BibTex RIS Kaynak Göster

Purning of CO2 from the Brines to Reduce Bloater Damage in Cucumber Fermentation (Turkish with English Abstract)

Yıl 2001, Cilt: 26 Sayı: 5, - , 01.10.2001

Öz

Cucumber pickle characteristics were evaluated in brines equilibrated at 4% NaCI, buffered with 0.05 M calcium acetate and acetic acid to 4.5 of pH and used starter culture of Lactobacillus plantarum Five different treatments were tested which involved either purging with nitrogen (continuously and intermittently) or air and also unpurging applications with or without starter culture. Fermentation brines were assayed periodically for pH, titratable aciditiy, and salt, reducing sugar, dissolved CO2 and microbiological populations during fermentation. Cucumber firmness and bloater damage were also determined after fermentation. In purged brines, the concentrations of dissolved CO2 were changed between 5.1-57.2 mg/100 mL, but in brines which not purged, dissolved CO2 concentrations were measured up to 121.1 mg/100 mL and %32 bloater damage was observed. As a result, purging of CO2 from the brine of cucumber fermentation with nitrogen or air strongly reduced the formation of bloater damage. 

Hıyar Turşusu Fermentasyonunda Şişme Zararını Önlemek için Salamuradan Karbondioksitin Uzaklaştırılması

Yıl 2001, Cilt: 26 Sayı: 5, - , 01.10.2001

Öz

Hıyar turşularının kalite özellikleri, denge noktasında %4 tuz içeren, 0,05 M kalsiyum setat ile pH 4,5'e tamponlanmış salamurada, Lactobacillus plantarum kültürü ile gerçekleştirilen üretim sonunda değerlendirilmiştir. Bu çalışma kapsamında, salamuradaki CO2' in azot ile (sürekli ve kesikli olarak) ve hava ile uzaklaştırıldığı, ayrıca C02 uzaklaştırılması işlemi yapılmayan başlatıcı kültürlü ve kültürsüz, 5 farklı uygulama denenmiştir. Fermantasyonun gidişi belli aralıklarla pH, titrasyon asitliği, tuz, indirgen şeker, çözünmüş CO2 ve mikrobiyolojik analizler yapılarak izlenmiş; fermantasyon sonunda doku sertliği ve şişme zararı belirlenmiştir. CO2 uzaklaştırma işlemi yapılan salamuralarda çözünmüş CO2 konsantrasyonu 5,1-57,2 mg/100 mL arasında değişmiş, ancak uzaklaştırma işlemi yapılmayan salamuralarda çözünmüş CO2 konsantrasyonu 121,1 mg/100 mL' ye kadar çıkmış ve %32 oranında şişme zararı gözlenmiştir. Sonuç olarak; hıyar fermentasyonu sırasında salamuradan CO2'in azot veya hava ile uzaklaştırılması işlemi şişme zararı oluşumunu önemli ölçüde azaltmaktadır.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Filiz Özçelik Bu kişi benim

Mübin Yıldırır Bu kişi benim

Erhan İç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2001
Yayımlandığı Sayı Yıl 2001 Cilt: 26 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Özçelik, F. ., Yıldırır, M. ., & İç, E. . (2001). Hıyar Turşusu Fermentasyonunda Şişme Zararını Önlemek için Salamuradan Karbondioksitin Uzaklaştırılması. Gıda, 26(5).
AMA Özçelik F, Yıldırır M, İç E. Hıyar Turşusu Fermentasyonunda Şişme Zararını Önlemek için Salamuradan Karbondioksitin Uzaklaştırılması. GIDA. Ekim 2001;26(5).
Chicago Özçelik, Filiz, Mübin Yıldırır, ve Erhan İç. “Hıyar Turşusu Fermentasyonunda Şişme Zararını Önlemek için Salamuradan Karbondioksitin Uzaklaştırılması”. Gıda 26, sy. 5 (Ekim 2001).
EndNote Özçelik F, Yıldırır M, İç E (01 Ekim 2001) Hıyar Turşusu Fermentasyonunda Şişme Zararını Önlemek için Salamuradan Karbondioksitin Uzaklaştırılması. Gıda 26 5
IEEE F. . Özçelik, M. . Yıldırır, ve E. . İç, “Hıyar Turşusu Fermentasyonunda Şişme Zararını Önlemek için Salamuradan Karbondioksitin Uzaklaştırılması”, GIDA, c. 26, sy. 5, 2001.
ISNAD Özçelik, Filiz vd. “Hıyar Turşusu Fermentasyonunda Şişme Zararını Önlemek için Salamuradan Karbondioksitin Uzaklaştırılması”. Gıda 26/5 (Ekim 2001).
JAMA Özçelik F, Yıldırır M, İç E. Hıyar Turşusu Fermentasyonunda Şişme Zararını Önlemek için Salamuradan Karbondioksitin Uzaklaştırılması. GIDA. 2001;26.
MLA Özçelik, Filiz vd. “Hıyar Turşusu Fermentasyonunda Şişme Zararını Önlemek için Salamuradan Karbondioksitin Uzaklaştırılması”. Gıda, c. 26, sy. 5, 2001.
Vancouver Özçelik F, Yıldırır M, İç E. Hıyar Turşusu Fermentasyonunda Şişme Zararını Önlemek için Salamuradan Karbondioksitin Uzaklaştırılması. GIDA. 2001;26(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/