BibTex RIS Kaynak Göster

The Physical and Chemical Characteristics of Rosa hips (Rosa sp) in the Different Ripening Stages (in Turkish)

Yıl 1983, Cilt: 8 Sayı: 4, - , 01.08.1983

Öz

Ülkemizde çeşitli yörelerde doğal ve yaygın olarak yetişen kuşburnu, gerek vitamin ve gerekse mineral madde içiriği yönünden zengin bir meyvedir. Araştırmada materyal olarak, Rosa dumafis  Bechst., subsp. boissieri (Syn: R. Boissieri) Crepin. Var. Boissieri (Syn: R. Glauca vill. Ex Loiss.) var. Antalyensis (Manden.); Rosa canina L.; Rosa montana Chaix in Vill.; Rosa pulverulenta Bieb., türlerinin farklı olum aşamalarındaki meyveleri kullanılmış olup, bu meyvelerin bazı fiziksel ve kimyasal nitelikleri saptanmıştır. Teknolojik olum aşamasında tane ağırlığı türlere göre 0.605-4.959 g. et ağırlığı 0.391-3.511 g. et oranı %56.00-80.16 arasında değişim göstermiştir. Kimyasal nitelikler ise, ortalama olarak, askorbik asit 2673 mg/100 g (kurumadde de), suda çözünür kurumadde %23.4; toplam kurumadde %31.61, toplam asitlik %1.06, pH 4.33, toplam şeker %11.39, invert şeker %9.58, sakkaroz %1.71, kül %6.80 (kurumadde de), protein %9.82 (kurumadde de) ve selüloz %2.75 bulunmuştur.   

Farklı Olum Aşamalarındaki Kuşburnu (Rosa sp.) nun Fiziksel ve Kimyasal Nitelikleri

Yıl 1983, Cilt: 8 Sayı: 4, - , 01.08.1983

Öz

Ülkemizde çeşitli yörelerde doğal ve yaygın olarak yetişen kuşburnu, gerek vitamin ve gerekse mineral madde içiriği yönünden zengin bir meyvedir. Araştırmada materyal olarak, Rosa dumafis  Bechst., subsp. boissieri (Syn: R. Boissieri) Crepin. Var. Boissieri (Syn: R. Glauca vill. Ex Loiss.) var. Antalyensis (Manden.); Rosa canina L.; Rosa montana Chaix in Vill.; Rosa pulverulenta Bieb., türlerinin farklı olum aşamalarındaki meyveleri kullanılmış olup, bu meyvelerin bazı fiziksel ve kimyasal nitelikleri saptanmıştır. Teknolojik olum aşamasında tane ağırlığı türlere göre 0.605-4.959 g. et ağırlığı 0.391-3.511 g. et oranı %56.00-80.16 arasında değişim göstermiştir. Kimyasal nitelikler ise, ortalama olarak, askorbik asit 2673 mg/100 g (kurumadde de), suda çözünür kurumadde %23.4; toplam kurumadde %31.61, toplam asitlik %1.06, pH 4.33, toplam şeker %11.39, invert şeker %9.58, sakkaroz %1.71, kül %6.80 (kurumadde de), protein %9.82 (kurumadde de) ve selüloz %2.75 bulunmuştur.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Reşat Yamankaradeniz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 1983
Yayımlandığı Sayı Yıl 1983 Cilt: 8 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Yamankaradeniz, R. . (1983). Farklı Olum Aşamalarındaki Kuşburnu (Rosa sp.) nun Fiziksel ve Kimyasal Nitelikleri. Gıda, 8(4).
AMA Yamankaradeniz R. Farklı Olum Aşamalarındaki Kuşburnu (Rosa sp.) nun Fiziksel ve Kimyasal Nitelikleri. GIDA. Ağustos 1983;8(4).
Chicago Yamankaradeniz, Reşat. “Farklı Olum Aşamalarındaki Kuşburnu (Rosa sp.) Nun Fiziksel Ve Kimyasal Nitelikleri”. Gıda 8, sy. 4 (Ağustos 1983).
EndNote Yamankaradeniz R (01 Ağustos 1983) Farklı Olum Aşamalarındaki Kuşburnu (Rosa sp.) nun Fiziksel ve Kimyasal Nitelikleri. Gıda 8 4
IEEE R. . Yamankaradeniz, “Farklı Olum Aşamalarındaki Kuşburnu (Rosa sp.) nun Fiziksel ve Kimyasal Nitelikleri”, GIDA, c. 8, sy. 4, 1983.
ISNAD Yamankaradeniz, Reşat. “Farklı Olum Aşamalarındaki Kuşburnu (Rosa sp.) Nun Fiziksel Ve Kimyasal Nitelikleri”. Gıda 8/4 (Ağustos 1983).
JAMA Yamankaradeniz R. Farklı Olum Aşamalarındaki Kuşburnu (Rosa sp.) nun Fiziksel ve Kimyasal Nitelikleri. GIDA. 1983;8.
MLA Yamankaradeniz, Reşat. “Farklı Olum Aşamalarındaki Kuşburnu (Rosa sp.) Nun Fiziksel Ve Kimyasal Nitelikleri”. Gıda, c. 8, sy. 4, 1983.
Vancouver Yamankaradeniz R. Farklı Olum Aşamalarındaki Kuşburnu (Rosa sp.) nun Fiziksel ve Kimyasal Nitelikleri. GIDA. 1983;8(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/