Proximate composition and mineral concentration of Saffron petals were investigated using standard analytical methods. Saffron petal samples were obtained from the flowers of Torbateheydariyeh farms and were evaluated for metals, protein, phosphorus, fiber, fat and ash content. The levels of protein (10.20 %), fat (5.3%), Ash (7.00 %), fiber (8.80%), sodium (25.75 mg/100g), potassium (542.13 mg/100g), calcium (486.25 mg/100g), copper (0.87 mg/100g), iron (17.99 mg/100g), magnesium (2.93 mg/100g), zinc (1.80 mg/100g) and phosphorus (209.90 mg/100g) detected in the saffron petals were compared with that of Iranian national standard for the animal food. As a conclusion, saffron petals can be used as an animal food.
Bu çalışmada, safran yapraklarının bileşimi ve mineral içeriği standart analitik yöntemlerle belirlenmiştir. Safran yaprağı numuneleri Torbateheydariyeh bölgesindeki safran çiftliklerinden sağlanmış ve yaprakların; metaller, protein, selüloz, yağ ve kül içeriği belirlenmiştir. Safran yapraklarında bulunan protein miktarı (%10.20), yağ (%5.3), kül (%7.00), selüloz (%8.80), sodyum (25.75 mg/100g), potasyum (542.13 mg/100g), kalsiyum (486.25 mg/100g), bakır (0.87 mg/100g), demir (17.99 mg/100g), magnezyum (2.93 mg/100g), çinko (1.80 mg/100g) ve fosfor (209.90 mg/100g) İran ulusal hayvan yemi standardı ile karşılaştırılmıştır. Sonuç olarak safran yapraklarının hayvan yemi olarak kullanılabileceği görülmüştür.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 37 Sayı: 4 |