BibTex RIS Kaynak Göster

A Research on Fatty Acid Composition of in Some Rapeseed Oils (Turkish with English Abstract)

Yıl 1991, Cilt: 16 Sayı: 5, - , 01.10.1991

Öz

In this research, fatty acid compositions of breeded rapeseed oil which has been thought its utilization as an edible oil in Turkey were investigated. According to the results; in rapeseed oils, palmitic acid 0.0-0.36%, stearic acid 0.05-0.35%, oleic acid 72.30-83.42%, linoleic acid 10.18-21.11%, linolenic acid 1.23-4.07%, eicosenoic acid 0.0-5.52% and erusic acid 0.0-3.01 % were found. In conclusion, erusic acid ratios of the examined rapeseed varieties were below the 5% level proposed by World Health Organization (WHO). Because of this, rapeseed oil could be used as on edible oil in Turkey.   

Bazı Kolza Tohumu Yağlarının Yağ Asitleri Kompozisyonu Üzerine Araştırma

Yıl 1991, Cilt: 16 Sayı: 5, - , 01.10.1991

Öz

Bu çalışmada son yıllarda ülkemizde yenilebilir bir yağ hammaddesi olarak değerlendirilmek istenen, ıslah edilmiş kolza tohumu yağlarının yağ asitleri kompozisyonları araştırılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, kolza yağlarında, palmitik asit %0.0-0.36, stearik asit %0.05-0.35, oleik asit %72.30-83.42, linoleik asit %10.17-21.11, linolenik asit %1.23-4.07, eikosenoik asit %0.0-5.52 ve erüsik asit %0.0-3.01 arasında bulunmuştur. Araştırma sonucuna göre; kullanılan kolza çeşitlerinde erüsik asit oranları, Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nun önerdiği %5 sınırının altında çıkmıştır. Bu nedenle kolza yağı ülkemizde de yemeklik olarak kullanılabilir niteliktedir.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Aziz Tekin Bu kişi benim

Ayten Doğan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 1991
Yayımlandığı Sayı Yıl 1991 Cilt: 16 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Tekin, A. ., & Doğan, A. . (1991). Bazı Kolza Tohumu Yağlarının Yağ Asitleri Kompozisyonu Üzerine Araştırma. Gıda, 16(5).
AMA Tekin A, Doğan A. Bazı Kolza Tohumu Yağlarının Yağ Asitleri Kompozisyonu Üzerine Araştırma. GIDA. Ekim 1991;16(5).
Chicago Tekin, Aziz, ve Ayten Doğan. “Bazı Kolza Tohumu Yağlarının Yağ Asitleri Kompozisyonu Üzerine Araştırma”. Gıda 16, sy. 5 (Ekim 1991).
EndNote Tekin A, Doğan A (01 Ekim 1991) Bazı Kolza Tohumu Yağlarının Yağ Asitleri Kompozisyonu Üzerine Araştırma. Gıda 16 5
IEEE A. . Tekin ve A. . Doğan, “Bazı Kolza Tohumu Yağlarının Yağ Asitleri Kompozisyonu Üzerine Araştırma”, GIDA, c. 16, sy. 5, 1991.
ISNAD Tekin, Aziz - Doğan, Ayten. “Bazı Kolza Tohumu Yağlarının Yağ Asitleri Kompozisyonu Üzerine Araştırma”. Gıda 16/5 (Ekim 1991).
JAMA Tekin A, Doğan A. Bazı Kolza Tohumu Yağlarının Yağ Asitleri Kompozisyonu Üzerine Araştırma. GIDA. 1991;16.
MLA Tekin, Aziz ve Ayten Doğan. “Bazı Kolza Tohumu Yağlarının Yağ Asitleri Kompozisyonu Üzerine Araştırma”. Gıda, c. 16, sy. 5, 1991.
Vancouver Tekin A, Doğan A. Bazı Kolza Tohumu Yağlarının Yağ Asitleri Kompozisyonu Üzerine Araştırma. GIDA. 1991;16(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/