE A. . Konar, “Tarımsal Mücadele İlaç Kullanımının Sütlerde Pestisit Kalıntılarına Etkisi”, GIDA, c. 8, sy. 3, 1983.
ISNAD Konar, Atillâ. “Tarımsal Mücadele İlaç Kullanımının Sütlerde Pestisit Kalıntılarına Etkisi”. Gıda 8/3 (Haziran 1983).
JAMA Konar A. Tarımsal Mücadele İlaç Kullanımının Sütlerde Pestisit Kalıntılarına Etkisi. GIDA. 1983;8.
MLA Konar, Atillâ. “Tarımsal Mücadele İlaç Kullanımının Sütlerde Pestisit Kalıntılarına Etkisi”. Gıda, c. 8, sy. 3, 1983.
Vancouver Konar A. Tarımsal Mücadele İlaç Kullanımının Sütlerde Pestisit Kalıntılarına Etkisi. GIDA. 1983;8(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/