BibTex RIS Kaynak Göster

Süt ve Mamüllerinden İzole Edilen Koliform Grubu Bakterilerin Tanımı Üzerinde Araştırmalar (in Turkish)

Yıl 1984, Cilt: 9 Sayı: 2, - , 01.04.1984

Öz

Araştırmada süt ve mamüllerinden izole edilen ve Enterobacteriaceae familyasında yer alan 942 kültürün tanımı yapılmış ve türlerin tanımında 15 farklı biyokimyasal kriter ele alınmıştır. Elde edilen bulgulara göre laktozdan gaz oluşturan koliform grubu bakteri türlerinin belirlenmesinde en önemli kriterlerin indol, sitrat, H2S, Voges-Proskauer, metilkırmızısı, hareketlilik, ornithindekarboksilaz, lisindekarboksilaz ve laktozdan gaz oluşturma reaksiyonlarının olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle özellikle rutin analizlerde belirtilen kriterlerin ele alınması koliform grubu bakteri türlerinin kesin tanımı için yeterli görülmektedir. İzole edilen koliform grubu bakteri türleri arasında öncelikle E.coli ve Ent. Aerogenes’in süt ve mamüllerinin yüksek oranlarda bulunduğu ve bunları sırasıyla Citrobacter, Klebsiella ve Ent. Cloacae’nin izlediği belirlenmiştir. Yapılan çalışmalar, süt mikrobiyolojisinde gram negatif çubuk bakterilerinin tanımında belirli bazı güçlükler olduğunu göstermiştir. İzole edilen türlerin çok fazla sayıda irregülar ve intermediar tipleri içermesi nedeniyle, koliform grubu bakterilerin tanımında yer alan ve kısaca IMVIC olarak belirtilen testler, türlerin kesin ayırımını ortaya koymaktan uzak kalmaktadır.   

Süt ve Mamüllerinden İzole Edilen Koliform Grubu Bakterilerin Tanımı Üzerinde Araştırmalar

Yıl 1984, Cilt: 9 Sayı: 2, - , 01.04.1984

Öz

Araştırmada süt ve mamüllerinden izole edilen ve Enterobacteriaceae familyasında yer alan 942 kültürün tanımı yapılmış ve türlerin tanımında 15 farklı biyokimyasal kriter ele alınmıştır. Elde edilen bulgulara göre laktozdan gaz oluşturan koliform grubu bakteri türlerinin belirlenmesinde en önemli kriterlerin indol, sitrat, H2S, Voges-Proskauer, metilkırmızısı, hareketlilik, ornithindekarboksilaz, lisindekarboksilaz ve laktozdan gaz oluşturma reaksiyonlarının olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle özellikle rutin analizlerde belirtilen kriterlerin ele alınması koliform grubu bakteri türlerinin kesin tanımı için yeterli görülmektedir. İzole edilen koliform grubu bakteri türleri arasında öncelikle E.coli ve Ent. Aerogenes’in süt ve mamüllerinin yüksek oranlarda bulunduğu ve bunları sırasıyla Citrobacter, Klebsiella ve Ent. Cloacae’nin izlediği belirlenmiştir. Yapılan çalışmalar, süt mikrobiyolojisinde gram negatif çubuk bakterilerinin tanımında belirli bazı güçlükler olduğunu göstermiştir. İzole edilen türlerin çok fazla sayıda irregülar ve intermediar tipleri içermesi nedeniyle, koliform grubu bakterilerin tanımında yer alan ve kısaca IMVIC olarak belirtilen testler, türlerin kesin ayırımını ortaya koymaktan uzak kalmaktadır.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Erol Ergüllü Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 1984
Yayımlandığı Sayı Yıl 1984 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ergüllü, E. . (1984). Süt ve Mamüllerinden İzole Edilen Koliform Grubu Bakterilerin Tanımı Üzerinde Araştırmalar. Gıda, 9(2).
AMA Ergüllü E. Süt ve Mamüllerinden İzole Edilen Koliform Grubu Bakterilerin Tanımı Üzerinde Araştırmalar. GIDA. Nisan 1984;9(2).
Chicago Ergüllü, Erol. “Süt Ve Mamüllerinden İzole Edilen Koliform Grubu Bakterilerin Tanımı Üzerinde Araştırmalar”. Gıda 9, sy. 2 (Nisan 1984).
EndNote Ergüllü E (01 Nisan 1984) Süt ve Mamüllerinden İzole Edilen Koliform Grubu Bakterilerin Tanımı Üzerinde Araştırmalar. Gıda 9 2
IEEE E. . Ergüllü, “Süt ve Mamüllerinden İzole Edilen Koliform Grubu Bakterilerin Tanımı Üzerinde Araştırmalar”, GIDA, c. 9, sy. 2, 1984.
ISNAD Ergüllü, Erol. “Süt Ve Mamüllerinden İzole Edilen Koliform Grubu Bakterilerin Tanımı Üzerinde Araştırmalar”. Gıda 9/2 (Nisan 1984).
JAMA Ergüllü E. Süt ve Mamüllerinden İzole Edilen Koliform Grubu Bakterilerin Tanımı Üzerinde Araştırmalar. GIDA. 1984;9.
MLA Ergüllü, Erol. “Süt Ve Mamüllerinden İzole Edilen Koliform Grubu Bakterilerin Tanımı Üzerinde Araştırmalar”. Gıda, c. 9, sy. 2, 1984.
Vancouver Ergüllü E. Süt ve Mamüllerinden İzole Edilen Koliform Grubu Bakterilerin Tanımı Üzerinde Araştırmalar. GIDA. 1984;9(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/