BibTex RIS Kaynak Göster

Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü, Ankara (in Turkish)

Yıl 1991, Cilt: 16 Sayı: 3, - , 01.06.1991

Öz

İnsan beslenmesinde yararlanılan en önemli ürün hububattır. Artan nüfus ile birlikte birim alandan elde edilen hububatın miktarını artırmak için uzun yıllardır ıslah çalışmaları sürdürülmektedir. Islah çalışmalarında verim artışının yanında işleme ve besleme kalitesini de artırmak, son yıllarda temel ıslah amaçlarından biri olmuştur. Islah çalışmaları uzun zaman ve emeğe ihtiyaç gösteren pahalı çalışmalardır. Bunun temel nedeni genetik varyasyonun fazla oluşu ve ıslah edilmesi gereken bazı karakterlerin çevresel faktörlerden etkilenmesidir. Özellikle son 15 yıl içerisinde bilimde görülen gelişmeler daha kısa sürede sonuç verebilen ıslah çalışmalarını gündeme getirmiştir. Bitki ıslahında yeni beklentileri beraberinde getiren gelişmeler daha çok biyokimyasal teknikler, moleküler biyoloji, genetik mühendisliği ve biyoteknoloji gibi çalışma alanlarında olmuştur. Bu makalede, son yıllarda hububat ıslahında yararlanılan yeni tekniklerden bazılarına yer verilecek ve ıslah programlarında kullanılma potansiyelleri irdelenecektir.

Hububat Islahında Yeni Yaklaşımlar

Yıl 1991, Cilt: 16 Sayı: 3, - , 01.06.1991

Öz

İnsan beslenmesinde yararlanılan en önemli ürün hububattır. Artan nüfus ile birlikte birim alandan elde edilen hububatın miktarını artırmak için uzun yıllardır ıslah çalışmaları sürdürülmektedir. Islah çalışmalarında verim artışının yanında işleme ve besleme kalitesini de artırmak, son yıllarda temel ıslah amaçlarından biri olmuştur. Islah çalışmaları uzun zaman ve emeğe ihtiyaç gösteren pahalı çalışmalardır. Bunun temel nedeni genetik varyasyonun fazla oluşu ve ıslah edilmesi gereken bazı karakterlerin çevresel faktörlerden etkilenmesidir. Özellikle son 15 yıl içerisinde bilimde görülen gelişmeler daha kısa sürede sonuç verebilen ıslah çalışmalarını gündeme getirmiştir. Bitki ıslahında yeni beklentileri beraberinde getiren gelişmeler daha çok biyokimyasal teknikler, moleküler biyoloji, genetik mühendisliği ve biyoteknoloji gibi çalışma alanlarında olmuştur. Bu makalede, son yıllarda hububat ıslahında yararlanılan yeni tekniklerden bazılarına yer verilecek ve ıslah programlarında kullanılma potansiyelleri irdelenecektir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hamit Köksal Bu kişi benim

Ayhan Atlı Bu kişi benim

Naile Koçak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1991
Yayımlandığı Sayı Yıl 1991 Cilt: 16 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Köksal, H. ., Atlı, A. ., & Koçak, N. . (1991). Hububat Islahında Yeni Yaklaşımlar. Gıda, 16(3).
AMA Köksal H, Atlı A, Koçak N. Hububat Islahında Yeni Yaklaşımlar. GIDA. Haziran 1991;16(3).
Chicago Köksal, Hamit, Ayhan Atlı, ve Naile Koçak. “Hububat Islahında Yeni Yaklaşımlar”. Gıda 16, sy. 3 (Haziran 1991).
EndNote Köksal H, Atlı A, Koçak N (01 Haziran 1991) Hububat Islahında Yeni Yaklaşımlar. Gıda 16 3
IEEE H. . Köksal, A. . Atlı, ve N. . Koçak, “Hububat Islahında Yeni Yaklaşımlar”, GIDA, c. 16, sy. 3, 1991.
ISNAD Köksal, Hamit vd. “Hububat Islahında Yeni Yaklaşımlar”. Gıda 16/3 (Haziran 1991).
JAMA Köksal H, Atlı A, Koçak N. Hububat Islahında Yeni Yaklaşımlar. GIDA. 1991;16.
MLA Köksal, Hamit vd. “Hububat Islahında Yeni Yaklaşımlar”. Gıda, c. 16, sy. 3, 1991.
Vancouver Köksal H, Atlı A, Koçak N. Hububat Islahında Yeni Yaklaşımlar. GIDA. 1991;16(3).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/