BibTex RIS Kaynak Göster

Pigments and Meat Color (in Turkish)

Yıl 1983, Cilt: 8 Sayı: 6, - , 01.12.1983

Öz

Renkli bileşikler içerisinde et rengi için en önemli olanları hemoglobin ve myoglobindir ve miktar olarak da en fazla bulunan pigmentlerdir. Myoglobin ve hemoglobin’in her ikisi de protein komplekslerdir. Bu pigmentlerin kimyasal yapılarının birbirine benzemesi yanında canlı dokulardaki fonksiyonları da birbirine benzer. Çünkü, hayvanın metabolik aktivitesi için gerek myoglobin, gerekse hemoglobin oksijen ile birleşmek zorundadır. Myoglobin ve hemoglobinin fonksiyonları birbirine benzemesine rağmen işlevleri tamamen farklıdır. Hemoglobin; kan dolaşımında dokulara oksijen taşıyıcı olarak rol alır. Bu nedenle hemoglobin, “kan pigmenti” olarak isimlendirilir. Buna karşılık myoglobin, kaslarda dominant pigmenttir ve oksijenin kas hücrelerinde depolanmasında rol alır. Bu nedenle myoglobin, “kas pigmenti” olarak isimlendirilir.   

Pigmentler ve Et Rengi

Yıl 1983, Cilt: 8 Sayı: 6, - , 01.12.1983

Öz

Renkli bileşikler içerisinde et rengi için en önemli olanları hemoglobin ve myoglobindir ve miktar olarak da en fazla bulunan pigmentlerdir. Myoglobin ve hemoglobin’in her ikisi de protein komplekslerdir. Bu pigmentlerin kimyasal yapılarının birbirine benzemesi yanında canlı dokulardaki fonksiyonları da birbirine benzer. Çünkü, hayvanın metabolik aktivitesi için gerek myoglobin, gerekse hemoglobin oksijen ile birleşmek zorundadır. Myoglobin ve hemoglobinin fonksiyonları birbirine benzemesine rağmen işlevleri tamamen farklıdır. Hemoglobin; kan dolaşımında dokulara oksijen taşıyıcı olarak rol alır. Bu nedenle hemoglobin, “kan pigmenti” olarak isimlendirilir. Buna karşılık myoglobin, kaslarda dominant pigmenttir ve oksijenin kas hücrelerinde depolanmasında rol alır. Bu nedenle myoglobin, “kas pigmenti” olarak isimlendirilir.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

A. Hamdi Ertaş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 1983
Yayımlandığı Sayı Yıl 1983 Cilt: 8 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA Ertaş, A. H. . (1983). Pigmentler ve Et Rengi. Gıda, 8(6).
AMA Ertaş AH. Pigmentler ve Et Rengi. GIDA. Aralık 1983;8(6).
Chicago Ertaş, A. Hamdi. “Pigmentler Ve Et Rengi”. Gıda 8, sy. 6 (Aralık 1983).
EndNote Ertaş AH (01 Aralık 1983) Pigmentler ve Et Rengi. Gıda 8 6
IEEE A. H. . Ertaş, “Pigmentler ve Et Rengi”, GIDA, c. 8, sy. 6, 1983.
ISNAD Ertaş, A. Hamdi. “Pigmentler Ve Et Rengi”. Gıda 8/6 (Aralık 1983).
JAMA Ertaş AH. Pigmentler ve Et Rengi. GIDA. 1983;8.
MLA Ertaş, A. Hamdi. “Pigmentler Ve Et Rengi”. Gıda, c. 8, sy. 6, 1983.
Vancouver Ertaş AH. Pigmentler ve Et Rengi. GIDA. 1983;8(6).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/