BibTex RIS Kaynak Göster

Biotechnology in Food Industry (in Turkish)

Yıl 1990, Cilt: 15 Sayı: 5, - , 01.10.1990

Öz

Bilindiği gibi tarım birincil gıdaları üreten bir faaliyet koludur. Biyoteknoloji ise bunlardan ikincil veya mamül gıdaların hazırlanmasında ve klasik tarım teknikleri kullanılmadan yeni gıdaların üretiminde söz konusudur. Birincisine en güzel ve açık örneği en eski biyoteknolojilerden biri olan fermente gıdaları, ikincisine ise besin ve yem mayasını gösterebiliriz. Alkollü içkilerin fermantasyonu 8000 yıldan daha fazla zamandan beri bilinen en eski biyoteknolojilerden birisidir. Tahminen 6000 yıl önce ekşi hamur içinden çıkan gazın ekmeğin kabarmasında rolü olduğu anlaşılmıştı. Çeşitli süt mamüllerinin üretimi çok eski zamanlardan beri biliniyordu. Sirke üretimi ise alkollü içkilerin yapımı kadar eski olmalıdır. Bu örnekler çoğaltılabilir. Bütün bunlar gıda sanayiinin biyoteknolojik proseslerin en eski kullanıcısı olduğu gerçeğini ortaya koymaktadır.  

Gıda Sanayiinde Biyoteknoloji

Yıl 1990, Cilt: 15 Sayı: 5, - , 01.10.1990

Öz

Bilindiği gibi tarım birincil gıdaları üreten bir faaliyet koludur. Biyoteknoloji ise bunlardan ikincil veya mamül gıdaların hazırlanmasında ve klasik tarım teknikleri kullanılmadan yeni gıdaların üretiminde söz konusudur. Birincisine en güzel ve açık örneği en eski biyoteknolojilerden biri olan fermente gıdaları, ikincisine ise besin ve yem mayasını gösterebiliriz. Alkollü içkilerin fermantasyonu 8000 yıldan daha fazla zamandan beri bilinen en eski biyoteknolojilerden birisidir. Tahminen 6000 yıl önce ekşi hamur içinden çıkan gazın ekmeğin kabarmasında rolü olduğu anlaşılmıştı. Çeşitli süt mamüllerinin üretimi çok eski zamanlardan beri biliniyordu. Sirke üretimi ise alkollü içkilerin yapımı kadar eski olmalıdır. Bu örnekler çoğaltılabilir. Bütün bunlar gıda sanayiinin biyoteknolojik proseslerin en eski kullanıcısı olduğu gerçeğini ortaya koymaktadır.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

M. Hilmi Pamir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 1990
Yayımlandığı Sayı Yıl 1990 Cilt: 15 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Pamir, M. H. . (1990). Gıda Sanayiinde Biyoteknoloji. Gıda, 15(5).
AMA Pamir MH. Gıda Sanayiinde Biyoteknoloji. GIDA. Ekim 1990;15(5).
Chicago Pamir, M. Hilmi. “Gıda Sanayiinde Biyoteknoloji”. Gıda 15, sy. 5 (Ekim 1990).
EndNote Pamir MH (01 Ekim 1990) Gıda Sanayiinde Biyoteknoloji. Gıda 15 5
IEEE M. H. . Pamir, “Gıda Sanayiinde Biyoteknoloji”, GIDA, c. 15, sy. 5, 1990.
ISNAD Pamir, M. Hilmi. “Gıda Sanayiinde Biyoteknoloji”. Gıda 15/5 (Ekim 1990).
JAMA Pamir MH. Gıda Sanayiinde Biyoteknoloji. GIDA. 1990;15.
MLA Pamir, M. Hilmi. “Gıda Sanayiinde Biyoteknoloji”. Gıda, c. 15, sy. 5, 1990.
Vancouver Pamir MH. Gıda Sanayiinde Biyoteknoloji. GIDA. 1990;15(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/