BibTex RIS Kaynak Göster

Investigation of Sorbic Acid and Benzoic Acid Levels in Some Foods (Turkish with English Abstract)

Yıl 1990, Cilt: 15 Sayı: 2, - , 01.04.1990

Öz

In this research the levels of benzoic acid and sorbic acid as preservatives in various food such as sauce, ketchup, mayonnaise, jam, fruit juice and cheese sold in Local Markets of Ankara, were determined. Spectrophotometric method was used to analyse the levels of these agents. In the analyzed samples of source, ketchup, mayonnaise and cream cheese mean sorbic levels were found 0.475, 0.470, 0.258, 0.299 g/kg respectively. At the same time the levels of benzoic acid were determined in jam, ketchup and fruit juice samples as follow, 0.516, 0.479, 0.405 g/kg. We concluded what sorbic acid and benzoic acid levels found in analyzed samples expect fruit juice samples were well below the limits given in the Food Registration and the importance of their usage according the acceptable limits given in the Registration was discussed.   

Bazı Gıda Maddelerinde Sorbik Asit ve Benzoik Asit Miktarlarının Araştırılması

Yıl 1990, Cilt: 15 Sayı: 2, - , 01.04.1990

Öz

Bu çalışmada, Ankara piyasasından sağlanan bazı gıda maddelerinde (sos, ketçap, mayonez, reçel, meyve suyu ve peynir) sorbik asit ve benzoik asit miktarları spektrofotometrik yöntem ile saptanmıştır. Analizi yapılan sos, ketçap, mayonez ve eritme peyniri örneklerinde, ortalama sorbik asit miktarı sırasında 0.475, 0.470, 0.258, 0.299 g/kg olarak saptanmıştır. Diğer taraftan reçel, ketçap ve meyve suyu örneklerinde saptanan ortalama benzoik asit miktarı sırasıyla 0.516, 0.479, 0.405 g/kg’dır. Sonuç olarak, meyve suları hariç incelenen tüm örneklerde sorbik asit ve benzoik asit miktarlarının Gıda Tüzüğü’nde belirtilen miktarlardan az olduğu ortaya konulmuş ve bu bileşiklerin Tüzükte belirlenen sınırlar dahilinde kullanılmasının önemi tartışılmıştır.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Gülderen Yentür Bu kişi benim

Aysel Bayhan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 1990
Yayımlandığı Sayı Yıl 1990 Cilt: 15 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yentür, G. ., & Bayhan, A. . (1990). Bazı Gıda Maddelerinde Sorbik Asit ve Benzoik Asit Miktarlarının Araştırılması. Gıda, 15(2).
AMA Yentür G, Bayhan A. Bazı Gıda Maddelerinde Sorbik Asit ve Benzoik Asit Miktarlarının Araştırılması. GIDA. Nisan 1990;15(2).
Chicago Yentür, Gülderen, ve Aysel Bayhan. “Bazı Gıda Maddelerinde Sorbik Asit Ve Benzoik Asit Miktarlarının Araştırılması”. Gıda 15, sy. 2 (Nisan 1990).
EndNote Yentür G, Bayhan A (01 Nisan 1990) Bazı Gıda Maddelerinde Sorbik Asit ve Benzoik Asit Miktarlarının Araştırılması. Gıda 15 2
IEEE G. . Yentür ve A. . Bayhan, “Bazı Gıda Maddelerinde Sorbik Asit ve Benzoik Asit Miktarlarının Araştırılması”, GIDA, c. 15, sy. 2, 1990.
ISNAD Yentür, Gülderen - Bayhan, Aysel. “Bazı Gıda Maddelerinde Sorbik Asit Ve Benzoik Asit Miktarlarının Araştırılması”. Gıda 15/2 (Nisan 1990).
JAMA Yentür G, Bayhan A. Bazı Gıda Maddelerinde Sorbik Asit ve Benzoik Asit Miktarlarının Araştırılması. GIDA. 1990;15.
MLA Yentür, Gülderen ve Aysel Bayhan. “Bazı Gıda Maddelerinde Sorbik Asit Ve Benzoik Asit Miktarlarının Araştırılması”. Gıda, c. 15, sy. 2, 1990.
Vancouver Yentür G, Bayhan A. Bazı Gıda Maddelerinde Sorbik Asit ve Benzoik Asit Miktarlarının Araştırılması. GIDA. 1990;15(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/